
Ook wanneer je als man langere tijd om welke reden dan ook een tijdje geen seks hebt gehad kan het vanwege de opwinding voorkomen dat je geen controle over je orgasme hebt.
Te snel klaarkomen
De vraag is kun je het vroegtijdig klaarkomen tegenhouden. Allereerst dien je je bewust te zijn dat iedere man wel eens in een dermate staat van opwinding verkeert dat hij sneller dan -zeker door z’n partner- gewenst. Maar wanneer er een enkele keer spraken is van te vroeg ejaculeren is dat niet onoverkomelijk. Iets anders daarentegen wordt het indien het iedere keer mis gaat. Dan gaat het op den duur een negatieve invloed op je relatie uitoefenen aangezien zij (of hij) geregeld niet aan haar (zijn) trekken kaan komen. Als te snel klaarkomen structureel is moeten we vaststellen dat dit probleem niet zomaar spontaan verdwijnt, het tegendeel is waar. Het is bovendien niet alleen een probleem bij pubers en jongvolwassenen, ook bij oudere mensen komt dit weldegelijk voor. Volgens deskundigen, seksuologen bijvoorbeeld, is er zelfs sprake van een flink onderschat mannelijk probleem. Het schijnt zelfs zo te zijn dat het vaker voorkomt dan erectieproblemen, bovendien zijn die veelal met tal van medicamenten nog prima op te lossen.
Kom je te snel klaar, doe er wat aan!
Net als bijvoorbeeld erectieproblemen heerst er ook rond het (te) snel ejaculeren een taboesfeer, met andere woorden het is moeilijk bespreekbaar. Zodoende zoekt slechts een beperkt aantal mannen (nog geen 10 %) die met dit probleem te maken hebben hulp. Los van ‘valse’ schaamte omtrent het snelle ejaculeren heeft dit ook te maken met falende behandelpogingen met erectiemiddelen. Ons, met onze ‘know how’ omtrent de behandeling van erectiestoornissen hebben het altijd verbaast dat behandelende deskundigen voor deze oplossing kozen, dat lag onzes inziens niet echt voor de hand. De oorzaak van premature ejaculatie wordt gezocht in een gebrekkige stimulatie voorafgaand aan, of vlak na de penetratie van de partner. Ook wanneer je als man langere tijd om welke reden dan ook een tijdje geen seks hebt gehad kan het vanwege de opwinding voorkomen dat je geen controle over je orgasme hebt. Gegeven de druk die te vroeg ejaculeren op den duur op ook je relatie legt is ons advies om er allereerst zonder enige terughoudendheid met je partner over te praten, het is namelijk een fysiek ongemak waar geen schaamte bij past. Verder kun je zo snel mogelijk professionele hulp zoeken, het zij via de huisarts die je vaak zal doorverwijzen, het zij rechtstreeks bij een psycholoog of seksuoloog. Dit advies is onder meer ontleend aan een onderzoek van Mastersen en Johnson.
- een kortstondige penetratie duurt zo’n 2 minuten waarna ejaculatie volgt (dat sommige partners wellicht veel meer tijd nodig hebben dan jij alvorens tot een orgasme te komen zal je duidelijk zijn, handig is dus om je daaraan aan te passen);
- Ideale penetratie 3 t/m 7 minuten (blijkt veelal voldoende voor beide partners om tot een orgasme te komen);
- de langdurige penetratie wel 30 minuten, (vaak wel gewaardeerd, maar niet altijd noodzakelijk).
Een en ander is ontleend aan onderzoek door de Amerikaan Alfred Kinsey* in de veertiger jaren waarbij duizenden stellen werden bevraagd. De voor het onderzoek geïnterviewde stellen werd verzocht zo exact mogelijk de tijd te meten tussen het moment van penetreren en het mannelijk orgasme. Kennis hieromtrent is van belang omdat irreële verwachting vaak tot spanningen leiden.
Vroegtijdige zaadlozing komt vaak voor
Naar de opvatting van seksuologen is er sprake van een premature ejaculatie wanneer je tijdens de seks, als man al binnen één minuut een zaadlozing krijgt. Bovendien moet dit structureel het geval zijn. Daarbij moet je ook zondermeer voelen dat je geen enkele controle hebt die je in staat stelt je orgasme gedurende enige tijd in te houden. Ook wanneer jij en je partner op gevarieerde wijze seks hebben zal, in geval van regelmatige premature ejaculatie, hier geen verandering in plaatsvinden. Het aantal mannen dat geplaagd wordt door premature ejaculatie bedraagt zo’n 2 à 3 procent. Maar de groep mannen die niet zo zeer structureel, maar wel met enige regelmaat wordt geconfronteerd met te vroeg klaarkomen is stukken groter, namelijk + 25 procent** van alle mannen onder de leeftijd van 70 jaar. De meeste mannen beleven het te vroeg klaarkomen negatief, niet alleen omdat het vroeg ejaculeren gevoelsmatig geen totale bevrediging biedt, maar al evenzeer vanwege het feit dat je tegenover je partner faalt.
Orgasme vertragende condooms van Level
Hoe betrouwbaar zijn cijfers?
Of 25 % van de mannen die vroegtijdig ejaculerende de exacte werkelijkheid vormen is nooit geheel duidelijk, echter vaststaat wel dat het om flinke aantallen mannen gaat. Daaruit mag men verder ook ongetwijfeld concluderen dat een ongeveer even groot aantal vrouwen ook tekort komt.
Behalve het -volledige begrip- primaire premature ejaculatie is er ook nog zoiets als secundaire premature ejaculatie. In het eerste geval heb je vanaf het eerste seksuele contact al last van deze kwaal en dat bij vrijwel iedere partner. Het zal niet spontaan overgaan, maar kan op oudere leeftijd zelfs nog verergeren. Secundaire premature ejaculatie is aan de orde wanneer je normaal gesproken een probleemloos seksleven hebt en je plotseling wordt overvallen door te snel klaarkomen en dat overkomt je dan plotseling en op latere leeftijd. Een dergelijk voorval kent diverse oorzaken, je moet dan zowel denken aan lichamelijke klachten, als wel psychische.
Oorzaken te snel klaarkomen
Volgens mensen die er voor hebben doorgeleerd is angst de voornaamste boosdoener in geval van structurele premature zaadlozing, opmerking daarbij: angst is in het algemeen een slechte raadgever. Daarnaast zijn er seksuologen die er van uitgaan dat er sprake is van aangeleerd gedrag, te hoog gespannen verwachtingen, onvoldoende, dan wel overmatige spierspanning. Voor al deze opvattingen is waarschijnlijk wel wat te zeggen. Duidelijk lijkt hiermee wel dat premature zaadlozingen niet voortvloeien uit dat wat zich tussen de oren afspeelt. Andere opties zijn verder een te gevoelige penis, genetisch bepaald, etc. Het voortijdige orgasme is dus weldegelijk een ‘ding’ en verdient zodoende ruimschoots aandacht.
Kun je een orgasme uitstellen?
Vroegtijdig een orgasme hebben komt aanzienlijk vaker voor dan je zou denken. Het overkomt vrijwel iedere man wel eens. Het wordt echter een ander verhaal wanneer je structureel wordt geconfronteerd met dit ongemak. In dat geval kan het, indien je er verder geen aandacht aan besteed weldegelijk een aantal andere problemen veroorzaken. Je moet dan denken aan schaamte, een onbevredigend seksleven, depressiviteit en uiteindelijk met als gevolg ook nog relationele problemen.
In het verleden werd verondersteld dat premature ejaculatie met name in de pubertijd voorkwam, dit door overenthousiast te raken bij het hebben van seks. Inmiddels weten we wel beter, je komt het tegen in alle mannelijke geledingen van een bevolking en zodoende vinden onderzoekers het dan ook een behoorlijk onderschat probleem bij heel wat mannen. Voetstoots kan worden aangenomen dat premature ejaculatie een aanzienlijk grotere omvang heeft dan erectieproblemen, waarvoor je overigens tegenwoordig tal van oplossingen hebt. Ons advies: ga niet gewoon verder, doe er wat aan, goede raad hoeft niet perse duur te zijn.
Openheid premature ejaculatie niet vanzelfsprekend
Sinds jaar en dag bevindt het probleem van te vroegtijdige zaadlozing zich in de taboesfeer, met alle gevolgen van dien. Deels is dit terug te voeren tot een experiment met erectie verhogende middelen dat in een mislukking uitmondde en veel mannen het zodoende moeilijk bleven vinden om ‘uit de kast’ te komen. Hoe het ook zij, slechts een kleine 10 % van de mannen die te kampen hebben met vroegtijdige zaadlozingen kan het opbrengen om op zoek te gaan naar een oplossing. Voor de rest blijkt het voor heel veel mensen een probleem om over de eigen schaduw te stappen, dit kennelijk zonder enig idee wat zij zichzelf tekort doen (denk daarbij aan uiteindelijke problemen in de relationele sfeer).
Voorkomen (te) snelle zaadlozing op geheel natuurlijke wijze
Misschien wel de meest voor de hand liggende manier om je zaadlozing onder controle te krijgen is om dat voortdurend te oefenen. Ja, inderdaad de mogelijkheid bestaat om jezelf te trainen ten einde je zaadlozing steeds verder uit te stellen. Hierbij komt het aan op herkenning van het ‘point of no return’ dat niet mag worden overschreden en daarvoor heb je een grote mate van zelfdiscipline nodig. Toegegeven, het is niet eenvoudig, maar wel minder gekunsteld als alle verdere mogelijkheden. Daarom raden we je aan om hier mee te beginnen. Baat het niet, schaadt het niet.
Samenhang orgasme en ademhaling
Wanneer je een orgasme krijgt gaat dit doorgaans gepaard met een versnelde ademhaling. Mede hierdoor verlies je de controle over je orgasme. Als je je hiervan bewust bent biedt dat de mogelijkheid om je ademhaling onder controle te krijgen en in samenhang daarmee op den duur controle over je zaadlozing. Ook hier geldt ‘oefening baart kunst’.
Probeer erover te praten
Het is vaak vanuit (valse) schaamte dat mannen niet de moed hebben om over het probleem van de te snelle zaadlozing te praten. Alleen al omwille van je partner is het echter beter dat wel te doen. Wees je ervan bewust dat je bepaald niet de enige bent met deze tekortkoming. En ga je eenmaal het gesprek aan dan zal je zien dat er oplossingen voorhanden zijn.
Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen.
Bron
Redactie, *Mastersen en Johnson - Alfred Kinsey*, **dit cijfer is ontleend aan een artsenblog alwaar uroloog dr. Leliefeld dit cijfer poneerde. ***afkomstig uit een artikel in Pharma Selecta d.d. maart 2013 van de hand van I.P.E. Drossaart en L.M.L. Stolk.