Zou je graag de kwaliteit van je sperma verhogen? | Wat heeft invloed op de kwaliteit van het sperma? | Welk dieet ondersteunt de kwaliteit van het sperma? | Welke supplementen zijn gunstig voor de kwaliteit van het sperma?
Zou je graag de kwaliteit van je sperma verhogen?
Heb je dan enig idee hoe je dat kunt doen? Daar gaan we in dit artikel wat dieper op in. Vruchtbaarheid en de kwaliteit van sperma: een onderwerp dat vaak als taboe wordt gezien onder mannen, terwijl het steeds vaker een rol speelt. Er mag vaker over gesproken worden en dat doen we dan ook! Het belang van mannen wordt vaak over het hoofd gezien als het gaat om vruchtbaarheid. Bij het praten over vruchtbaarheid krijgt de vrouw vaak alle aandacht, terwijl mannen uiteraard ook een belangrijke rol spelen, vooral als het gaat om het verwekken van een kind. Elk bloemetje heeft immers een bijtje nodig. Eén op de zes stellen slaagt er niet in om binnen het eerste jaar zwanger te worden, en veel mannen zullen dit herkennen. In 30% van deze gevallen ligt de oorzaak bij de man, een percentage dat de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen. In de meeste gevallen is de man wel vruchtbaar, maar is de kwaliteit van het sperma niet optimaal. Daarom willen we in dit artikel leefstijltips, voedingsadviezen en supplementen aanreiken om de kwaliteit van het sperma naar een hoger niveau te tillen.
Wat heeft invloed op de kwaliteit van het sperma?
Sperma is de bekende vloeistof die vrijkomt bij een ejaculatie. Slechts 1 tot 3% van het sperma bestaat uit zaadcellen, die afkomstig zijn van de teelballen. Het duurt ongeveer 10 weken voordat zaadcellen volledig ontwikkeld zijn en klaar zijn voor ejaculatie. Om een bevruchting mogelijk te maken, moet het sperma van goede kwaliteit zijn. De kwaliteit van het sperma staat onder druk als de vorm, beweeglijkheid en hoeveelheid zaadcellen niet optimaal zijn. Bij opeenvolgende ejaculaties neemt de hoeveelheid zaadcellen telkens af. Ook bij een te laag aantal ejaculaties is de kwaliteit van het sperma niet optimaal, waardoor er meer dode zaadcellen aanwezig zijn.
Wat zijn leefstijl-tips voor vruchtbaarheid?
Gelukkig kun je zelf veel doen om de kwaliteit van je zwemmers te beïnvloeden. Het begint allemaal met een gezonde leefstijl. Geen alcohol drinken, niet roken, geen drugs gebruiken en regelmatig bewegen zijn de basis. Daarnaast kunnen de volgende leefstijl-tips helpen om de kwaliteit van het sperma te verbeteren:
- Voorkom stress: Stress kan leiden tot een tijdelijke vermindering van de zaadproductie.
- Beheers oxidatieve schade: Oxidatieve schade speelt een belangrijke rol bij verminderde vruchtbaarheid. Het kan de beweeglijkheid van zaadcellen verminderen en hun vermogen om de eicel binnen te dringen beïnvloeden.
- Bewaar een optimale temperatuur in het scrotum: De balzak functioneert het beste bij een temperatuur van 33 tot 35 °C. Vermijd daarom activiteiten zoals sauna's, langdurig heet baden, bikram yoga en langdurig gebruik van een laptop op schoot. Ook het dragen van strakke boxershorts kan het warmteklimaat onder de gordel verhogen. Een te warme omgeving kan de kwaliteit van het sperma verminderen.
- Beheers het aantal ejaculaties: Te veel opeenvolgende zaadlozingen zijn niet ideaal voor de kwaliteit van het sperma. Aan de andere kant kan een langere periode van meer dan 10 dagen zonder zaadlozing ook de kwaliteit negatief beïnvloeden. Een goede richtlijn is om om de dag te ejaculeren, met minimaal 36 uur tussenpozen.
- Vermijd langdurig zitten: Langdurig zitten kan de temperatuur in de teelballen verhogen. Als je een zittend beroep hebt, probeer dan regelmatig op te staan en/of staand te vergaderen. Als je veel in de auto zit, schakel dan de stoelverwarming uit en probeer niet langer dan twee uur achter elkaar te rijden. Neem indien mogelijk pauzes, dit is niet alleen goed voor de concentratie tijdens het rijden, maar ook voor de temperatuurregulatie in het scrotum.
- Zorg voor een bevredigende vrijpartij: Wanneer beide partners opgewonden zijn, is de kans op bevruchting groter. Het sperma kan dan beter voortbewegen. Het plannen van seksuele activiteit op commando kan zowel de spontaniteit als het genot verminderen, wat ook van invloed kan zijn op de kwaliteit van de overdracht.
Welk dieet ondersteunt de kwaliteit van het sperma?
Een gezonde levensstijl omvat ook een gezond voedingspatroon. Hier zijn enkele tips:
- Eet voedingsmiddelen rijk aan zink, zoals pompoenpitten, paranoten, hennepzaad, lijnzaad en oesters.
- Zorg voor voeding met veel antioxidanten.
- Vermijd sterk bewerkt voedsel.
- Eet minimaal 600 gram gevarieerde groenten per dag.
- Neem dagelijks twee stuks fruit.
- Kies voor volkoren granen en zilvervliesrijst.
- Vermijd vet vlees en varieer magere vleeskeuzes met vegetarische opties.
- Eet twee tot drie keer per week (vette) vis. Als je een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon volgt, haal dan belangrijke omega 3-vetzuren uit algenolie, spirulina, chlorella en kiemgroenten.
- Vermijd sterk bewerkte suikers en zoetstoffen.
- Drink dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter vocht, zoals water en kruidenthee.
Welke supplementen zijn gunstig voor de kwaliteit van het sperma?
Als je van plan bent om je goede voornemens in daden om te zetten, kunnen de volgende supplementen je vruchtbaarheid een boost geven:
- Zink: Zink is een belangrijk mineraal voor veel mannen. Het draagt bij aan het behoud van normale testosteronniveaus in het bloed, wat essentieel is voor de productie van gezond sperma. Zink ondersteunt de productie van zaadcellen en draagt bij aan de kwaliteit van het sperma, wat bijdraagt aan een normale mannelijke vruchtbaarheid.
- Selenium: Terwijl zink invloed heeft op de hoeveelheid sperma, ondersteunt selenium de beweeglijkheid van zaadcellen. Actieve zaadcellen kunnen zich beter voortbewegen, waardoor ze verder kunnen zwemmen. Selenium bevordert ook de kwaliteit van het sperma en draagt bij aan de vruchtbaarheid van mannen.
- Ashwagandha: De betekenis van Ashwagandha is letterlijk 'de wetenschap van lang leven'. Ashwagandha kan bijdragen aan het behoud van een gezonde seksuele functie bij mannen*.
- Mucuna Pruriens: Mucuna pruriens kan het natuurlijke testosterongehalte in het lichaam ondersteunen*, wat gunstig is voor het aantal en de beweeglijkheid van zaadcellen*. Hierdoor draagt Mucuna pruriens bij aan de mannelijke potentie* en ondersteunt het de mannelijke vruchtbaarheid*.
- Vitamine C: Vitamine C is een natuurlijke antioxidant die helpt vrije radicalen in lichaamscellen te neutraliseren. Dit draagt bij aan de bescherming van gezonde lichaamscellen, waaronder ook de zaadcellen. Dit helpt gezonde cellen en weefsels te behouden, waardoor de kans groter wordt dat zaadcellen de eicel bereiken.
- Antioxidanten Complex: Naast vitamine C zijn er nog vele andere antioxidanten. Ons Antioxidanten Complex bevat meerdere krachtige plantaardige antioxidanten*. Het combinatiesupplement bevat onder andere druivenpitextract en pijnboomextract. Deze natuurlijke stoffen zijn niet alleen krachtige antioxidanten, maar zijn ook goed voor de bloedcirculatie*.
Goede kwaliteit van het sperma
Zink, selenium, ashwagandha, mucuna pruriens, Stress & Ontspanning, vitamine C en Antioxidanten Complex. Allemaal potentieel waardevolle producten die de moeite waard zijn. Een goede kwaliteit van het sperma draagt immers bij aan een goede gezondheid van het nageslacht! Om de kwaliteit van sperma op peil te houden, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen. Bijvoorbeeld niet roken en matig alcoholgebruik. Als je over het algemeen gezond bent en een gezonde levensstijl hebt, is er meestal geen reden tot zorg. Er zijn echter factoren die de kwaliteit van sperma aanzienlijk kunnen beïnvloeden.
Is er sprake van te weinig sperma?
Een gezonde man produceert doorgaans drie tot vijf milliliter sperma per ejaculatie. Soms kan dit tijdelijk of gedurende langere tijd minder zijn. Je kunt dit zelf meten, bijvoorbeeld met behulp van een spuitje van twee milliliter, verkrijgbaar bij de apotheek. Als de hoeveelheid sperma onder de maat lijkt te zijn, heeft dit meestal te maken met de hoeveelheid spermavocht. Slechts 5% van het sperma bestaat namelijk uit zaadcellen, terwijl de overige 95% vocht is dat voor een derde afkomstig is van de prostaat en voor tweederde van de zaadblaasjes.
Wat zijn de gevolgen van te veel zaadlozingen?
Te weinig spermavocht kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van frequente zaadlozingen, waarbij het lichaam mogelijk niet genoeg tijd heeft om nieuw vocht aan te maken. Een andere verklaring kan zijn dat je tijdens seksuele activiteit snel klaarkomt. Hoe langer het duurt voordat je ejaculeert, hoe groter de hoeveelheid sperma meestal is. Het volume sperma zegt echter weinig over vruchtbaarheid, aangezien het aantal zaadcellen net zo groot kan zijn bij een kleinere hoeveelheid sperma. Als er een medische oorzaak is, kan de situatie anders zijn.
Leidt een laag sperma volume tot onvruchtbaarheid?
Bij 30% van de stellen die moeite hebben om zwanger te worden, ligt de oorzaak bij de man. Soms is het moeilijk om precies te achterhalen wat de oorzaak is. Als er minder dan twintig miljoen zaadcellen per milliliter sperma aanwezig zijn, is de kans op bevruchting kleiner. Ook kan een gebrek aan beweeglijke zaadcellen van invloed zijn. Als minder dan 20% van de zaadcellen goed beweegt, is de kans op een natuurlijke zwangerschap lager. De vorm van de zaadcellen is ook belangrijk. Als meer dan 80% van de zaadcellen misvormd is, heeft dit een negatief effect op de vruchtbaarheid. Als je twijfelt over de kwaliteit van je sperma, kun je het laten onderzoeken in een laboratorium of ziekenhuis.
Zie je bloed in je sperma?
Een veelvoorkomende klacht is de aanwezigheid van bloedresten in het sperma. Controleer eerst of het je eigen bloed is en niet afkomstig van je partner. In de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak. Als je geen andere klachten hebt, verdwijnt het meestal vanzelf. Als je echter andere klachten hebt, zoals pijn bij het plassen, kan er sprake zijn van een infectie van de bijbal, de urinebuis of prostatitis (ontsteking van de prostaat). Raadpleeg in dat geval je huisarts voor behandeling.
Tips om de kwaliteit van je sperma te verbeteren
- Stop met roken. Roken vermindert de spermaproductie bij mannen.
- Wees matig met alcohol. Overmatig alcoholgebruik is schadelijk voor de vruchtbaarheid.
- Matig je sportactiviteiten. Overmatige lichaamsbeweging kan een verlaging van het testosterongehalte en een afname van het aantal zaadcellen veroorzaken.
- Eet gezond. Zorg voor voldoende inname van vitamine C, vitamine E, zink en selenium via je voeding. Deze voedingsstoffen zijn te vinden in groenten, fruit, volkoren granen, noten, peulvruchten en zaden.
- Let op je gewicht. Vooral te veel buikvet kan bij sommige mannen leiden tot een verlaging van het testosterongehalte en de zaadproductie. Overgewicht heeft ook invloed op de beweeglijkheid van zaadcellen.
- Draag geen strak ondergoed. Een te hoge temperatuur in het scrotum heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van het sperma. Dit geldt ook voor langdurig saunabezoek.
Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een deskundige. Een gezonde levensstijl en een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Overleg het altijd met de arts en volg het advies op.
Bron: Redactie, https://www.verywellfamily.com/tips-to-increase-fertility-for-men-1959906, Rachel Gurevich, RN.