Terug

 • Voor 16:00 uur besteld morgen in huis
 • Erectiepillen anoniem verzonden
 • Erectiemiddelen op natuurlijke basis

Penopauze Overgang bij Mannen

Penopauze Overgang bij Mannen

Penopauze | De mannelijke overgang | Wat is de penopauze? | Hoe kunnen mannelijke menopauze-klachten worden aangepakt? | Supplementen voor Penopauze Symptomen van de penopauze.

Penopauze

Naarmate mannen ouder worden, neemt het niveau van testosteron langzaam af. Testosteron heeft diverse effecten op de hersenen, het libido, het immuunsysteem, erectiele functie, botten en spieren. Het speelt dus een cruciale rol in het correct functioneren van het mannelijk lichaam. Vanaf het veertigste levensjaar begint de productie van testosteron te verminderen. Dit gebeurt niet zo snel als de daling van oestrogeen en progesteron bij vrouwen tijdens de menopauze, maar mannen kunnen er toch effecten van opmerken. Bij mannen in de mannelijke menopauze zijn de symptomen wat subtieler en minder opvallend. De hormonale veranderingen treden geleidelijker op. Opvliegers, nachtelijk zweten, verminderd seksueel verlangen, afgenomen libido, verminderde energie en een algemeen lusteloos gevoel zijn verschijnselen die zich voordoen en die ook door vrouwen worden ervaren. Vaak worden deze klachten bij mannen niet direct in verband gebracht met een lager testosterongehalte.

De mannelijke overgang, meer over de penopauze

Hoewel de term "penopauze," ook wel bekend als de mannelijke overgang, niet direct aantrekkelijk klinkt, is er toch een kans dat ook jij als man hiermee te maken krijgt. Rond je veertigste levensjaar kunnen de eerste tekenen van de penopauze zich aandienen. Als je niet alert bent op deze symptomen of ze negeert, kan dit aanzienlijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Hoe herken je de penopauze? Wat zijn de symptomen en hoe kun je ervoor zorgen dat deze fase zo aangenaam mogelijk verloopt, zodat je kunt blijven doen waar je het meest van houdt: ondernemen?

Level Performance bevat kruiden die de potentie en het testosterongehalte stimuleren

Erectiepillen Kuur

Wat is de penopauze?

De penopauze, ook wel bekend als de andropauze, is de periode waarin het mannelijk geslachtshormoon testosteron begint af te nemen. Testosteron heeft invloed op verschillende aspecten zoals de hersenen, botten, bloed, spieren, libido, erectievermogen en immuunsysteem. Rond het veertigste levensjaar begint het testosterongehalte geleidelijk te dalen, een natuurlijk proces dat gepaard gaat met het ouder worden. Ongeveer 12% van de mannen ondervindt daadwerkelijk problemen hierdoor. Dit betekent dat iets meer dan 1 op de 10 mannen hiermee te maken krijgt. Mannen kunnen zowel psychische als fysieke klachten ervaren, vergelijkbaar met de bekende midlife crisis. Net als bij de vrouwelijke menopauze begint de penopauze vaak rond het vijftigste levensjaar. Iedere man is echter anders, wat betekent dat het tijdstip van aanvang, de duur en de aard van de symptomen kunnen variëren.

Symptomen van de penopauze

Testosteron is het voornaamste mannelijke geslachtshormoon. Naarmate je testosterongehalte daalt, kunnen er veranderingen optreden in belangrijke lichaamsfuncties, zoals:

 • Verminderd libido: Minder interesse in seks en mogelijk erectieproblemen.
 • Afname van haargroei en spiermassa, terwijl buikvet toeneemt.
 • Energielager niveau en gevoel van lusteloosheid.
 • Mogelijk depressieve symptomen.
 • Slaapstoornissen kunnen voorkomen.
 • Risico op botontkalking, osteoporose en bloedarmoede.

De symptomen van de penopauze vertonen gelijkenissen met die van de menopauze bij vrouwen, maar zijn vaak milder. Onvruchtbaarheid komt zelden voor en depressieve symptomen zijn minder prominent aanwezig dan bij vrouwen tijdens de menopauze. Ook zijn opvliegers minder vaak aanwezig en kan de duur van de penopauze tot wel 10 jaar variëren.

Welke symptomen treden op bij mannen in de mannelijke menopauze?

Denk aan de volgende verschijnselen die optreden wanneer mannen de mannelijke menopauze doormaken:

 • Opvliegers en nachtelijk zweten
 • Verminderd seksueel verlangen
 • Verminderde spierkracht of uithoudingsvermogen
 • Stemmingsschommelingen
 • Verzwakking van de botten of osteoporose
 • Bloedarmoede
 • Lusteloosheid en vermoeidheid

Naast de afname van testosteron neemt tegelijkertijd de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen licht toe. Hierdoor hoopt vet zich meer op rond de buik en heupen, wat leidt tot het bekende "buikje" op latere leeftijd.

King Active Testo Booster voor libido, spierkracht en uithoudingsvermogen

Testo en Potentie Booster

Kunnen mannen in de mannelijke menopauze ook last hebben van opvliegers?

Ja, mannen kunnen ook last hebben van opvliegers tijdens de mannelijke menopauze. Ze ervaren meer transpiratie en hitteaanvallen.

Hoe kunnen mannelijke menopauze-klachten worden aangepakt?

Een huisarts kan onderzoek doen naar de symptomen van de mannelijke menopauze. Als de diagnose "mannelijke menopauze" wordt gesteld, kan de huisarts mogelijk medicatie voorschrijven om het tekort aan testosteron aan te pakken. Als je vermoedt dat je de mannelijke menopauze doormaakt, neem dan contact op met je huisarts om dit te bespreken. Het is echter ook belangrijk kritisch te blijven en te realiseren dat een gezonde levensstijl positieve invloed kan hebben.

Wat zijn dan de tips?

 • Stoppen met roken
 • Gewicht in de gaten houden
 • Letten op voeding, inclusief een gevarieerd dieet met veel groenten, vlees en vette vis
 • Krachttraining beoefenen, omdat sport de productie van testosteron stimuleert
 • Advies voor mannen in de mannelijke menopauze: begin met sporten, vooral krachttraining
 • Krachttraining is een goede optie. Twee keer per week een intensieve training van dertig minuten is prima. Bootcamp-achtige oefeningen zijn gunstig. Marathonlopen en bodybuilding zijn niet nodig, maar focus op spieropbouwende oefeningen. Bekijk filmpjes met nuttige spieropbouwende oefeningen.

Op welke leeftijd kan de mannelijke menopauze optreden?

Het niveau van testosteron begint bij mannen vanaf hun vijfenveertigste geleidelijk te dalen. Dit is een natuurlijk proces dat bij het ouder worden hoort. Slechts enkele oudere mannen krijgen daadwerkelijk symptomen van de mannelijke menopauze en ervaren deze als problematisch. Ongeveer twaalf procent van de mannen tussen de veertig en zeventig jaar ervaart symptomen zoals opvliegers door een tekort aan testosteron. Ander bijkomend verschijnsel tijdens de mannelijke menopauze: vergroting van de prostaat

Naast de afname van testosteron begint de prostaat vanaf het vijfenveertigste levensjaar ook te groeien. Dit is een natuurlijk proces dat ongeveer de helft van de mannen van vijftig jaar en ouder treft. Het kan leiden tot moeizamer urineren doordat de prostaat op de plasbuis drukt. Dit resulteert in:

 • Een zwakkere urinestraal
 • Nadruppelen
 • Frequenter moeten plassen, vooral 's nachts
 • Moeite hebben met urine ophouden

Pure Power Performance voor meer energie en stamina

Energie en Stamina Pillen

Symptomen aanpakken, wat kun je doen?

Ook mannen moeten eraan geloven, zij het met wat minder feestelijke vooruitzichten. Moeder Natuur heeft dit nu eenmaal zo geregeld. Nu je testosterongehalte daalt, kunnen er ongewenste kwaaltjes optreden. Gelukkig zijn er manieren om ermee om te gaan. Het zoeken naar snelle oplossingen voor onze problemen is begrijpelijk. Als het gaat om de penopauze, leidt dit vaak tot medicatie. Viagra is waarschijnlijk de bekendste, waarmee je libido een impuls krijgt tijdens periodes van lage testosteronspiegels. Voor een paar tientjes onderdruk je de symptomen van de (beginnende) penopauze. Echter, deze medicijnen bieden geen oplossing voor de onderliggende oorzaak en kunnen zelfs risico's met zich meebrengen. In overleg met een huisarts kunnen injecties, pillen of gels voorgeschreven worden om het tekort aan testosteron aan te vullen. Maar is dat werkelijk wat je wilt? Je wilt niet met je huisarts praten over het verlichten van overgangsklachten. Je wilt een duurzame oplossing.

De beste manieren om de penopauze aan te pakken

Wil je ook na je vijftigste verjaardag blijven groeien als ondernemer, partner, vader en vriend zonder te lijden onder de symptomen van de penopauze? Dan is er maar één weg: een gezonde levensstijl. Om de symptomen van de mannelijke overgang te verminderen, kun je het volgende doen:

 • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging, bijvoorbeeld krachttraining. Onderzoek heeft aangetoond dat krachttraining op natuurlijke wijze het testosterongehalte kan verhogen. Hierdoor blijf je fit en stimuleer je de productie van testosteron op een natuurlijke manier. Een win-winsituatie.
 • Zorg voor voldoende zonlicht. Als je weinig buiten komt, overweeg dan het nemen van vitamine D-supplementen om je vitamine D-niveau op peil te houden.
 • Schakel over naar een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet. Zorg voor voldoende groenten, vette vis en hydratatie. Vermijd gefrituurd voedsel en snacks.
 • Minimaliseer de inname van eenvoudige koolhydraten en bewerkte voedingsmiddelen. Kies voor complexe koolhydraten met veel vezels en weinig snelle suikers.

Zorg ervoor dat je lichaam de juiste vitamines en mineralen binnenkrijgt. Via bloedonderzoek kun je je vitamine- en mineralengehalte meten en zien waar bijsturing nodig is.

Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een deskundige. Een gezonde levensstijl en een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Overleg het altijd met de arts en volg het advies op.

Bron: Redactie, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/diagnosis-treatment/drc-20353401.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box