Terug

  • Voor 16:00 uur besteld morgen in huis
  • Erectiepillen anoniem verzonden
  • Erectiemiddelen op natuurlijke basis

Zaagbladpalm en de Prostaat

Zaagbladpalm en de Prostaat

Zaagbladpalm en de Prostaat | Wat is de invloed van Zaagbladpalm op je Prostaat? | Kan de gezondheid van de prostaat ondersteunen | Kan testosteronniveaus helpen reguleren | Vormen en dosering aanbevelingen.

Wat is de invloed van Zaagbladpalm op je Prostaat?

De laatste jaren zijn er erg veel onderzoeken gedaan naar zaagbladpalm en de prostaat en daar zijn veel belovende voordelen uit naar voren gekomen. Daar gaan we hier uiteraard wat dieper op in omdat wij je daar graag alles over willen vertellen.

Meer over de zaagbladpalm

Een andere naam voor de zaagbladpalm is zaagpalm. Het gaat over een palmsoort die uit het zuidoosten van de Verenigde Staten, Zuid-Europa en Noord-Afrika komt. Het gaat dan met name om de bessen van de plant die gebruikt worden in supplementen als verbetering van de gezondheid van je prostaat, maar het draagt er ook aan bij om je hormoonspiegels in evenwicht te brengen en bij mannen kan het ook nog eens haaruitval voorkomen. Kortom erg veel voordelen die behaald kunnen worden met zaagbladpalm en daar gaan we nu wat dieper op in!

Voorkomt haaruitval

Jong en oud, iedereen kan te maken krijgen met haaruitval, een vervelende aandoening en vaak hangt het samen met genetische factoren of met medische aandoeningen. Het kan ook met medicatiegebruik te maken hebben of met hormonale veranderingen. Door zaagbladpalm te gebruiken kun je de hormoonspiegels in evenwicht brengen en dan kun je daardoor ook tevens haaruitval tegengaan. Er is een overzichtsonderzoek gehouden en daaruit is naar voren gekomen dat zaagpalm de activiteit van 5-alpha-reductase (5α-R) kan helpen blokkeren. Dit is een speciaal enzym welke testosteron weer omzet in een hormoon, DHT (dihydrotestosteron), en dit houdt weer verband met haarverlies. Maar er is meer want door zaagbladpalm te gebruiken kun je mogelijk ook haaruitval echt voorkomen en dat komt dan door de opname van DHT in de haarzakjes die dan verminderen. Het gevolg is dat het vermogen van DHT om zich te binden aan speciale hormoonreceptoren afneemt. Er is nog een ander gedaan naar haaruitval en zaagbladpalm en daar uit is naar voren gekomen dat het de haargroei effectief kan bevorderen, namelijk bij wel 60% van de mannen in de leeftijd van 23 tot 64 jaar. Dan is er nog een onderzoek gedaan en dat onder 62 volwassenen en daaruit is naar voren gekomen dat het plaatselijk aanbrengen van zaagpalm voor een periode van drie maanden zorgt voor een toename van de haardichtheid met 35%.

Prostaat, Potentie en urinewegen

 

Verbetert de urinewegfunctie

Oudere mannen kunnen vaker last krijgen van urinewegsymptomen. Dit kan dan ook nog eens samengaan met incontinentie of dat je moeilijk kan plassen. Door zaagbladpalm te gebruiken kun je de symptomen verlichten die samen gaan met goedaardige (benigne) prostaathyperplasie (BPH). Maar vraag je je misschien wel af, wat is dat dan precies? Het gaat over een aandoening die een vergroting van de prostaatklier veroorzaakt en het resultaat is dan een verminderde urinestroom. Er is een onderzoek gehouden van twaalf weken onder 92 mannen. Ze hebben dagelijks twee capsules Prostataplex ingenomen en dat is een mix van kruidensupplementen met zaagpalm. Daaruit is naar voren gekomen dat de urinewegsymptomen die verband hielden met BPH verbeterden. Ook is er nog een ander gehouden onder 85 mannen ouder dan 45 jaar en zij hebben twee keer per dag 160 mg zaagpalm genomen en bij hen verminderde de lagere-urinewegsymptomen, de urinestroom verhoogd en de kwaliteit van leven verbeterde na zes maanden ook nog eens. Maar er is nog meer onderzoek nodig om er volledig positief over te zijn wat de invloed is van zaagbladpalm op de urineweginfecties en de symptomen.

Kan de gezondheid van de prostaat ondersteunen

Het is bekend dat zaagbladpalm de gezondheid van de prostaat kan ondersteunen. Maar wat is de prostaat dan precies? Het gaat dan over een kleine klier tussen je blaas en je penis. Deze is verantwoordelijk voor het behoud van gezond sperma. Er zijn onderzoeken waarbij wordt aangegeven dat zaagbladpalm de gezondheid van jouw prostaat kan ondersteunen en dat het ook kan helpen bij het voorkomen van problemen zoals BPH en prostaatkanker. Uit een reageerbuisstudie is naar voren gekomen dat zaagbladpalm bessen de groei van prostaatkankercellen kunnen verminderen. Dan is er nog een andere reageerbuisstudie gedaan en die wijst er op dat zaagbladpalm de verspreiding en groei van prostaatkankercellen blokkeerde door het uitschakelen van speciale receptoren welke weer betrokken zijn bij de ontwikkeling van kanker.

Kan ontstekingen verminderen

Je vindt in zaagbladpalm de antioxidanten epicatechine en methylgallaat. Het gaat dan echt over verbindingen die schade aan cellen voorkomen, die de schade aan ontstekingen verminderen en je beschermen tegen chronische ziekten. Er zijn verschillende onderzoeken gehouden die erop wijzen dat zaagbladpalm ontstekingsremmende eigenschappen zou kunnen hebben en dat kan dan weer gunstig zijn voor de behandeling van bepaalde aandoeningen. Zo is er in een onderzoek waargenomen dat het toedienen van zaagpalmextract aan muizen die vergrote prostaatklieren hebben, heeft gezorgd voor een afname van de zwelling en van verschillende ontstekingsmarkers. Tevens is er een ander onderzoek gehouden onder zwaarlijvige ratten met BPH en daaruit is gebleken dat zaagbladpalm ontstekingen zou kunnen verminderen en de antioxidantstatus mogelijk kan verbeteren.

Kan testosteronniveaus helpen reguleren

Wil je graag je testosteronniveau op een natuurlijke wijze verhogen dan wordt daarvoor vaak zaagbladpalm gebruikt door mannen. Daarbij moet je weten dat het reguleren van het testosteronniveau weer van invloed kan zijn op verschillende aspecten van de gezondheid. Denk daarbij eens aan je lichaamssamenstelling, je zin in seks, jouw gemoedstoestand en je cognitie. We weten allemaal dat de testosteronspiegels afnemen ​​met de leeftijd. Er zijn een aantal onderzoeken die aantonen dat lage testosteronspiegels mogelijk bij kunnen dragen aan aandoeningen zoals hartziekten. Daarbij zorgt zaagbladpalm voor een verlaging van de activiteit van 5-alfa-reductase. Tevens is er nog een reageerbuisstudie uitgevoerd en die wijst erop dat het zaagpalmextract ongeveer net zo goed was voor het behouden van de testosteronniveaus als finasteride (een medicijn welke wordt ingezet om haaruitval en BPH te behandelen door de activiteit van 5α-R te verminderen). Als laatste is er nog een studie gehouden onder 40 mannen en daaruit is naar voren gekomen dat de behandeling met zaagpalm de DHT-spiegel met 32% verlaagde na 6 maanden.

Vormen en dosering-aanbevelingen

Naast het weten van de vele voordelen van zaagbladpalm is het ook goed om meer te weten te komen over de vormen en de doseringsaanbevelingen en daar gaan we nu wat dieper op in. Op veel plaatsen is zaagbladpalm verkrijgbaar als supplement, zo kun je he eenvoudig opnemen in je dagelijkse routine. Zo wordt het dan geleverd in capsule-, softgel- en tabletvorm en meestal wordt het tevens nog gecombineerd met andere ingrediënten welke je gezondheid van de prostaat helpen verbeteren. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen denken aan pompoenpittenextract. Het is soms ook wel te vinden in de vorm van gemalen, gedroogde of vloeibare extracten of bijvoorbeeld nog in poedervormige thee. Vaak wordt het onderzoek uitgevoerd met zaagbladpalm in doseringen van 320 mg per dag, en dan verdeeld over twee doses. Daarbij geven ze soms aan dat je het zaagbladpalm supplement met voeding in moet nemen. Dit kan bijvoorbeeld worden aanbevolen om spijsverteringsproblemen te verminderen en nadelige bijwerkingen zouden dan mogelijk voorkomen kunnen worden.

Mogelijke bijwerkingen

Tot op heden wijzen onderzoeken er veelal op dat zaagbladpalm als veilig beschouwd kan worden en dat er nauwelijks bijwerkingen in verband worden gebracht met de onderzoeken die zijn gehouden. De meest gemelde bijwerkingen die zijn gemeld na de onderzoeken met zaagbladpalm zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en obstipatie. Maar je moet je er wel bewust van zijn dat zaagbladpalm niet voor iedereen wordt aanbevolen. Er is altijd meer onderzoek nodig om na te gaan voor wie het wel en niet geschikt is. Het wordt in ieder geval niet aangeraden om te gebruiken aan vrouwen die zwanger zijn en vrouwen die borstvoeding geven. Het is ook bekend dat zaagbladpalm mogelijk een wisselwerking kan hebben met bloed verdunnende medicijnen, daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld warfarine of Coumadin. Dit kan dan het risico op bloedingen verhogen dus ben daar alert op en bespreek het altijd met je arts!

Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een deskundige. Een gezonde levensstijl en een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. 

Bron: Redactie.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box