Terug

 • Voor 16:00 uur besteld morgen in huis
 • Erectiepillen anoniem verzonden
 • Erectiemiddelen op natuurlijke basis

Injectie bij erectieproblemen

Injectie bij erectieproblemen

Soms hebben mannen te maken met erectieproblemen. Een behandeloptie kan dan bestaan uit een injectie. Maar hoe gaat het in zijn werk? Wat zijn de voordelen

Waarom kiezen voor een injectie?

Soms hebben mannen te maken met erectieproblemen. Een behandeloptie kan dan bestaan uit een injectie. Maar hoe gaat het in zijn werk? Wat zijn de voordelen en wat zijn mogelijke bijwerkingen? Hoe wordt een injectie gezet en bij wie? Het is goed om hier vooraf het nodige over te weten te komen, dus lees je goed in en wij hebben de informatie die je nodig hebt over een injectie bij erectieproblemen. Erectieproblemen kunnen een bron van frustratie en zorgen zijn voor mannen van alle leeftijden. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder injecties, die effectief kunnen zijn bij het verbeteren van de erectie.

Er zijn diverse redenen om te kiezen voor een injectie als je erectieproblemen hebt. Je kunt hierdoor namelijk nagaan of het probleem opgelost kan worden, wat hopelijk zo is, zodat je weer kan genieten. Maar waarom kun je er nog meer voor kiezen? 

 • Injecties voor erectieproblemen worden vaak beschouwd als een zeer effectieve behandeling. De actieve ingrediënten in de injectie stimuleren de bloedtoevoer naar de penis, wat resulteert in een stevige en langdurige erectie. Voor veel mannen die niet reageren op andere behandelingen, zoals orale medicatie, kunnen injecties een betrouwbaar alternatief zijn.
 • Een van de voordelen van injecties is dat ze snel werken. Nadat de injectie is toegediend, treedt er meestal binnen enkele minuten een erectie op, waardoor mannen snel seksuele activiteit kunnen hervatten.
 • De injectie wordt direct in de penis toegediend, wat betekent dat de werkzame stoffen direct in de bloedbaan worden opgenomen. Hierdoor kunnen mannen een effectieve erectie krijgen zonder dat de medicatie door het spijsverteringsstelsel hoeft te worden opgenomen, zoals bij orale medicatie het geval is.
 • Een ander voordeel van injecties is dat de dosering kan worden aangepast aan de individuele behoeften van de patiënt. Dit betekent dat de arts de dosis kan aanpassen op basis van de ernst van de erectieproblemen en de reactie van de patiënt op de behandeling.

Bezoekje brengen aan de uroloog

Samen met de uroloog heb je misschien besloten om zelf medicatie te injecteren in het zwellichaam van de penis (zelf-injectietherapie). Je behandelend arts heeft je hierover al uitleg gegeven. Erectiestoornissen zijn een veelvoorkomend probleem waar meer dan 10% van de Nederlandse mannen (tussen 40 en 79 jaar) last van heeft. Er is sprake van een erectiestoornis wanneer er wel sprake is van seksuele opwinding, maar de penis niet of onvoldoende stijf wordt of niet lang genoeg stijf blijft.

Oorzaken van erectiestoornissen

De oorzaken van erectiestoornissen kunnen divers zijn:

 • Psychische spanningen;
 • Beperkte bloedtoevoer naar de zwellichamen van de penis of een te snelle bloedafvoer, bijvoorbeeld als gevolg van diabetes of hart- en vaatziekten;
 • Beschadiging van de zenuw die naar de penis leidt, bijvoorbeeld als gevolg van een operatie.

De medicatie

Een arts kan je het medicijn Androskat of Caverject voorschrijven. Dit medicijn zorgt voor verwijding van de bloedvaten, waardoor er meer bloed naar het zwellichaam kan stromen en er een erectie kan ontstaan. De werking van het medicijn is vrijwel direct en bereikt maximaal effect na ongeveer 15 minuten. De duur van de erectie hangt af van de dosering en de oorzaak van de erectiestoornis.

Wat doet de medicatie?

De medicatie verhoogt niet je libido. Het zorgt er alleen voor dat een erectie kan ontstaan tijdens seksuele activiteit of masturbatie. Het is belangrijk om de medicatie niet vaker dan eens per week te gebruiken om blijvende schade aan de penis te voorkomen!

Voorbereiding

Een uroloog of verpleegkundige zal je de techniek leren om de injectiespuit voor te bereiden en hoe je deze moet toedienen. Je begint met een lage dosis van 0,3 ml. Als deze dosis niet werkt, kun je na een week de dosis verhogen met 0,2 ml tot 0,5 ml. Je kunt doorgaan met verhogen tot je het gewenste effect bereikt. Je mag maximaal 2,5 ml injecteren. Als dit niet werkt, neem dan contact op met je uroloog.

Het klaarmaken van de injectiespuit

Om de injectiespuit klaar te maken heb je het volgende nodig:

 • Lange injectienaald;
 • Korte injectienaald;
 • Ampul met medicatie;

Het is van belang dat je bij het klaarmaken van de injectiespuit hygiënisch te werk gaat. Was daarom eerst je handen grondig met water en zeep en vermijd het aanraken van de injectienaald.

Werkwijze

Hoe gaat het zetten van de injectie in zijn werk? Dit leggen we hieronder stapsgewijs uit: 

 • Laat de beschermhuls om de naald zitten totdat deze op de injectiespuit is geplaatst.
 • Bevestig de lange naald (opzuignaald) op de injectiespuit.
 • Tik op de ampul om de vloeistof naar beneden te laten zakken.
 • Breek de ampul open bij het smalste gedeelte van de hals, en houd deze rechtop.
 • Verwijder de beschermhuls van de injectie-naald en steek de naald in de ampul.
 • Zuig de injectievloeistof op en voorkom hierbij het meezuigen van lucht.
 • Plaats de beschermhuls terug over de naald en verwijder de naald van de spuit.
 • Bevestig de korte injectienaald op de spuit.
 • Verwijder de beschermhuls. Houd de injectiespuit met de naald omhoog en tik enkele malen op de spuit om eventuele luchtbellen te laten opstijgen.
 • Druk vervolgens de spuit leeg totdat de voorgeschreven hoeveelheid achterblijft in de spuit.

Het toedienen van de injectie

De voorbereidingen zijn klaar en dan is het tijd om de injectie toe te dienen en hoe gaat dat in zijn werk?

 • Begin met het wrijven van de penis en houd hem stevig vast tegen de buikwand tussen duim en wijsvinger, zodat de huid strak wordt. De injectie moet ongeveer 4 - 5 millimeter links of rechts van het midden worden geplaatst om beschadiging aan zenuwen of de plasbuis te voorkomen.
 • Kies een plekje op de huid waar geen zichtbare bloedvaten lopen en reinig dit met een alcoholdoekje.
 • Houd de injectiespuit stevig vast, als een pen, en plaats de naald loodrecht in de penis (tot aan het plastic).
 • Trek de naald iets terug en laat de duim en wijsvinger die de penis vasthouden wat ontspannen. Injecteer de vloeistof langzaam in één keer. Er mag geen weerstand gevoeld worden. Als dat wel het geval is, trek dan de naald 1 - 2 millimeter terug en spuit opnieuw in. Als er nog steeds weerstand wordt gevoeld, verwijder dan de naald uit de penis en controleer op verstopping door een druppel uit te spuiten. Vervolgens kun je het opnieuw proberen.
 • Als de spuit volledig leeg is, verwijder dan de naald en druk de injectieplaats minstens 2 minuten stevig dicht terwijl je de penis licht masseert om de vloeistof te verspreiden.
 • Als een injectie niet het gewenste resultaat oplevert, mag je de injectie niet meteen herhalen! Wacht minstens 1 week voordat je de volgende injectie toedient.

Bijwerkingen

Het toedienen van een injectie kan bijwerkingen veroorzaken en in sommige gevallen leiden tot een langdurige erectie. Als een erectie langer dan 3 uur aanhoudt, is het noodzakelijk om direct contact op te nemen met de uroloog, zelfs 's nachts via de spoedeisende hulp, om mogelijke blijvende schade aan de penis te voorkomen. Bij een onjuiste injectietechniek kan het medicijn onderhuids terechtkomen, waardoor het minder effectief wordt of helemaal niet werkt. Als dit herhaaldelijk gebeurt, neem dan contact op met je uroloog of verpleegkundige om de injectietechniek opnieuw door te nemen. Mogelijke directe bijwerkingen van de injectie zijn onder meer bloeduitstortingen, een verdoofd gevoel in de penis, roodheid op de injectieplaats en voorbijgaande pijn. Als je tijdens het injecteren pijn voelt, stop dan met injecteren. Een licht branderig gevoel is normaal. Injecteer niet in zichtbare bloedvaten om bloedingen te voorkomen.

Belangrijk om te weten

Als je andere medicijnen gebruikt, informeer dan de uroloog hierover. Sommige medicijnen kunnen de werking van de ingespoten medicijnen beïnvloeden, met name bloeddrukverlagers. Als je bloedverdunners gebruikt, zoals Ascal of Sintrommitis, moet je na het toedienen van de injectie de injectieplaats gedurende 3 minuten dichtdrukken. Vermijd het gebruik van alcohol of tabak minstens 1 uur voordat je het medicijn injecteert, omdat dit de effectiviteit nadelig kan beïnvloeden. Bij regelmatig gebruik gedurende langere tijd kan er een plaatselijke verharding van de penis optreden. Deze verharding verdwijnt meestal wanneer je stopt met de injecties. Om de kans op deze verhardingen te minimaliseren, is het aan te raden om afwisselend links en rechts in de penis te injecteren.

Voordelen injecties bij erectieproblemen

Er zijn genoeg redenen om een injectie te gebruiken bij een erectieprobleem. Het zorgt namelijk voor veel voordelen. De injectie bevat een medicijn dat de bloedvaten in de penis ontspant en verwijdt, waardoor er meer bloed naar de penis kan stromen. Dit resulteert in een erectie die steviger en langer aanhoudt. Injecties voor erectieproblemen werken over het algemeen snel, vaak binnen enkele minuten na toediening. Dit maakt ze geschikt voor mannen die snel een erectie willen krijgen en seksuele activiteit willen hebben. Injecties zijn een betrouwbare behandelingsoptie voor erectieproblemen. Ze zijn effectief bij de meeste mannen, zelfs als andere behandelingen zoals orale medicatie niet werken. De dosering van het medicijn kan worden aangepast aan de behoeften van de individuele patiënt. Dit betekent dat de arts de dosis kan verhogen of verlagen op basis van de ernst van de erectieproblemen en de reactie van de patiënt op de behandeling. De erectie die wordt verkregen na een injectie kan langdurig aanhouden, vaak tot een uur of langer, waardoor mannen voldoende tijd hebben om seksuele activiteit te hebben en te genieten van een bevredigend seksleven.

Behandeling met injecties voor erectieproblemen

Dit wordt ook wel intracaverneuze injectietherapie genoemd. Het is een effectieve en betrouwbare optie voor mannen die moeite hebben met het krijgen of behouden van een erectie. De behandeling begint met een gesprek met een arts, meestal een uroloog of een seksuoloog. Tijdens dit consult zal de arts de medische geschiedenis van de patiënt bespreken, eventuele onderliggende gezondheidsproblemen evalueren en de ernst van de erectieproblemen beoordelen. Nadat de geschiktheid voor de behandeling is vastgesteld, zal de zorgverlener de patiënt voorlichten over de injectietherapie, inclusief hoe de injectie moet worden toegediend, mogelijke bijwerkingen en hoe hiermee om te gaan, en andere belangrijke informatie. De patiënt kan ook worden getraind in het correct toedienen van de injectie, meestal met behulp van een oefenmodel.

De arts schrijft een recept uit voor de medicatie die wordt gebruikt voor de injectietherapie. De meest voorkomende medicatie die wordt gebruikt is alprostadil, een vaatverwijdend medicijn dat direct in de zwellichamen van de penis wordt geïnjecteerd om een erectie te bevorderen. De patiënt injecteert de medicatie zelf in de zwellichamen van de penis, meestal met behulp van een dunne naald en een injectiepen. De injectie wordt meestal toegediend aan de zijkant van de penis en kan enige pijn of ongemak veroorzaken, maar dit is over het algemeen mild en van korte duur. Na de injectie treedt er meestal binnen enkele minuten een erectie op, die stevig en langdurig kan zijn. De duur van de erectie kan variëren afhankelijk van de dosering van de medicatie en de reactie van de patiënt.

Voor wie is een injectie geschikt?

Als mannen last hebben van erectieproblemen dan kan een injectie mogelijk een uitkomst bieden. Mannen die last hebben van erectiele disfunctie, ofwel herhaaldelijk moeite hebben om een bevredigende erectie te krijgen of te behouden, kunnen baat hebben bij injectietherapie. Dit geldt zowel voor mannen van alle leeftijden als voor mannen met onderliggende medische aandoeningen die erectieproblemen veroorzaken, zoals diabetes, hoge bloeddruk, hartziekte, neurologische aandoeningen of prostaatproblemen. Mannen die geen bevredigende resultaten behalen met andere behandelingen voor erectieproblemen, zoals orale medicatie, vacuümpompen, penisringen of erectiehulpmiddelen, kunnen baat hebben bij injecties. Injecties bieden een directe en krachtige manier om de bloedtoevoer naar de penis te stimuleren en een erectie te bevorderen, ongeacht de onderliggende oorzaak van de erectieproblemen. Injecties voor erectieproblemen bieden een snelle en betrouwbare oplossing voor mannen die snel een erectie willen krijgen en seksuele activiteit willen hebben. In tegenstelling tot orale medicatie, die vaak een uur of langer nodig heeft om effect te hebben, kunnen injecties binnen enkele minuten een erectie veroorzaken, waardoor mannen direct klaar zijn voor seksuele activiteit.

Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een deskundige. Een gezonde levensstijl en een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Overleg het altijd met de arts en volg het advies op.

Bron: Redactie, https://www.lumc.nl/afdelingen/urologie/diagnoses-en-behandelingen/zelf-injectie-therapie-bij-impotentie/, https://www.bernhoven.nl/folders/injectietherapie-met-androskat-bij-erectieproblemen/.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box