Terug

 • Voor 16:00 uur besteld morgen in huis
 • Erectiepillen anoniem verzonden
 • Erectiemiddelen op natuurlijke basis

Fenegriek , Testosteron en Libido

Fenegriek , Testosteron en Libido

Er zijn meer dan genoeg mensen wereldwijd bekend die fenegriek supplementen gebruiken zodat zij op een natuurlijke manier testosteron kunnen verhogen | Relatie tussen fenegriek en libido.

Fenegriek verhoogt libido 

Sommige mensen vragen het zich af, fenegriek verhoogt libido ja of nee? Middels dit artikel gaan wij hier dieper op in en zal de vraag beantwoord worden. Er zijn vrouwen met een hoog en een laag libido, maar als vrouwen een laag libido hebben dan kunnen zij erg veel baat hebben bij fenegriek. Fenegriek wordt gezien als een krachtige medicinale plant en het wordt al heel erg lang gebruikt voor gezondheid bevorderende eigenschappen.

Meer over fenegriek

Voordat we meer vertellen over de relatie tussen fenegriek en libido, gaan we eerst uitleggen wat fenegriek eigenlijk is. Fenegriek is namelijk een plant en die komt uit Noord-Afrika en India. Maar tegenwoordig is het een plant die ze over de hele wereld kweken en eten. Het is namelijk mogelijk om de bladeren, de zaden en nog meer delen van de fenegriek te gebruiken bij poeders en ook bij supplementen en thee bijvoorbeeld. Mensen die graag koken zullen het ook wel als ingrediënt kennen uit met name de Indiase keuken. De plant wordt ook al gebruikt tegen diverse kwaaltjes, vrouwen die zwanger waren kregen het tegen de pijn van de weeën zodat het wat verlicht zou worden. Maar ook als mensen zwak waren in de benen dan konden zij het middel kregen en zich er beter door voelen. De bladeren en de zaadjes van de fenegriek zijn aromatisch en hebben een complexe smaak. Maar ook wat nootachtig, bitter en zoet. Verder zitten er saponinen en coumarines in de zaden en dat zijn allemaal stoffen die een goede invloed kunnen hebben op onze gezondheid.

Bijdrage fenegriek aan testosteronniveau

Er zijn meer dan genoeg mensen wereldwijd bekend die fenegriek supplementen gebruiken zodat zij op een natuurlijke manier testosteron kunnen verhogen. Testosteron kennen we allemaal als het geslachtshormoon en komt voor bij mannen en vrouwen. Het heeft weer invloed op onze seksuele functie en energieniveau, maar ook op de botgezondheid.

Onderzoeken naar fenegriek

Er is een onderzoek gedaan naar fenegriek om te kijken naar het potentiële vermogen om het testosteron te kunnen verhogen. Door de verbindingen die ze ook wel furostanol-saponinen noemen wordt verwacht dat hiermee de testosteronproductie verhoogd kan worden. Er zijn dan ook diverse studies die aangeven dat dankzij een fenegrieksupplement het testosteronniveau ook echt verhoogd kan worden. Een paar voorbeelden van gehouden onderzoeken:

Onderzoek 1: Fenegriek verhoogt libido bij vrouwen

Er is een onderzoek gedaan onder tachtig vrouwen die zelf vonden dat zij een erg lage seksuele drift hadden. Iedereen was tussen de 20 en 49 jaar oud en ze zijn verdeeld in een placebogroep en een suppletiegroep. In totaal hebben ze voor een periode van acht weken iedere dag een supplement gehad van 600 mg fenegriekextract of een placebo (een groep). De hormonen zijn aan het begin en na de acht weken weer gemeten en deze concentraties zijn met elkaar vergeleken. Maar daarnaast is er ook informatie verzameld middels een interview en vragenlijst (zelfrapportage) over het seksueel functioneren van de vrouwen. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat er een significante toename te zien is van de concentratie vrij testosteron, net als oestradiol wanneer het vergeleken wordt met de placebogroep. Ook is er een duidelijke toename te zien van de seksuele verlangens en opwinden van de groep en er is ook nog verhoogde seksuele activiteit naar voren gekomen uit het onderzoek.

Onderzoek 2: Onderzoek onder 49 sportmannen

Een tweede onderzoek is gehouden onder 49 sportmannen voor een periode van acht weken. Zij krijgen een supplement van 500 mg fenegriek, iedere dag weer. Het resultaat was dat het testosteronniveau licht verhoogde bij deze doelgroep. Dan is er nog gekeken naar lichaamsvet en naar kracht en hierbij was de verbetering significant, als het wordt vergeleken met een placebogroep. Nog een ander onderzoek wat gehouden is onder 50 mannen voor een periode van twaalf weken wijst uit dat alle mannen die toen fenegriek namelijk, 500 mg iedere dag, met daarbij een geconcentreerde hoeveelheid protodioscine, zij lieten hierbij significante verbeteringen zien in het eigen testosteronniveau. In totaal was het zelfs toegenomen met maximaal 46% bij 90% van de mannen die mee hebben gedaan aan dit onderzoek. Ook qua stemming, libido, energie en het aantal zaadcellen hebben de mannen flinke verbeteringen gemerkt in deze periode dat ze mee hebben gedaan met dit fenegriek onderzoek.

Er is zelfs nog een studie gedaan onder 120 mannen in de leeftijd van 43 jaar tot en met 75 jaar voor een periode van twaalf weken. De groep die iedere dag 600 mg fenegriekzaadextract nam liet een toename van testosteron zien en ook nog eens een hoger libido. Er zijn dus al diverse onderzoeken gehouden die als conclusie hebben dat fenegrieksupplementen echt wel kunnen bijdragen aan de verhoging van de testosteronniveaus. Maar voordat het echt bevestigd mag worden zou er eerst nog meer onderzoek uitgevoerd moeten worden.

Voordelen gebruik fenegriek

Zoals je hebt kunnen lezen speelt fenegriek een grote rol bij de mogelijke toename van testosteron. Maar het kan op nog meer manieren een bijdrage leveren aan het verbeteren van onze gezondheid. Dit hebben we voor je op een rijtje gezet:

 • Dankzij fenegriek is het mogelijk dat de productie van moedermelk wordt verhoogd. Uit onderzoek blijkt dat de productie is verhoogd bij vier van de vijf beoordeelde studies.
 • Het is mogelijk dat fenegriek een hoge bloedsuikerspiegel kan verlagen.
 • Er bevinden zich ontstekingsremmende stoffen in fenegriek. Zo kan het bijvoorbeeld symptomen van astma verminderen.
 • Fenegriek kan mogelijk ook het cholesterol verlagen. Dit is met twaalf studies aangetoond.

Hoe verhoog je je testosteron op een gezonde manier?

Sommige onderzoeken geven heel duidelijk aan dat fenegriek het testosteronniveau mogelijk kan verhogen. Maar er zijn ook nog andere manieren hoe dat jij kan zorgen voor een toename van je testosteronniveau. Het eerste wat van belang is, is dat jij je bewust moet zijn van een lage testosteronspiegel. Dit kan er namelijk op wijzen dat er sprake is van een onderliggende medische aandoening. Je zou dus altijd een arts moeten raadplegen zodat er nagegaan kan worden wat de mogelijke oorzaak kan zijn. Als je last hebt van een laag testosteron dan kun je dat merken aan een depressieve stemming, je hebt minder energie, je hebt een laag libido, je kunt last hebben van erectieproblemen en van vermoeidheid. De arts kan dan nagaan of dat er bij jou sprake is van een laag testosteronniveau en dan kan er gekeken worden of dat er natuurlijke manieren zijn om je testosteron een boost te geven en dan kun je eens denken aan bijvoorbeeld:

 • Je zou je teveel aan vet kwijt kunnen raken. Als je last hebt van overgewicht dan kan dat ook zorgen voor een lage testosteronwaarde. Afvallen is dan het beste wat je kunt doen.
 • Sporten is ook goed, denk hierbij aan HIIT training, dit is intervaltraining.
 • Gezond eten is altijd van belang maar ook hierbij. Zorg dat je een goed voedingspatroon hebt met veel gezonde vetten, fruit, groenten en veel eiwitten.
 • Je moet ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel in orde is. Dus gezond eten, sporten, en als je te veel aan vet hebt dan moet je dat kwijtraken.
 • Goed en voldoende slapen is ook van belang, zorg dat je dus genoeg rust krijgt en daarbij moet je denken aan 7 tot 9 uur slaap per nacht.
 • Zorg dat je zo min mogelijk bloot wordt gesteld aan vervuiling, zoals luchtvervuiling.

Je wil graag je testosteron verhogen en dan kun je nog denken aan een aantal natuurlijke manieren zoals het gebruik van bepaalde mineralen, kruidensupplementen en vitaminen. Hierbij moet je met name denken aan vitamine D en aan zink.

Dus kan fenegriek je testosteron verhogen? Er zijn onderzoeken waar dit uit is gebleken, maar er zal nog meer onderzoek gedaan moeten worden om het te bevestigen. Zorg er vooral voor dat jij weet wat je doet en doe waar je in gelooft. Je moet er zo voor zorgen dat je altijd genoeg blijft bewegen en gezond blijft eten. Neem eens wat vaker de fiets en ga wandelen, ook op het werk in de pauze bijvoorbeeld. Actief zijn is van groot belang en dan krijg je ook geen last van overtollig vet. Ben je wel te zwaar? Ga dan wat meer bewegen en let goed op je eten want te zwaar zijn is nooit goed. Geniet vooral van het leven en van elkaar en als jij denkt dat fenegriek je kan helpen, probeer het eens.

Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een deskundige. Een gezonde levensstijl en een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. 

Bron: Redactie, nccih.nih.gov/health/fenugreek.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box