Terug

  • Voor 16:00 uur besteld morgen in huis
  • Erectiepillen anoniem verzonden
  • Erectiemiddelen op natuurlijke basis

DHEA

DHEA

Uit een enquête is wel al gebleken dat er een ruim aanbod van mannen is die gegeven hun erectieproblemen graag in aanmerking zou komen voor deelname aan vervolgonderzoek naar de werking van het DHEA-hormoon.

DHEA-hormoon bevordert erectie

Naar het zich laat aanzien heeft het hormoon dehydro-epiandrosteron (DHEA) een niet eerder waargenomen eigenschap: het zou een nieuw erectie bevorderend middel blijken te zijn. De Oostenrijkse Dr. Werner J. Reiter, een gereputeerd onderzoeker van erectieproblemen, heeft een groep van ca. 40 mannen met erectieproblemen opgesplitst in een placebogroep en een vergelijkbare groep welke dagelijks een dosering van 50 milligram dehydro-epiandrosteron  (DHEA) kreeg toegediend. Alle deelnemers hadden bij aanvang van de proef een gezonde, normale testosteron-, dihydrotestosteron- en prolactinespiegel.

Primaire resultaten

De prostaat-specifieke antigeen niveaus waren bij iedereen normaal, en serumwaarden voor DHEA-sulfaat lagen onder de 1.5 micromolmolair/l! Al na 8 weken konden de eerste positieve resultaten bij de met DHEA behandelde groep worden vastgesteld. Na 16 weken was er zelfs sprake van significante verbeteringen. Op alle punten van de ‘International Index of Erectile Function’ scoorde de met DHEA behandelde-groep uitstekend (in deze index wordt onder anderen vergelijkenderwijs naar leeftijd gekeken).

Bijwerkingen DHEA

Nadat er zes maanden was doorbehandeld bleek er noch sprake van veranderingen in hormoonhuishouding, noch konden andere bijwerkingen worden vastgesteld. Onderzoekers durfden te stellen dat behandeling met DHEA prima resultaten opleverde bij het behandelen van een erectiestoornis. Daar staat echter tegenover dat niet kon worden achterhaald welke invloed het hormoon heeft op het ‘mechanisme’ dat een erectie veroorzaakt. Natuurlijk is er tot dusverre slechts een weinig omvangrijk onderzoek verricht zodat de wetenschappelijke onderbouwing nog niet kan worden bevestigd, maar Dr. Reiter heeft al bredere onderzoeken aangekondigd, hiermee tonend dat hij absoluut overtuigd is van zijn positieve waarnemingen tot nu toe.

Erectieproblemen 

Uit een enquête is wel al gebleken dat er een ruim aanbod van mannen is die gegeven hun erectieproblemen graag in aanmerking zou komen voor deelname aan vervolgonderzoek naar de werking van het DHEA-hormoon. DHEA is overigens een precursor* voor verschillende andere hormonen zoals testosteron en DHT.

*een precursor, ook wel uitgangsstof genoemd, is een stof die als voorloper dient voor een andere stof en ook deel uitmaakt van de nieuwe stof.

DHEA Spiegel

Er zijn vele onderzoeken gedaan met betrekking tot dehydroepiandrosteron. Doorgaans betrof het onderzoek naar DHEA als nootropic, d.w.z. DHEA is een ‘smart drug’ ofwel een geneesmiddel waarmee ouderdom wordt vertraagd, en cognitieve eigenschappen zoals het geheugen versterkt. In principe is DHEA een lichaamseigen hormoon waarvan de productie sterk afneemt bij veroudering. Een lage DHEA-spiegel veroorzaakt, naar men aanneemt, hart- en vaatproblemen en ondermijnt de auto-immuniteit. Tevens heeft onderzoek uitgewezen dat dit hormoon een positieve uitwerking heeft bij depressiviteit, kortom een nogal multifunctioneel hormoon.  

*een nootropic is een hormoon dat de hersenen beter doet functioneren. Onder meer in ‘Silicon Valley’ is het zeer populair

DHEA en het metabool-syndroom

Meta staat voor meervoudig. In dit geval betreft het de verschijnselen van een 4-tal (welvaarts-)kwalen, te weten te hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes. Heb je minstens een 3-tal van deze kwalen dan is er sprake van een metabool-syndroom. Op basis van diverse onderzoeken kwam men tot de conclusie dat dehydro-epiandrosteron soelaas biedt bij de behandeling van het metabool-syndroom. Maar naarmate kennis en inzicht voortschreden moest men uiteindelijk erkennen dat DHEA toch niet het wondermiddel voor alle aandoeningen bleek. Dit neemt echter niet weg dat veel mannen het gebruiken om hun testosteronspiegel te verhogen, dit in combinatie met ‘hoge intensiteit intervaltraining’.

Supplementen ter verhoging van je DHEA-spiegel

  • Tongkat Ali is een klassiek kruidenextract afkomstig van de Tongkat Ali boom (Eurycoma Longifolia). Sommigen hebben er baat bij en wordt hun DHEA-spiegel inderdaad verhoogd, maar een solide wetenschappelijk bewijs is er niet. Onderzocht werden met name hypogondale* mannen die niet allemaal het onderzoek voltooiden. Als positieve bijvangst kan worden opgemerkt dat Tongkat Ali wel de cortisolspiegel verlaagt. *een (te) lage testosteronspiegel
  • Tribulus Terrestris, eveneens een plantkundig extract. Dierproeven op primaten hebben aangetoond dat gebruik van Tribulus Terrestris) de DHEA-spiegel verhoogt. De proeven richtten zich met name op erectiestoornissen. Aangetoond werd een gemiddelde toename van testosteron van ca. 50 %, DHT ca. 30 % en DHEAS ca. 30 %. Dit mag zondermeer als significant worden beschouwd.
  • Magnesium, weliswaar is op basis van persoonlijke ervaring en gezond verstand aangetoond (en dus niet wetenschappelijk onderbouwd) dat magnesium de DHEA-spiegel mogelijk verhoogt. Overigens bij de ene man wel en de andere niet, dus mogelijk een placebo-effect. Er schijnt overigens wel een samenhang te bestaan met fysieke ontstekingsreacties*. *bron Jack Ruse, een vooraanstaand neuroloog
  • Vitamine C, want wanneer je een normaal, gevarieerd voedingspatroon aanhoudt en daarnaast dagelijks ca. 4 gram extra vitamine C tot je neemt, zal niet alleen je cortisol-spiegel dalen, maar zal ook je DHEA-spiegel een positieve ontwikkeling te zien geven, te weten een stijging van zo’n 77 %. Interessante bijkomstigheid: bij dit onderzoek waren uitsluitend jonge, gezonde mannen betrokken.

Status wetenschappelijk onderzoek voedselsupplementen

Het zal je duidelijk zijn dat wetenschappelijk onderzoek van voedselsupplementen bepaald niet kan worden gezien als een exacte wetenschap. Er kleven vaak allerlei ‘mitsen en maren’ aan waardoor uitkomsten soms wat diffuus blijken te zijn. Overigens kun je zelf middels een thuis uit te voeren speekseltest je hormoonwaarden bepalen. En natuurlijk is er (via huisarts) bloedonderzoek mogelijk, ook als second ‘opinion’. Dat is een uitstekende manier om uit te vinden welke supplementen voor jou al dan niet nuttig zijn.

DHEA prohormoon supplement

In de VS is DHEA als supplement vrij verkrijgbaar, maar in Europa is dat niet het geval. Dat neemt niet weg dat sommige drogisterijen het supplement, kennelijk zonder kennis van zaken aanbieden. Overigens is het sowieso heel eenvoudig op het internet verkrijgbaar. Er zijn twee manieren om het supplement te gebruiken:

  • Allereerst oraal. Een DHAE-voedingssupplement heeft een halfwaardetijd* van ca. een half uur. Het is daarom aan te raden om dit supplement in twee delen in te nemen (bijvoorbeeld ‘s morgens en ’s avonds). Het supplement lost op in vet en kan dus prima voorafgaand aan een maaltijd worden ingenomen.
  • Maar ook transdermaal, hetgeen wil zeggen dat je het ook als gel of crème verkrijgbare supplement op je huid smeert, waarbij je hetzelfde effect bereikt als bij oraal gebruik.

*dit is de tijd die een medicijn nodig heeft nodig heeft om in je bloed te halveren.

Voorkeursgebruik van medici supplement

Ook bekende HRT-artsen* als dr. Crisler en dr. Mercola tonen zich grote voorstanders van het gebruik van DHEA-supplementen in de gel-, c.q. crème-versie. Maar dr. Mercola spreekt zich ook uit voor rectale inname (via de Anus). Of dat werkelijk zo praktisch is valt te bezien, wel is het zo dat op die manier een medicament het snelst in je bloed wordt opgenomen.

*Hormone Replace Therapy

Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een deskundige. Een gezonde levensstijl en een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. 

Bron: NCBI, Redactie, Health.harvard.edu.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box