Terug

  • Voor 16:00 uur besteld morgen in huis
  • Erectiepillen anoniem verzonden
  • Erectiemiddelen op natuurlijke basis

Erectie in de ochtend

  • Door Cees
  • 06 / 07 / 2020 0
Erectie in de ochtend

Onderzoek heeft uitgewezen dat vrijwel iedere man ’s nachts niet minder dan 3 tot soms wel 6 van deze spontane opwellingen beleeft.

Het ontstaan van een ochtenderectie

Wakker worden met een erectie

Aangenomen mag worden dat het ons allemaal van tijd tot tijd wel overkomt, jong, volwassen, oud, ongeacht leeftijd wordt je er ’s morgens veelal mee wakker, de “ochtenderectie”.  Er zijn natuurlijk minder prettige manieren om wakker te worden. Een en ander heeft echter niet noodzakelijkerwijs iets te maken met enigerlei vorm van seksuele prikkeling, opgewonden raken of ontwaken uit een droom die seksueel getint is.

Hoe gebeurt het dat je tijdens je slaap wordt overvallen door een erectie?

Onderzoek heeft uitgewezen dat vrijwel iedere man ’s nachts niet minder dan 3 tot soms wel 6 van deze spontane opwellingen beleeft. Tijdens ieder van deze erecties blijft de penis maar liefst 15 tot 30 minuten strak gespannen. Voor zover je niet echt heel diep slaapt, maar meer sluimert, geeft deze gebeurtenis een heel plezierig gevoel. Overigens, voor zover je in diepe rust verkeert en rustig blijft liggen, gaat deze spontane opwelling al even spontaan weer over als dat ze is gekomen. Uiteraard vraagt iedere man zo gauw hij dit verschijnsel bij zichzelf constateert, zich af wat de oorzaak van deze lang niet onprettige ervaring zou kunnen zijn. Wel nu even een paar zaken op een rijtje:

Wanneer is de eerste ochtenderectie vast te stellen?

Doorgaans heb je kunnen vaststellen dat dit eerste heugelijke feit reeds tijdens je nog vrij jonge jaren aan de orde is. Er bestaat namelijk een duidelijke samenhang in tijd tussen het aanvangen van de aanmaak van mannelijke hormonen en de aan het daglicht tredende ochtenderectie die, nadat eenmaal te zijn aangevangen ook niet meer uit de slaap weg te denken is. Het is zeker niet iets om je zorgen over te maken, in tegendeel, het is een doodgewoon en natuurlijk proces. Pas wanneer dit proces niet zou plaatsvinden en deze erecties uit zouden blijven moet je je echt enige zorgen gaan maken en dan met name over de vraag of het met de productie van hormonen wel snor zit. Hoewel mannen dus vrijwel iedere nacht ongemerkt meerdere keren met een erectie worden geconfronteerd heeft men desondanks nooit kunnen vaststellen wat de feitelijke oorzaak zou zijn. Slechts het samenvallen van  een en ander met de aanvang van de hormoonproductie is een duidelijk gegeven, en dan met name de aanmaak van het hormoon testosteron. Echter ook hier is geen duidelijk oorzakelijk verband aangetoond doch kan men slechts gissen. Echter voor het overige bestaan er duidelijke verschillen van mening onder de  diverse geleerden.

De reden waarom een ochtenderectie ontstaat

Het ontstaan van de spontane ochtenderectie vindt met name plaats tijdens de REM slaap, hetgeen staat voor Rapid Eye Movement. In deze verhoudingsgewijs diepe periode van slapen ben je volledig relaxed  en beleef je doorgaans ook je dromen. Uiteraard zouden dit ook seksueel getinte dromen kunnen zijn, maar vanwege het feit dat een aantal dromen wordt onthouden heeft men bij proefwaarnemingen vast kunnen stellen dat er lang niet in alle gevallen sprake is van een seksuele beleving in de droom. Wel is vastgesteld dat de toename van testosteron een piek beleeft tussen 04.00 en 08.00 uur a.m. samenvallend met de REM slaap. Tijdens de REM slaap worden er veelal zo’n 3 tot 6 neuroreflexen waargenomen, hetgeen weer kan worden herleid naar een gelijk aantal erecties.

De nachtelijke- en ochtenderecties vinden plaats op basis van specifieke neuroreflexen welke men heeft kunnen waarnemen tijdens het maken van een elektro-encefalogram (EEG). Neuroreflexen zijn signalen welke vanuit de hersenen door het lichaam worden  gezonden en waarop het lichaam op reageert. Hoewel men natuurlijk wel eens zal dromen over seks is dit niet van zelf sprekend is. Zo kan de ochtenderectie in sommige gevallen zelfs ontaarden in een natte droom. Dit is met name het geval bij jonge jongens die niet regelmatig masturberen en al evenmin regelmatig seks hebben.

Erecties als bescherming van de penis

Het is heel wel denkbaar dat de nachtelijke erecties ook kunnen worden gezien als een vorm van bescherming voor de penis. Want wanneer een man weinig of geen seksuele prikkelingen beleeft en dus minder wordt gestimuleerd zal de automatische consequentie hiervan zijn dat hij minder seksueel actief is aangezien hij kennelijk weinig erecties beleeft. De penis is natuurlijk niet alleen een lichaamsdeel maar ook een gebruiksvoorwerp, dus niet slechts om af en toe een plasje te plegen, maar zeer zeker ook om seks mee te hebben. Wellicht is hier sprake van een door moeder natuur in het leven geroepen bescherming tegen “verval” van de penis. Samenvallend met de verhoging van de hormoonspiegel komen en gaan dus de nachtelijke erecties. Heel vaak is het zo dat een man tijdens zo’n al dan niet hele of halve erectie wakker wordt en een plas moeten doen.

Welke rol speelt het ouder worden bij het hebben van een ochtenderectie?

Welnu, hierom moet je je niet al te veel zorgen te maken, uit onderzoek is gebleken dat de frequentie weliswaar bij mannen boven de 50 langzaam aan het afnemen is of de erectie soms wat minder stevig is maar verder strek dit nog niet. Wel is het zo dat, onder druk van een mogelijk afnemende hormoonspiegel, de erecties zich op andere tijdstippen voordoen. Hier staat wel tegenover dat er sprake kan zijn van erectiestoornissen of klachten over impotentie. In geval deze klachten het gevolg van fysieke problemen kan dat er toe leiden dat de ochtenderecties verdwijnen. Ook het gebruik van medicijnen, een kuur dan wel een vorm van therapie kunnen een negatieve invloed uitoefenen op het krijgen van een ochtenderectie.

De test met de postzegels

Wanneer je voor jezelf niet meer goed kunt vaststellen of je daadwerkelijk nog bezoek van een nachtelijke erectie ontvangt is er een eenvoudige manier om dit vast te stellen. Men neme een velletje postzegels en men scheurt hier een 4-tal aaneengesloten postzegels van af. Wanneer je naar bed gaat plak je deze zegels strak rond de penis. Wanneer de zegelreeks ’s morgens verbroken is dan kun je met zekerheid concluderen dat je ’s nachts een erectie hebt gehad. Wat je daarna met de postzegels doet is natuurlijk aan jezelf om te beslissen.

Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een arts. 

Bron
Redactie, Viva.nl, Gezondheidsnet.nl.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box