Erectiepillen en een te hoge bloeddruk 

Amerikaans onderzoek erectiestoornis

Uit een onlangs in de Verengde Staten uitgebrachte studie zou blijken dat er een duidelijke samenhang is tussen een (te) hoge bloeddruk en een erectiestoornis. In dit onderzoek bleek deze constatering te gaan om de leeftijdscategorie mannen tussen 40 en 80 jaar. Uit een ander, recentelijk elders uitgevoerd onderzoek, kon worden geconcludeerd dat maar liefst bijna 70 % van de mannen in alle leeftijdscategorieën met het probleem hoge bloeddruk te maken had. Van deze groep bleek dat ruim 2/3 daadwerkelijk echt serieuze problemen had met het krijgen van een erectie. Vast staat dat het hier wel om een welvaartsprobleem gaat.

Bewijs samenhang (te) hoge bloedruk en erectieproblemen

Al langer ging de wetenschap er van uit dat er een verband bestaat tussen het niet krijgen van een goede erectie en hoge bloeddruk. Nader onderzoek heeft echter ook aangetoond dat de medicijnen die men ter behandeling van hoge bloedruk gebruikt een nog eens versterkend negatief effect hebben op een erectie. Hoewel artsen veelvuldig worden geconfronteerd met patiënten die een erectieprobleem blijken te hebben. Het is niet normaal, zeker niet op jonge leeftijd, maar toch gebeurt het.

Bijwerking medicijnen voor verlaging  bloeddruk 

Er is sprake van een grote diversiteit waar het gaat om de achterliggende redenen van erectiestoornissen. Deels heeft het te maken met de geestelijke gesteldheid, anderzijds zijn er ook tal van fysieke tekortkomingen die aan het probleem ten grondslag liggen. Wanneer er sprake is van een te hoge bloeddruk dan wordt deze kwaal behandeld met onder meer Alfa-1-blokkers en bètablokkers. Zoals je ongetwijfeld bekend is wordt een erectie veroorzaakt doordat er bloed naar de zwellichaampjes in de penis stroomt. Dit proces wordt echter gedwarsboomd door het gebruik van genoemde medicijnen met als gevolg dat de erectieproblemen toenemen.  

Nog meer bijwerkingen

Andere bijwerkingen als gevolg van het gebruik van bloeddruk verlagende middelen zijn onder meer sneller vermoeid raken, depressieve gevoelens en andere psychische ongemakken. Dit is nu juist in ruim en kwart van de gevallen de oorzaak van al dan niet tijdelijke impotentie.

Aanpassing levensstijl bij erectieprobleem

Gezonde voeding en een gezonde levensstijl worden nogal eens genegeerd als mogelijke reden van een impotentie. Zodoende wordt het ‘gezond eten’ dan ook veelal niet aangeraden. Toch is juist een gezonde levensstijl de manier om je lichaam niet alleen tegen impotentie te wapenen maar ook tegen allerlei andere kwalen. Zorg dus gewoon goed voor jezelf, het leidt beslist tot een beter (seks-) leven!

Niet echt een goede erectie om lekker te kunnen vrijen, het komt vaker voor

Om wat voor reden dan ook, het overkomt iedere man wel eens. Je wilt wel, maar je kan even niet. Om een of andere duistere reden kun je geen erectie krijgen, en je had toch zo’n zin. Wanneer dit een heel enkele keer gebeurt bijvoorbeeld doordat je net wat teveel alcohol hebt gebruikt, of gestressd bent dan is er geen enkele reden om in de ‘paniekmodus’ te raken. Wanneer dit je incidenteel overkomt is er geen sprake van impotentie. Het is uiteraard vervelend want je stelt ook je partner teleur. Het wordt pas echt vervelend wanneer je structureel met dit probleem wordt geconfronteerd. Maar ook dan is het niet helemaal ongewoon, even wat cijfers: bij mannen in de leeftijd van 40 tot 50 jaar blijkt + 15 % echt impotent te zijn, boven de 70 is er bij meer dan 40 % sprake van echte impotentie. Maar dan nog is er geen man over boord. De eerste stap richting oplossing is een bezoek aan de huisarts. Als je hem het wel en wee van je probleem uiteenzet is de kans groot dat hij meteen een pasklare remedie heeft, bijvoorbeeld in de vorm van erectiepillen of ander stimulerende middelen.

Hoe krijg je een erectie?

Het krijgen van een erectie is van tal van factoren afhankelijk. Zo kan het aanschouwen van een dame met veel ‘seks appeal’ menige broek strakker doen staan. Het proces wat dan op gang komt begint met je bloedsomloop die de bloedtoevoer naar je penis opvoert. Zodoende stromen de zwellichaampjes in je penis vol en heb je een erectie. Belangrijk daarbij is wel dat onder meer je hormonale stelsel op peil is.

Hoe zo krijg ik geen erectie meer?

Allereerst even de voornaamste lichamelijke oorzaken op een rijtje:

 • Diabetes mellitus;
 • Hart- en vaatziekten;
 • Beschadigingen door bestraling of ander medisch ingrijpen;
 • Afwijkingen aan schildklier;
 • Afwijkingen aan penis;
 • Lage testosteronspiegel;
 • Sommige medicijnen;
 • Ongezonde leefstijl, denk aan roken, overmatig drankgebruik of drugs.

Mogelijke mentale redenen van erectiestoornis op een rijtje

 • Stress, bijvoorbeeld op het werk;
 • Een traumatische ervaring;
 • Relationele problematiek;
 • Prestatiedrang bij seks.

Wat kun je doen als je geen echte meer erectie krijgt?

Gegeven het grote aantal mogelijke oorzaken van impotentie zal het je duidelijk zijn dat er  allereerst individueel  gekeken dient te worden gekeken naar mogelijke oorzaken. Op het moment dat je een aantal keren na elkaar wordt geconfronteerd met een erectieprobleem is het handig om hierover een dagelijks journaal aan te leggen. In geval je advies van je huisarts zou willen vragen kun je dan  een zo adequaat mogelijke uitleg van je probleem geven. Het is vooral ook van belang dat je je probleem zo open mogelijk omschrijft. Stap, indien echt nodig over je schaamte heen!

Mogelijke notities voor je dagelijks journaal

 • Hoe ontwikkelt de kwaal zich;
 • Mogelijke geslaagde penetraties;
 • Wanneer en onder welke omstandigheden doet de kwaal zich voor, gedurende orale seks        masturberen, of bij het bekijken van een erotische film of met je eigen partner;
 • Mogelijke vormverandering van je penis bij een erectie;
 • Geen reactie op seksuele prikkeling bij visuele of auditieve waarneming;
 • Geen of weinig nachtelijke- of ochtenderectie;
 • Afname van je seksuele verlangens;
 • Hoe moeilijk je een orgasme krijgt;
 • Mogelijke problemen in je relatie die voor stress of zorgen;
 • Het moeilijk vinden om je erectieproblemen te bespreken met je partner;
 • Aangeven voor welke mogelijke andere aandoeningen je verder voor onder behandeling bent;
 • Parallel medicijngebruik  (ook bij gebruik van een erectiepil);
 • Je eigen verklaring voor het niet krijgen van een (goede) erectie;
 • Hoe lang houdt de kwaal al aan.

ERECTIEPROBLEEM BIJ DE KOP PAKKEN

Als algemene en op iedereen toepasbare optie kun je je levensstijl veranderen. Wanneer je rookt, drinkt, ongezonde eetgewoonten hebt, geen of weinig lichaamsbeweging hebt, of drugs gebruikt, dan wel een combinatie hiervan, dan is dat behoorlijk fout. Prettige bijkomstigheid is dan wel dat je voor veel opties tegelijk kunt kiezen. Onder andere simpele dingen als het gebruik van seksspeeltjes, masturberen, pornofilms, of gebruik van erectiepillen kunnen in veel gevallen ook effect sorteren.

Anderzijds bestaat de mogelijkheid dat de oorzaak van je erectiestoornis van psychische aard is. In dat geval kun je het best, al dan niet met inschakeling van de huisarts, bij een seksuoloog of psycholoog te rade gaan. Met name de seksuoloog heeft een praktische aanpak gebaseerd op oefeningen. Dit begint bijvoorbeeld met je partner: bijvoorbeeld elkaar strelen, later gevolgd door zoenen, enz. vervolgens worden er wederzijdse masturbatie-oefeningen gedaan. Uiteindelijk wordt het natuurlijk lekker vrijen, maar in het begin van de therapie mag je elkaars geslachtsdelen niet aanraken en vindt er ook geen coïtus plaats. Op deze manier ontdoe je jezelf van prestatiedrang en leer je opnieuw de liefde te bedrijven.                                                                    

Erectiepillen

Nog een opmerking omtrent erectiepillen: er zijn tal van erectiepillen die in principe alleen via de huisarts en op een recept verkrijgbaar zijn. We raden je hoe dan ook ten sterkste af om zonder recept deze pillen op het internet te bestellen, dat is buitengewoon riskant. Wel kun je bijvoorbeeld natuurlijke erectiepillen bestellen. Deze zijn ontwikkeld op basis van plantenextracten, lees dan wel altijd de bijsluiter goed door. Maar nogmaals bij een langdurige erectiestoornis, neem contact op met uw arts.

Informatie

De aangeboden informatie wordt door de redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij erectieproblemen altijd contact op met een arts.

Referentie

Redactie
Pourmand G, Alidaee MR, Rasuli S, et al. Do cigarette smokers with erectile dysfunction benefit from stopping
Feldman HA, Johannes CB, Derby CA, et al. Erectile dysfunction and coronary risk factors: prospective results from the Massachusetts male aging study. Prev Med
Bacon CG, Mittleman MA, Kawachi I, et al. Sexual function in men older than 50 years of age: results from the health professionals follow-up study.
https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/erectile-dysfunction-high-blood-pressure