Terug

  • Voor 16:00 uur besteld morgen in huis
  • Erectiepillen anoniem verzonden
  • Erectiemiddelen op natuurlijke basis

Zaadkwaliteit verbeteren

Zaadkwaliteit verbeteren

Om van een goede zaadkwaliteit te kunnen spreken, zijn drie zaken belangrijk namelijk de beweeglijkheid van de zaadcellen, de vorm van de zaadcellen en het aantal zaadcellen.

Dit is hoe je je zaadkwaliteit makkelijk kunt verbeteren

Wie een kinderwens heeft, weet als geen ander hoe belangrijk een goede zaadkwaliteit hiervoor is. Zaad van minder goede kwaliteit kan de kans op een zwangerschap aanzienlijk verkleinen en zelfs helemaal uitsluiten. We geven je in deze blog graag even mee wat er bedoeld wordt met een goede zaadkwaliteit en hoe je hier zelf invloed op kunt uitoefenen.

Wanneer kun je spreken van een goede zaadkwaliteit?

Om van een goede zaadkwaliteit te kunnen spreken, zijn drie zaken belangrijk namelijk de beweeglijkheid van de zaadcellen, de vorm van de zaadcellen en het aantal zaadcellen. Een goede beweeglijkheid zorgt ervoor dat de zaadcel kan raken waar hij moet raken en dit is door het slijm van de baarmoedermond om zo bij de eicel te raken en een bevruchting tot stand te kunnen brengen. Maar hoe bepaal je dan een voldoende beweeglijkheid van die zaadcellen? Je mag ervan uitgaan dat er minstens 25% van de zaadcellen in de zaadlozing een goede beweeglijkheid moeten vertonen om de kans op een zwangerschap mogelijk te maken. Ook de vorm van de zaadcellen is belangrijk om tot ene bevruchting te kunnen komen. We spreken van een goede vorm als de zaadcel puntig is. Dit zorgt ervoor dat de zaadcel daadwerkelijk de eicel kan binnendringen voor bevruchting. Het ontbreken van die puntige vorm of andere afwijkingen maken dit proces moeilijk of zelfs onmogelijk. Om een goede kans op een zwangerschap te maken zou niet meer dan 30% van de zaadcellen een afwijkende vorm mogen vertonen. Dat het aantal zaadcellen in de zaadlozing belangrijk is, zal niet verwonderen. Hoe meer aanwezig zaadcellen er zijn, hoe groter natuurlijk de kans dat er eentje de uiteindelijke bestemming haalt. Een gemiddelde zaadlozing bevat wel 0 tot 50 miljoen spermacellen per milliliter. Daalt dit aantal onder de 20 miljoen dan kun je spreken van een verminderde vruchtbaarheid.

Ingrediënten die goed sperma ondersteunen

Deze kruiden staan bekend om de gunstige invloed op de vruchtbaarheid en potentie.

  • Maca Dry Extract.
  • Kola Nut Extract.
  • Muira Puama Extract.
  • L-Arginine.
  • Guarana Extract.
  • Siberische Ginseng. 
  • Zink.

King Active zaadkwaliteit verbeteren

King Active

More and Better Sperm heeft een positieve invloed op de spermaproductie en draagt bij aan de verbetering van kwaliteit en smaak van het zaad. 

Wat kun je doen om die zaadkwaliteit te verbeteren?

Als één of meerdere doorslaggevende factoren voor de zaadkwaliteit niet in orde zijn, zal de kans op een zwangerschap erg afnemen, tot grote frustratie helaas van de wensouders. Het blijft wel mogelijk in de meeste gevallen, maar er zal heel wat tijd overheen gaan voor het uiteindelijk lukt en voor sommige koppels lukt het zonder hulp zelfs helemaal niet. Gelukkig zijn er een aantal zaken die je zelf kunt ondernemen om die zaadkwaliteit te verhogen en ze zijn niet eens zo ver gezocht als je wel zou denken.

De beweeglijkheid

Voor een optimale beweeglijkheid van de zaadcellen speelt de temperatuur een belangrijke rol. Door langdurig neer te zitten, spannend ondergoed te dragen en de laptop bij je op schoot te zetten bijvoorbeeld warmen de testikels op en dit heeft een negatieve invloed op de beweeglijkheid van de zaadcellen. Vermijden dus in de mate van het mogelijke. Maar er is meer wat je kunt doen om die beweeglijkheid te verhogen. Onderzoek heeft al meermaals de positieve effecten van een voldoende inname van mineralen, vitamines en selenium op de beweeglijkheid van zaadcellen aangetoond. Een gebrek aan vitamine D bijvoorbeeld doet niet alleen de beweeglijkheid verminderen, het risico op zaadcellen met een afwijkende vorm is ook groter. Heb je geen idee hoe je aan selenium komt? Enkele paranoten per dag geven je al een voldoende hoeveelheid.

De vorm

Hiervan denk je wellicht dat er weinig aan te doen valt, maar het tegendeel is waar. Antioxidanten bieden hier de oplossing. Nieuwe zaadcellen worden geproduceerd doordat kiemcellen zich delen. Omdat die kiemcellen zich op een goede manier zouden kunnen delen en zo kwalitatieve zaadcellen opleveren, moeten die beschermd zijn tegen vrije radicalen die schade kunnen toebrengen. Voldoende verse groenten en fruit, aangevuld met Q10 helpen je om vrije radicalen geen kans te geven je zaadcellen te beschadigen en zo de vruchtbaarheid te verminderen.

Wat bepaalt de zaadkwaliteit?

De meeste mannen zijn vruchtbaar, maar soms is de spermakwaliteit niet optimaal. Verschillende factoren zoals leefstijl, voeding en gezondheid kunnen de zaadkwaliteit beïnvloeden.

Vruchtbare leefstijl-tips

Speciaal voor jou een paar goede vruchtbare leefstijl-tips om toe te passen in de praktijk. Lees ze rustig door en doe er je voordeel mee!

Vermijd roken en overmatig alcoholgebruik

Deze gewoonten kunnen de zaadkwaliteit negatief beïnvloeden.

Blijf actief

Regelmatige lichaamsbeweging kan de spermakwaliteit verbeteren.

Vermijd overmatige hitte

Langdurige blootstelling aan hitte, zoals het gebruik van warme baden en sauna's, kan de spermaproductie verminderen.

Voedingstips voor gezonde zaadcellen

  • Eet een gebalanceerd dieetrijk aan groenten, fruit, volle granen, en magere eiwitten.
  • Zink en selenium, deze mineralen zijn essentieel voor gezonde spermaproductie.
  • Voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten zoals vitamine C en E kunnen de zaadkwaliteit verbeteren.

Supplementen voor betere spermakwaliteit

  • Multivitaminen helpen bij het aanvullen van voedingsstoffen die misschien ontbreken in je dieet.
  • Omega-3 vetzuren bevorderen de gezondheid van spermacellen.
  • Co-enzym Q10 kan de spermaproductie en -kwaliteit verbeteren.
  • L-arginine en L-carnitine ondersteunen de motiliteit en het aantal zaadcellen.

Zaadkwaliteit en factoren

Sperma is de vloeistof die vrijkomt bij een ejaculatie, waarbij slechts 1 tot 3% bestaat uit zaadcellen afkomstig van de teelballen. De ontwikkeling van zaadcellen tot de uiteindelijke ejaculatie duurt ongeveer 10 weken. Voor succesvolle bevruchting moet het zaad van goede kwaliteit zijn, wat afhankelijk is van de vorm, beweeglijkheid en hoeveelheid zaadcellen. Spermakwaliteit kan afnemen bij meerdere zaadlozingen kort na elkaar, omdat de hoeveelheid zaadcellen dan steeds minder wordt. Ook bij te weinig ejaculatie kan de kwaliteit afnemen, omdat er meer dode zaadcellen in het sperma zitten.

Wat zijn vruchtbare leefstijltips?

Gelukkig kun je zelf veel doen om de kwaliteit van je zaadcellen te verbeteren. De basis is een gezonde leefstijl: niet drinken, niet roken, geen drugs en regelmatig bewegen. Daarnaast kunnen de volgende leefstijl-tips helpen om de spermakwaliteit te verbeteren:

  • Vermijd overmatige hitte. Langdurige blootstelling aan hoge temperaturen, zoals warme baden en sauna's, kan de spermaproductie negatief beïnvloeden.
  • Eet een gebalanceerd dieet. Zorg voor voldoende groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten.
  • Beperk stress. Stress kan de hormoonbalans verstoren en de spermakwaliteit verminderen.
  • Blijf actief. Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de algehele gezondheid en spermakwaliteit.
  • Gebruik losse, katoenen onderkleding. Dit helpt de temperatuur van de teelballen te reguleren en bevordert de spermakwaliteit.

Voorkom stress

Stress kan leiden tot een tijdelijke vermindering van de zaadproductie. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of rustige wandelingen.

Ga oxidatieve schade tegen

Oxidatieve schade speelt een grote rol bij verminderde vruchtbaarheid. Het kan de beweeglijkheid van zaadcellen verminderen en hun vermogen om de eicel te bevruchten. Antioxidanten in voeding of supplementen kunnen helpen deze schade te beperken.

Voorkom een te hoge temperatuur in het scrotum

De optimale temperatuur voor de teelballen ligt tussen 33 en 35°C. Vermijd daarom sauna's, langdurige hete baden, bikram yoga en langdurig werken met een laptop op schoot. Strakke boxershorts kunnen ook de temperatuur verhogen. Als de teelballen te warm worden, neemt de kwaliteit van de zaadcellen af.

Ejaculeer niet te veel, maar ook niet te weinig

Te vaak ejaculeren kan de spermakwaliteit verminderen, maar hetzelfde geldt als er langer dan 10 dagen geen ejaculatie is geweest. Een goede norm is om de dag ejaculeren, met minimaal 36 uur tussenpozen.

Voorkom langdurig zitten

Langdurig zitten kan de temperatuur in het scrotum verhogen. Als je een zittend beroep heeft, sta dan regelmatig op of probeer staand te vergaderen. Laat in de auto de stoelverwarming uit en rijd niet langer dan twee uur achter elkaar zonder pauze. Dit is ook beter voor jouw concentratie op de weg.

Zorg voor een goede kwaliteit van de vrijpartij

Als beide partners opgewonden zijn, is de kans op bevruchting groter omdat het zaad beter kan voortbewegen. Probeer het vrijen spontaan en plezierig te houden, want vrijen op commando kan de kwaliteit van de zaadcellen en de beleving verminderen.

Welke voeding ondersteunt de zwemmers?

Een gezonde leefstijl gaat hand in hand met een gezond voedingspatroon. Daarom geven we je graag een paar tips om de kwaliteit van je zaadcellen te ondersteunen:

  • Pompoenpitten, paranoten, hennepzaad, lijnzaad en oesters zijn goede bronnen van zink.
  • Antioxidanten helpen bij het bestrijden van oxidatieve schade.
  • Kies voor verse, natuurlijke producten.
  • Verorber minimaal 600 gram gevarieerde groenten per dag. Dit zorgt voor een breed scala aan voedingsstoffen.
  • Eet twee stukken fruit per dag. Fruit is een goede bron van vitaminen en mineralen.
  • Kies voor volkoren graansoorten en zilvervliesrijst, want deze bevatten meer voedingsstoffen en vezels dan geraffineerde varianten.
  • Vermijd vet vlees en varieer met magere vleessoorten en vegetarische opties. Dit helpt om een gezonde vetinname te behouden.
  • Eet twee tot drie keer per week (vette) vis. Voor belangrijke omega-3 vetzuren. Vegetariërs en veganisten kunnen omega-3 halen uit algenolie, spirulina, chlorella en kiemgroenten.
  • Vermijd zwaar bewerkte suikers en zoetstoffen. Deze kunnen de algehele gezondheid en spermakwaliteit negatief beïnvloeden
  • Drink minimaal 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Water en kruidenthee zijn goede keuzes voor hydratatie.

Het aantal

Als we tenslotte naar het aantal zaadcellen gaan kijken, zien we dat de inname van zink en foliumzuur hier een positieve invloed op hebben. Zink zal de aanmaak én de beweeglijkheid bevorderen, foliumzuur richt zich hoofdzakelijk op de aanmaak; een combinatie van beide is perfect om de algemene zaadkwaliteit in ruime mate te verhogen. Aan de andere kant moet je ook in gedachten houden dat ook je levensstijl in deze een belangrijke factor vormt. Mannen die een meer dan gemiddeld alcoholgebruik kennen, zullen een aanzienlijk kleinere hoeveelheid zaadcellen produceren met een kleinere kans op een zwangerschap tot gevolg. Laat dit laatste alvast iets zijn waarin je al meteen een goed voornemen kunt maken om die kinderwens in de meest optimale omstandigheden te vervullen en laat dat glaasje uit gewoonte of om de gezelligheid al eens sneller aan de kant staan.

Laat vooral de moed niet zakken

Een zwangerschap laat bij het ene koppel net iets langer op zich wachten dan bij het andere. Laat je hierdoor in geen geval ontmoedigen en raak niet gefrustreerd want ook stress heeft een negatieve invloed op de kans om zwanger te worden. Neem bovenstaande tips ter harte, pas ze consequent toe en laat de natuur rustig zijn gang gaan, het lukt jullie vast wel om dat kleine wondertje op de wereld te zetten.
Lukt het jullie na het toepassen van alle tips en tricks toch niet om zwanger te worden, praat er dan over met je arts om zo eventuele andere hindernissen op te ruimen. 

Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een deskundige. Een gezonde levensstijl en een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. 

Bron: Redactie, https://www.healthline.com/health/boost-male-fertility-sperm-count.                               

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box