Terug

 • Voor 16:00 uur besteld morgen in huis
 • Erectiepillen anoniem verzonden
 • Erectiemiddelen op natuurlijke basis

Zaagpalm Extract Saw Palmetto voor Prostaat en Potentie

Zaagpalm Extract Saw Palmetto voor Prostaat en Potentie

Hoe werkt zaagpalm in het lichaam? | Voordelen zaagpalm extract | Nutriënten voor de prostaat | Behandeling van een vergrote prostaat met zaagpalm extract | Zaagpalm - Natuurlijke Ondersteuning voor mannen.

Zaagpalm extract is ook wel bekend onder de naam Saw Palmetto

Dit is een natuurlijk supplement dat gewonnen wordt uit de bessen van de zaagpalmboom (Serenoa repens). Deze palmboom groeit voornamelijk in de zuidoostelijke regio's van de Verenigde Staten. Al eeuwenlang wordt zaagpalm extract door inheemse volkeren gebruikt vanwege zijn medicinale eigenschappen, en vandaag de dag is het een populair supplement dat voornamelijk wordt ingezet ter ondersteuning van de prostaatgezondheid en bij haaruitval.

Wat is zaagpalm?

De zaagpalm is een plant met lange, groene bladeren die groeit in Midden en Zuid-Amerika. Deze gracieuze plant produceert witte bloemen, gevolgd door kleine gele besjes waar de kracht van zaagpalm aan wordt toegeschreven. Uit de rijpe vruchten van deze plant worden de werkzame stoffen geëxtraheerd, waardoor een zaagpalm extract effectiever is dan het gedroogde poeder van de vrucht. Zo'n extract is vooral rijk aan actieve vetzuren, waaronder beta-sitosterolen en stigmasterol.

Hoe werkt zaagpalm in het lichaam?

Prostaatproblemen worden vaak in verband gebracht met een overactief enzym dat 5-alpha-reductase wordt genoemd. Dit enzym speelt een grote rol in het steroïdenmetabolisme, waarbij het testosteron omzet in het krachtigere dihydrotestosteron (DHT). Normaal gesproken is dit proces positief, omdat het onder andere leidt tot de ontwikkeling van mannelijke kenmerken zoals spiermassa, lichaamsbeharing en spermaproductie. Maar deze positieve effecten van 5-alpha-reductase komen soms met negatieve bijwerkingen. Een overactief enzym kan namelijk leiden tot problemen zoals moeilijk en frequent plassen, haarverlies en verminderd libido. Vooral mannen boven de 50 jaar lijken gevoelig te zijn voor een overactief 5-alpha-reductase enzym. Hier komt de zaagpalm als natuurlijke oplossing naar voren. Het extract van de gele besjes blijkt namelijk een krachtige remmer te zijn van dit enzym. Het is echter belangrijk op te merken dat de kwaliteit van het gebruikte zaagpalm extract cruciaal is voor de beoogde effecten.

Zaagpalm Extract van King Active

De kwaliteit van het extract is van groot belang

Zaagpalm extracten voldoen vaak niet aan de noodzakelijke kwaliteitsnormen. De werkzame stoffen zijn mogelijk niet in voldoende dosering aanwezig, zijn niet gelijkmatig verdeeld, of het extract wordt gemaakt van bladeren in plaats van vruchten. Sommige extracten hebben maar een vetzuurgehalte van 25 %. Daarom raden we aan om te kiezen voor het hoogwaardige zaagpalm extract genaamd SabalSelect®, dat ondersteund wordt door maar liefst negentien wetenschappelijke artikelen en een uitstekend fytochemisch profiel heeft. Bovendien hebben verschillende in vitro en in vivo onderzoeken aangetoond dat SabalSelect® aantoonbare effecten heeft op het behoud van een gezonde prostaat. Dit extract wordt goed verdragen en heeft positieve invloed op diverse urodynamische parameters, zoals het verbeteren van symptomen bij prostaatproblemen, zoals frequent urineren, moeilijk legen van de blaas en een zwakke urinestraal.

Voordelen zaagpalm extract

De voordelen van zaagpalm extract voor de prostaatgezondheid zijn goed gedocumenteerd. Het is vooral bekend vanwege zijn mogelijke positieve effecten op een vergrote prostaat, ook wel bekend als goedaardige prostaathyperplasie (BPH). BPH is een aandoening bij oudere mannen, waarbij de prostaat groter wordt en de urinestroom kan belemmeren. Zaagpalm extract wordt verondersteld te werken door de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT) te remmen, wat kan bijdragen aan de groei van de prostaat. Hoewel de exacte mechanismen nog niet volledig begrepen zijn, tonen veel klinische studies aan dat zaagpalm extract kan helpen bij het verminderen van BPH-gerelateerde symptomen, zoals moeite met urineren, frequent urineren en een zwakke urinestraal.

Rol bij haarverlies

Naast de prostaatgezondheid wordt zaagpalm extract ook onderzocht vanwege zijn mogelijke rol bij haarverlies, met name bij mannen. Haaruitval, ook wel bekend als alopecia, is een veelvoorkomend probleem dat vaak wordt geassocieerd met genetische factoren en hormonale veranderingen. DHT wordt beschouwd als een belangrijke factor bij haaruitval, omdat het de haarzakjes kan doen krimpen en uiteindelijk leidt tot dunner wordend haar. Zaagpalm extract zou opnieuw kunnen helpen door de omzetting van testosteron in DHT te belemmeren. Hoewel er enig wetenschappelijk bewijs is dat zaagpalm extract positieve effecten kan hebben op haaruitval, is meer onderzoek nodig om de exacte werkingsmechanismen en effectiviteit vast te stellen.

Prostaat, Erectie en Urinewegen

Veilige inname zaagpalm extract

Het gebruik van zaagpalm extract wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer het wordt ingenomen volgens de aanbevolen doseringen. Bijwerkingen zijn meestal mild en kunnen maagklachten, hoofdpijn en lichte duizeligheid omvatten. Zoals met elk supplement, is het echter raadzaam om voor gebruik met een zorgverlener te overleggen, vooral als je al bestaande gezondheidsproblemen hebt of andere medicijnen gebruikt.

Het combineren van zaagpalm en DIM

Het supplementeren van Zaagpalm in combinatie met Diindolylmethaan (DIM) is een krachtige aanpak. Zaagpalm is namelijk een effectieve remmer van het enzym 5-alpha-reductase, wat positieve effecten heeft op de prostaat. Echter, het gebruik van hoge doses Zaagpalm extract kan leiden tot een onbedoelde omzetting van testosteron naar oestrogeen, wat bijwerkingen zoals borstvorming en verminderd libido kan veroorzaken. Deze ongewenste omzetting kan vooral toenemen bij verhoogde stressniveaus. Om dit tegen te gaan, biedt Diindolylmethaan (DIM), afkomstig van broccoli, een oplossing door het remmen van oestrogeen.

Doelgroep van zaagpalm supplementatie

Zaagpalm supplementatie is van toepassing op een bredere doelgroep dan aanvankelijk gedacht. Dit waardevolle voedingsstof is onder andere geschikt voor mannen met genetisch bepaalde prostaatproblemen en voor degenen die frequent naar het toilet moeten.

Voorzorgsmaatregelen en dosering

We raden aan om vanaf de leeftijd van 35 jaar te beginnen met Zaagpalm supplementatie in een dosering van 150 mg per dag als preventieve maatregel. Vanaf 50 jaar beschouwen we het als een middel om prostaatproblemen te bestrijden, en daarbij raden we dagelijks 300 tot 450 mg aan. Bij een dosering van 300 mg per dag adviseren we om dit te combineren met 40 mg DIM.

Andere nutriënten voor de prostaat

Natuurlijk is Zaagpalm niet het enige aanbevolen voedingsstof bij prostaatproblemen. Een wetenschappelijk onderbouwd prostaatsupplement bevat een mix van vitamines, mineralen, aminozuren en botanische kruiden. Hier is een beknopt overzicht:

Brandnetel

Brandnetel extract heeft een positieve invloed op steroïde verbindingen en de verspreiding ervan door het lichaam. Dit resulteert in verminderde prostaatgroei. Bovendien versterken brandnetel en Zaagpalm elkaar in hun werking.

Beta-sitosterol

Beta-sitosterol komt voor in diverse planten, waaronder Zaagpalm en brandnetel. Het is de meest krachtige stof in deze botanicals. Hoewel het de grootte van de prostaat niet beïnvloedt, heeft het wel positieve effecten op het legen van de blaas en een sterkere urinestraal. Dit potentieel nutriënt wordt ook in verband gebracht met andere prostaatproblemen, maar verder onderzoek is nodig voor definitieve conclusies.

Lycopeen

Lycopeen is de meest voorkomende carotenoïde in de prostaat en fungeert als een krachtig antioxidant. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat lycopeen, dat verantwoordelijk is voor de kleur van tomaten en grapefruit, ongewenste celgroei in de prostaat kan tegengaan.

Zink, selenium, l-glycine en l-glutamine

Zink, selenium, l-glycine en l-glutamine zijn voedingsstoffen die ook in sperma worden aangetroffen. Adequate niveaus van deze vier stoffen in het zaadvocht worden bovendien in verband gebracht met een gezonde prostaat. Zink en selenium zijn wijdverspreid in de prostaatklier aanwezig en spelen een cruciale rol in de productie van sperma.

Vitamine D3

Vitamine D3 heeft antiproliferatieve effecten op prostaatcellen, wat betekent dat het de snelle groei van deze cellen tegengaat. Dit draagt bij aan een verlaagd risico op een vergrote prostaat en gerelateerde vormen van kanker.

Level Prostaat en Potentie Capsules

Behandeling van een vergrote prostaat met zaagpalm extract

Zaagpalm extract is een effectieve behandeling voor de nadelige effecten van een vergrote prostaat. Het is echter belangrijk om te kiezen voor een hoogwaardig extract, bij voorkeur SabalSelect®, dat in veel onderzoeken is gebruikt. Let op dat een extract met een laag vetzuurgehalte uw portemonnee verkleint, niet uw prostaatproblemen.

Zaagpalm - Natuurlijke Ondersteuning voor mannen zijn gezondheid

Al eeuwenlang worden preparaten gemaakt van de bessen van de zaagpalm of dwergpalm (Saw palmetto, Serenoa repens, Sabal serrulata) gebruikt als natuurlijke remedie bij diverse mannenkwalen, zoals lagere urinewegklachten door goedaardige prostaatvergroting, prostatitis en impotentie/erectiele dysfunctie. Belangrijke medicinale bestanddelen in zaagpalmextract omvatten vrije vetzuren (zoals laurinezuur, oliezuur en myristinezuur), fytosterolen (bèta-sitosterol, campesterol, stigmasterol) en bioflavonoïden.

Toepassingen en indicaties

 • Lagere urinewegklachten (LUTS) door prostaatvergroting (BPH, benigne prostaathyperplasie)
 • Ondersteuning voor Transurethrale resectie van de prostaat (TURP)
 • Androgene alopecia / alopecia androgenetica (mannelijke kaalheid)
 • Impotentie en een verminderd libido
 • Bacteriële prostatitis (in combinatie met antibiotica)
 • Chronische prostatitis / chronisch bekkenpijnsyndroom (CP/CPPS)
 • Contra-indicaties en Gebruiksadvies

Personen met overgevoeligheid voor zaagpalmextract dienen het gebruik te vermijden. De standaarddosering is tweemaal daags 160 mg. Bij TURP wordt aangeraden om tweemaal daags 160 mg te nemen vanaf 2 maanden voor de operatie. Het is belangrijk om de suppletie 2 weken voor de operatie te staken vanwege mogelijke remming van bloedplaatjesaggregatie.

Prostaat en Potentiepillen Kopen

Interacties en veiligheid

Zaagpalmextract kan de bloedingstijd verlengen doordat het de aggregatie van bloedplaatjes remt. Dit kan theoretisch interageren met antistollingsmedicijnen en plaatjesremmers. Over het algemeen wordt zaagpalmextract goed verdragen en is de veiligheid ervan aangetoond in dierstudies en humane studies. Geen significante bijwerkingen werden waargenomen bij mannen die tot drie jaar lang dagelijks zaagpalmextract gebruikten. Niettemin wordt aangeraden om zaagpalmextract minstens 2 weken voorafgaand aan een operatie niet te gebruiken om mogelijke effecten op bloedplaatjesaggregatie te voorkomen.

Androgene hormonen en hun invloed op de prostaat

De prostaat wordt voornamelijk beïnvloed door de aanwezigheid van androgene geslachtshormonen, zoals testosteron en dihydrotestosteron (DHT). In het steroïdenmetabolisme speelt het enzym 5-alpha-reductase een sleutelrol. Dit enzym zet het minder actieve testosteron om in het krachtige en biologisch actieve DHT. Normaal gesproken is dit proces essentieel voor mannelijke functies zoals spiermassa, lichaamsbeharing en spermaproductie. Wanneer het enzym 5-alpha-reductase echter te actief is, resulteert dit in een overmatige omzetting van testosteron naar DHT. DHT fungeert als een groeihormoon en bevordert de goedaardige groei van de prostaat. Gelukkig kunnen specifieke voedingsstoffen dit mechanisme beïnvloeden.

Zaagpalm: Een schat aan actieve stoffen

De plant met de namen Saw Palmetto, Serenoa repens, Sabal serrulata of zaagpalm groeit voornamelijk in Midden- en Zuid-Amerika en heeft lange groene bladeren. Deze plant produceert kleine bessen die rijk zijn aan werkzame stoffen zoals vrije vetzuren (laurinezuur, oliezuur en myristinezuur), fytosterolen (bèta-sitosterol, campesterol, stigmasterol) en bioflavonoïden. Hoewel de gunstige effecten van zaagpalm op de prostaat en de lagere urinewegen momenteel worden onderzocht door de Europese Commissie, zijn de effecten van zaagpalm, met name in het remmen van het enzym 5-alpha-reductase, uitgebreid bestudeerd en gedocumenteerd.

5-alpha-reductase remming en DHT-regulatie

Traditioneel kan een goedaardige vergroting van de prostaat behandeld worden met medicatie die het enzym 5-alpha-reductase remt, zoals Finasteride. Helaas gaan hier vaak bijwerkingen mee gepaard, waaronder erectiestoornissen en een verlaagd libido. Zaagpalm heeft echter ook het vermogen om 5-alpha-reductase te remmen, wat leidt tot een vermindering van de omzetting van testosteron naar DHT. Vooral de aanwezige vrije vetzuren, zoals laurinezuur, dragen bij aan dit effect. Bovendien kan het fytosterol bèta-sitosterol ondersteuning bieden bij prostaatontsteking. De collectieve samenwerking van de verschillende componenten in zaagpalm zorgt voor deze gunstige effecten.

Cucurbita pepo bij Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH)

Pompoenzaden, ook wel bekend als Cucurbita pepo, zijn rijk aan vitamines, mineralen, onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Deze zaden bevatten vetoplosbare bestanddelen zoals fytosterolen en carotenoïden, evenals wateroplosbare bestanddelen zoals polyfenolen en tetracyclische triterpenoïden zoals cucurbitine. Deze combinatie van stoffen biedt gunstige effecten bij lagere urinewegklachten veroorzaakt door Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH). Hoewel deze claim ook nog onderzocht wordt door de Europese Commissie, wordt in het literatuuroverzicht van Antoniou verwezen naar het remmen van 5-alpha-reductase, het verminderen van INF-Y-gemedieerde ontstekingsactiviteit en DHT-binding, en spierontspanning door stikstofmonoxide-afgifte als mogelijke oorzaken van de voordelen van pompoenzaden.

Andere essentiële nutriënten: Lycopeen en lijnzaad

Binnen het kader van dit blogartikel zijn er diverse andere nutriënten die van belang zijn. Zink, selenium en vitamine E zijn bijvoorbeeld vanwege hun beschermende rol tegen oxidatieve stress in de cellen. Lycopeen ondersteunt tevens de prostaatfunctie (deze claim wordt eveneens onderzocht door de Europese Commissie) door het remmen van groeifactoren en 5-alpha-reductase. Camellia sinensis, ook bekend als de theestruik, biedt beschermende eigenschappen voor de lagere urinewegen. Tot slot staat lijnzaad, of Linum usitatissimum, bekend om zijn gunstige invloed op de regulatie van hormonale activiteit. Voor de prostaat vertaalt dit zich naar anti-inflammatoire activiteit, remming van 5-alpha-reductase en groeiremming door aanpassing van groeifactoren (zie Antoniou).

De rol van levensstijl en voeding

Een overschot aan oestrogeen in verhouding tot testosteron en hoge insulinespiegels kunnen eveneens bijdragen aan prostaatgroei. Een gezonde levensstijl met voldoende lichaamsbeweging en een dieet rijk aan biologische groenten, fruit, noten, peulvruchten, volkoren granen, vis en meervoudig onverzadigde vetzuren vormt een solide basis. Het mediterrane voedingspatroon staat niet zonder reden bekend als 'rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen'. Een stabiele hormonale balans kan worden gehandhaafd door een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Strategieën zoals minder frequente maaltijden, beperkte consumptie van bewerkte koolhydraten, intermittent fasting, caloriebeperking en fysieke activiteit voor de maaltijd kunnen een gunstige impact hebben op dit evenwicht.

Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een deskundige. Een gezonde levensstijl en een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Overleg het altijd met de arts en volg het advies op.

Bron: Redactie, https://www.healthline.com/nutrition/saw-palmetto#male-pattern-baldness.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box