Terug

  • Voor 16:00 uur besteld morgen in huis
  • Erectiepillen anoniem verzonden
  • Erectiemiddelen op natuurlijke basis

Kolanoot Extract

Kolanoot Extract

Kolanoot extract in Nederland | Geschiedenis van het gebruik | Farmaceutisch gebruik | Effecten op het lichaam | Wat is kolanoot-extract?

Heb je weleens van kolanoot extract gehoord?

Het is goed om er meer over te weten te komen. Daarom leggen we je in dit artikel meer uit over wat kolanoot extract is en waar het goed voor is. We gaan ook even terug in de geschiedenis van het kolanoot extract en we leggen je uit waar je het voor kunt gebruiken. Lees het op je gemak door en dan weet jij waar je aan toe bent.

Wat is kolanoot-extract?

De kolanoot is het zaad van de vrucht van de kolaboom (Cola acuminata). Oorspronkelijk afkomstig uit West-Afrika, groeit deze groenblijvende boom tegenwoordig ook in Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Azië. Kolabomen kunnen tot wel 25 meter hoog worden en hebben glanzende bladeren. Ze produceren stervormige vruchten die elk twee tot vijf kolanoten bevatten.

Waar is kolanoot extract goed voor?

Kolanootextract bevat een hoog gehalte aan natuurlijke cafeïne, vergelijkbaar met de cafeïne in koffie, frisdranken en energiedrankjes, maar zonder de toegevoegde suikers en kunstmatige smaakstoffen. Dit maakt kolanootextract een puur alternatief voor wie wil profiteren van de opwekkende effecten van cafeïne zonder ongewenste toevoegingen.

Kolanoot in West-Afrika

In West-Afrika zijn kolanoten overal te vinden. Op markten en busstations verkopen mensen de noten op elke straathoek. Voor veel arme boeren op het platteland zijn kolanoten een belangrijke inkomstenbron. Het is een eeuwenoude gewoonte om dagelijks op de noten te kauwen voor een dosis cafeïne. Een enkele kolanoot bevat meer cafeïne dan twee grote koppen Nederlandse koffie.

Kolanoten in sjamanistische rituelen

Verse kolanoten hebben een bittere smaak, maar als ze gedroogd worden, wordt de smaak milder en doet deze denken aan nootmuskaat. Kolanoten zijn diep geworteld in de West-Afrikaanse cultuur, gewaardeerd om hun opwekkende eigenschappen en hun vermogen om hongergevoel te verminderen. In het verleden werden kolanoten ook gebruikt in sjamanistische rituelen en als amuletten. Ze werden vaak als teken van respect aangeboden aan gasten.

Kolanoot extract in Nederland

Hoewel verse kolanoten in Nederland niet verkrijgbaar zijn, biedt kolanootextract een manier om toch van de gunstige eigenschappen van deze noten te profiteren. Het is het zaad van een boom, meestal behorend tot de soort Cola acuminata. Deze noot is vooral bekend vanwege het gebruik in Coca-Cola.

Geschiedenis van het gebruik

Het gebruik van de kolanoot is, net als dat van koffie en thee, historisch geworteld. In veel West-Afrikaanse culturen wordt de kolanoot gebruikt om het hongergevoel te onderdrukken. Daarnaast speelt de noot een rol in ceremonies, waarbij deze vaak als geschenk aan gasten wordt aangeboden. In 1911 kwam de kolanoot in de schijnwerpers toen de Amerikaanse overheid veertig vaten kolanoten en twintig vaten Coca-Cola-siroop in beslag nam, omdat zij beweerde dat de cafeïne in de drank schadelijk was. Op 13 maart van dat jaar werd een rechtszaak aangespannen tegen Coca-Cola, met de hoop dat het bedrijf de cafeïne uit hun drank zou verwijderen. De staat beweerde onder andere dat het overmatige gebruik van Coca-Cola op een school leidde tot "wilde nachtelijke uitbarstingen, het schenden van schoolregels en zelfs onzedelijkheden." Hoewel Coca-Cola de rechtszaak won, werden er in 1912 twee wetten aangenomen die cafeïne op een lijst van verslavende en schadelijke stoffen plaatsten. Vanaf dat moment werd het verplicht om op etiketten te vermelden of een product cafeïne bevat.

Gebruik van de kolanoot

De kolanoot heeft een bittere smaak en bevat cafeïne. Veelvuldig kauwen van de noot kan leiden tot verkleuring van de tanden. In West-Afrika wordt de noot voornamelijk gebruikt vanwege de stimulerende eigenschappen. Afrikaanse moslims gebruiken de noot vaak als vervanging voor alcohol. Onder jongeren verliest de kolanoot echter aan populariteit. Vroeger werd de kolanoot gebruikt om frisdranken te maken; tegenwoordig gebeurt dit nauwelijks meer vanwege de toevoeging van kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Er bestaat enige speculatie over de vraag of de kolanoot nog steeds een bestanddeel is van de huidige Coca-Cola. Een ander gebruik van de kolanoot is de behandeling van astma. De cafeïne zorgt ervoor dat de luchtwegen verder open komen te staan, wat het ademen vergemakkelijkt.

Farmaceutisch gebruik

De kolanoot wordt vooral gewaardeerd om zijn stimulerende eigenschappen en het vermogen om euforische gevoelens op te wekken. De effecten van kolanoot zijn vergelijkbaar met die van andere xanthine-bevattende kruiden zoals cacao, thee, koffie, guarana en yerba mate. Bij gebruik van kolanoot zijn de gevoelens van euforie en welzijn echter vaak intenser.

Effecten op het lichaam

Het kolanoot extract heeft verschillende effecten op het lichaam en daar leggen we je hier meer over uit:

  • Kolanoot heeft een stimulerend effect op zowel het zenuwstelsel als het hart. Dierproeven hebben aangetoond dat kolanoot ook vetverbranding bevordert en de uitscheiding van maagsappen stimuleert.
  • Na inname kan de hartslag iets verhogen. Gebruikers ervaren een verhoogde alertheid, opgewektheid, een verbeterde stemming en verhoogde gevoeligheid voor aanraking.
  • Kolanoot helpt het hongergevoel te onderdrukken en kan in sommige gevallen als afrodisiacum dienen.

Langdurig gebruik en bijwerkingen

Bij langdurig gebruik kunnen er bijwerkingen optreden, zoals een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk en toegenomen transpiratie. De effecten van kolanoot kunnen tot zes uur na inname aanhouden.

Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een deskundige. Een gezonde levensstijl en een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Overleg het altijd met de arts en volg het advies op.

Referenties: Redactie, https://www.healthline.com/health/kola-nut#forms-and-uses.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box