Terug

  • Voor 16:00 uur besteld morgen in huis
  • Erectiepillen anoniem verzonden
  • Erectiemiddelen op natuurlijke basis

Oesters en libido

Oesters en libido

Zo een beschrijving geeft toch het eten van een oester meteen een sensuele invulling. En dat is niet zo vreemd, want oesters staan bekend als libido verhogend en een heus afrodisiacum.

Oesters

Oesters. Het zijn gesloten schelpen die parels kunnen bevatten. Maar ze bevatten ook een andere schat. Alsof je een zeemeermin kust, zo beschrijven kenners het eten van een oester. Zo een beschrijving geeft toch het eten van een oester meteen een sensuele invulling. En dat is niet zo vreemd, want oesters staan bekend als libido verhogend en een heus afrodisiacum. Maar wat maakt de oester zo geliefd in het voorspel van de liefde? En is het eigenlijk wel libido verhogend of is dat een mythe?

Aphrodite en de schelp

Oesters hullen zich in een mantel van sensualiteit en worden een afrodisiacum genoemd. Dat is helemaal niet zo vreemd. Volgens de Griekse mythologie is de mooiste vrouw ooit geboren uit het schuim van de zee. Haar naam luidde Aphrodite en zij was de Griekse godin van de vruchtbaarheid, schoonheid en de zinnelijke liefde. Aan haar naam danken wij de term afrodisiacum; een middel dat de geslachtsdrift van mannen en vrouwen stimuleert. Op veel afbeeldingen van deze godin prijkt ze vaak op een grote schelp (net als haar Romeinse tegenhangster Venus dat doet). Oesters passen perfect bij het verhaal van Aphrodite en natuurlijk bij het stimuleren van de zinnelijke liefde. Al is het alleen maar dat je voor het eten van oesters de tijd moet nemen en je de inhoud op sensuele wijze aan elkaar kan voeren…

Oesters zijn rijk aan zink

Hoewel er heel veel verschillende soorten afrodisiaca zijn, gaat het noemen van oesters vaak gepaard met een tot de verbeelding sprekende twinkeling in de ogen en een lichte glimlach op de lippen. Oesters hebben nu eenmaal een bepaalde reputatie en deze is zeker niet zomaar uit de lucht komen vallen. Heel vroeger – want oesters staan al eeuwenlang bekend als opwekkers van de lust – werden oesters al gegeten om de zin in seks aanzienlijk te stimuleren. Casanova, de verleider van Venetië, zwoer bij het eten van oesters. Hij kende er zelfs zijn verleidingskunsten aan toe. Waarom dat zo was? Dat wist men toen niet. Inmiddels hebben we de mythe rondom de oester aardig ontsluierd en een van de bevindingen is dat oesters zeer rijk zijn aan het spoorelement zink. En laat zink nu een grote rol spelen in de vruchtbaarheid en hormoonhuishouding van zowel mannen als vrouwen.

Zink; goed voor het libido

Zink is een spoorelement dat goed is voor de vruchtbaarheid van mannen en voor het libido. De reden is simpel: zink speelt een grote rol in de aanmaak van testosteron bij mannen. Dit zorgt er tevens voor dat zink belangrijk kan zijn bij de aanmaak en de gezondheid van het sperma. Een goede balans aan vitaminen, mineralen en spoorelementen zijn daarom ook voor mannen van belang als je een kinderwens hebt. Het hebben van seks is overigens heel fijn. Je voelt je er goed door en gelukkig. Zink heeft een grote invloed op dat geluksgevoel, want het stimuleert de aanmaak van dopamine in de hersenen. Dopamine is een hormoon dat de bijnaam ‘gelukshormoon’ heeft gekregen. Het is namelijk verantwoordelijk voor dat lekkere, gelukkige gevoel. Het kan vrijkomen in de hersenen na het sporten bijvoorbeeld. Of als je een complimentje krijgt. Rondom seks vervult dopamine weer een heel andere functie. Het is betrokken bij alle fases van seks; van de verleiding en eerste opwinding tot het orgasme en gevoel van beloning wat je na seks voelt. Bij al deze elementen is zink dus van groot belang voor je libido. Overigens verhoogt zink ook de aanmaak van dopamine bij vrouwen.

Zink; goed voor het lichaam

Voor je immuunsysteem is zink overigens ook belangrijk. Het spoorelement draagt daarnaast bij aan het maken en verstevigen van verschillende weefsels in het lichaam (zoals spier- en botweefsel), het biedt ondersteuning bij de opbouw en afbraak van onder meer vetten en koolhydraten en zink helpt bij de ontwikkeling van je reuk en smaak. Het geheugen kan baat hebben bij zink en dat geldt ook voor haar, nagels en je huid. Kortom: zink helpt je om lekkerder in je velletje te zitten. En dat is net zo belangrijk voor het libido als de aanmaak van hormonen.

Voedingsmiddelen met zink

Oesters zijn rijk aan zink. Maar niet iedereen ziet het zitten om een schelp aan de lippen te zetten en de oester naar binnen te gieten. Ben je echt geen fijn van oesters, dan zijn er gelukkig nog tal van andere voedingsmiddelen waar zink van nature in zit. Chocolade, honing en granaatappel bijvoorbeeld. Een bonus: deze voedingsmiddelen zijn allen bestempeld als afrodisiaca die je in verschillende sensuele recepten terug kan vinden. Verder vind je zink in zuivel, bruin brood, peulvruchten, rijst en vlees. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om een zinksupplement te gebruiken of een supplement voor het versterken van je libido waarin zink is opgenomen als een van de voedingsstoffen.

Meer goede voedingsstoffen

Zink is heel belangrijk voor een gezond libido en dat is één reden om oesters op het menu van het diner bij kaarslicht te zetten. Echter leveren oesters naast zink ook andere belangrijke voedingsstoffen die niet onbelangrijk zijn voor een gezond libido. Zo bevatten oesters het aminozuur magnesium. Samen met zink is magnesium goed voor de spieren, botten, gemoedstoestand en je energieniveau. Daarnaast helpt het de bloedtoevoer van het lichaam te verbeteren, wat fijn is voor een betere zuurstofopname in de spieren bijvoorbeeld. Oesters bevatten veel vitamine B12, vitamine B3 en vitamine D – allen goed voor een gezond zenuwstelsel, afweersysteem en een normale stofwisseling. Vitamine B12 is daarnaast belangrijk voor het vormen van rode bloedcellen in het lichaam en het helpt bij het verminderen van vermoeidheid. Dit laatste is iets waar vitamine B3 ook aan bijdraagt. Daarnaast is het goed voor de huid en de gezondheid van de slijmvliezen, wat bij seks zeker niet onbelangrijk is voor een goed gevoel. Vitamine D helpt bij het behouden van sterke botten en spieren. Daarnaast geeft deze ‘geluksvitamine’ je een vrolijk gevoel. Op die manier dragen oesters dus bij aan de gezondheid en aan de seksuele gezondheid van mannen en vrouwen.

Wetenschappelijk bewezen

Is het eten van oesters voor een gezond libido echt alleen maar een fabeltje? Als je leest hoeveel goede voedingsstoffen erin zitten, is het niet te aannemelijk dat het libido verhogende effect alleen maar een mythe zou zijn. En dat dachten een groep Amerikaanse en Italiaanse wetenschappers ook. Onder leiding van hoogleraar scheikunde George Fisher van de Barry University Miami is de oester helemaal doorgelicht en ontleed. Hierbij werd vastgesteld dat er dus onder meer zink, magnesium, vitamine B3, vitamine B12 en vitamine D in zitten. Maar de onderzoekers vonden ook een bijzonder zeldzaam aminozuur, genaamd tyrosine. Het aminozuur tyrosine, zo bleek uit verder onderzoek, kan een kettingreactie teweegbrengen in het lichaam op hormonaal niveau. Het gevolg daarvan is dat de aanmaak van geslachtshormonen testosteron (bij mannen) en progesteron (bij vrouwen) wordt verhoogd. Juist deze twee hormonen zijn belangrijk voor een gezond libido. Hiermee hebben ze wetenschappelijk bewijs gevonden dat de oester een afrodisiacum is. Echter is het onderzoek niet verder opgepikt door andere wetenschappers, waardoor het bewijs niet echt als een feit wordt gezien in de wetenschappelijke wereld.

Sensueel afrodisiacum

Of het nu wetenschappelijk is bewezen of niet, de oester speelt een grote rol in de populariteit van voeding als seksueel bevorderend middel. Ze vormen een heel fijn begin van een avond vol zinnenprikkelend genot. Daarnaast zijn oesters licht verteerbaar, gaan ze goed samen met verschillende gerechten en ze zijn heel lekker. Neem de tijd voor het eten van oesters en de liefde. Kus een zeemeermin en geniet van elkaar. Want vooral dat laatste is heel belangrijk.

Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een deskundige. Een gezonde levensstijl en een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. 

Bron: redactie, webmd.com.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box