Wat is de oorzaak van een onverwachte erectie? Hoe kom je snel van een erectie af? Een erectie krijgen is iets waar je lang niet altijd controle over hebt. Zo kan het voorkomen dat je zomaar een erectie krijgt op een openbare plek.
Een erectie krijgen
Een erectie krijgen is iets waar je lang niet altijd controle over hebt. Zo kan het voorkomen dat je zomaar een erectie krijgt op een openbare plek of als je eigenlijk helemaal niet in de stemming bent. Ben je benieuwd hoe je een erectie kunt stoppen? In dit blog vind je alle belangrijke informatie op een rijtje.
Wat is de oorzaak van een onverwachte erectie?
Veel mensen denken dat spontane erecties vooral voorkomen bij pubers. Dit is echter niet helemaal waar. Spontane - en soms ongewenste - erecties komen voor bij mannen van alle leeftijden. Denk bijvoorbeeld maar aan de ochtenderectie. Gezonde mannen kunnen dit drie tot vijf keer per week krijgen. De oorzaak van een onverwachte reactie zijn meestal hormoonschommelingen. Door een stijging aan testosteron in het lichaam, kan er een erectie ontstaan. Ook als je niet opgewonden bent. Dit is volkomen normaal en ook geen reden tot zorgen. Sterker nog, het is een teken dat je lichaam goed functioneert. Ook door een volle blaas, kun je last krijgen van een ongewenste erectie.
Hoe kom je snel van een erectie af?
Hoe normaal en gezond een ongewenste erectie in feite ook is, het is niet altijd fijn. Hoewel de ongewenste erectie hoogstwaarschijnlijk vanzelf over zal gaan, kun je (bijvoorbeeld als je in het zwembad of een andere openbare ruimte bent) willen dat de erectie zo snel mogelijk verdwijnt. Hieronder vind je een aantal tips om snel van een erectie af te komen.
1. Probeer te denken aan zaken waar je alles behalve opgewonden van wordt. Van hypotheken tot aan politiek: zoek naar een ander onderwerp.
2. Ga mediteren en maak je hoofd op deze manier leeg. Ook zorgt de meditatie ervoor dat je ontspant en je minder bezig bent met de erectie.
3. Neem een koude douche. Dit is misschien niet altijd mogelijk, maar wel effectief.
4. Ook een warme douche of een warm bad zouden kunnen helpen. Doe dit bij voorkeur in combinatie met het slikken van een pijnstiller.
5. Probeer te plassen. Een volle blaas kan de oorzaak zijn van het probleem.
6. Ga wandelen. Door rechtop te staan, wordt de erectie niet gestimuleerd. Een wandeling is bovendien de ideale manier om jezelf af te leiden.
7. Sporten en bepaalde oefeningen uitoefenen kunnen effectief zijn. Door te sporten stroomt het bloed bijvoorbeeld naar je armen of benen in plaats van naar de erectie.
Wanneer is een ongewenste erectie gevaarlijk?
Een ongewenste erectie is een natuurlijk verschijnsel en over het algemeen ongevaarlijk. Wees geduldig, leg je focus op andere zaken en je zult zien dat de erectie in de meeste gevallen vanzelf over gaat. In sommige situaties is het echter wel belangrijk om actie te ondernemen. Zo is het niet de bedoeling dat een erectie langer dan drie uur duurt en/of je een zwelling en pijn ervaart tijdens de erectie. Als dit wel het geval is, kun je het beste contact opnemen met de huisartsenpost. Zij zullen de situatie beoordelen en je eventueel doorsturen naar de spoedeisende hulp. Een zeer langdurige erectie kan namelijk de binnenkant van de penis beschadigen. Heb je enig idee wat de oorzaak van de langdurige erectie kan zijn? Vertel dit dan eerlijk. Op deze manier kun je een goede behandeling krijgen.
Sommige drugs (zoals cocaïne) en erectiepillen kunnen een langdurige erectie veroorzaken. Een andere mogelijke oorzaak zijn bepaalde medicijnen (zoals bloedverdunners en antidepressiva) en bloedaandoeningen. Ook een volle blaas kan de boosdoener zijn. Het wordt daarom aangeraden om eerst proberen te plassen en andere eerder genoemde tips uit te proberen. Belangrijk om te weten: een langdurige erectie (ook wel priapisme genoemd) ontstaat meestal in de nacht of de vroege ochtend.
In ernstige gevallen is een behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk. De uroloog zal de penis plaatselijk verdoven en/of sterke pijnstiller toedienen. Vervolgens wordt het bloed vanuit de penis afgevoerd met een klein naaldje. Het bloed wordt vervolgens weer in de penis gespoten en er opnieuw uitgezogen. De behandeling kan als vervelend worden ervaren en leidt soms tot erectiestoornissen en andere complicaties.
Wat als je geen erectie krijgt tijdens de seks?
Als je wel een spontane erectie krijgt, maar moeite hebt met het krijgen van een erectie tijdens de seks dan kan dit wijzen op een erectiestoornis. De kans is groot dat de oorzaak hiervan psychisch is. Wellicht ervaar je stress, faalangst of is de druk om te presteren te groot. Het is in dit geval belangrijk om een open en eerlijk gesprek met je partner te voeren. Ook een seksuoloog kan je helpen bij dit probleem. Als je geen erectie krijgt tijdens de seks en ook geen erecties krijgt op andere momenten (onverwacht of niet), kan de oorzaak van de erectiestoornis lichamelijk zijn. Neem contact op met je huisarts voor een persoonlijk advies. Wellicht is het nodig om wat lichamelijke onderzoeken te doen. Ook kan je huisarts je meer vertellen over het gebruik van erectiepillen.
Hoe lang duurt een erectie na het gebruik van erectiepillen?
Hoe lang het effect van erectiepillen duurt, is afhankelijk van de pil die je gebruikt. Zo werken sildenafil en vardenafil gemiddeld vier tot vijf uur. Tadalafil werkt ongeveer 36 uur. Het is echter niet zo dat je gedurende al deze uren een stijve penis zult hebben. Sterker nog, na een orgasme zal de erectie verdwijnen. De erectiepillen helpen wel om sneller een erectie te krijgen en deze langer te behouden. Het is echter wel belangrijk dat je seksueel gestimuleerd wordt. Zo niet, dan zal je in principe geen erectie krijgen. Als je erectiepillen gebruikt en langer dan vier uur een erectie hebt, is het van belang om de huisarts in te schakelen.
Goed om te weten: lees de bijsluiter voordat je erectiepillen gebruikt. Zo mag je een erectiepil niet vaker dan een keer per dag gebruiken. Ook hebben erectiepillen enkele bijwerkingen waarvan je van te voren op de hoogte wilt zijn. Tot slot kunnen erectiepillen schadelijk zijn voor je gezondheid als je bijvoorbeeld een hartaandoening hebt. Vraag advies aan je huisarts en neem direct contact op met de huisartsenpost als je druk op de borst of andere (ernstige) klachten ervaart.
Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een deskundige. Een gezonde levensstijl en een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Overleg het altijd met de arts en volg het advies op.
Bron: Thuisarts.nl, Rijnstate, Redactie.