Terug

 • Voor 16:00 uur besteld morgen in huis
 • Erectiepillen anoniem verzonden
 • Erectiemiddelen op natuurlijke basis

Hoe vaak een erectie per dag?

Hoe vaak een erectie per dag?

Aantal erecties per dag voor een man | Nachterectie of ochtenderectie | Spontane erecties | Frequenties van erecties | Gezonde volwassen mannen en erecties.

Cruciale rol bij erecties

Testosteron, het belangrijkste mannelijke hormoon, speelt een cruciale rol bij erecties. Testosteron is een steroïdhormoon dat voornamelijk door de testikels bij mannen wordt geproduceerd. Bij vrouwen wordt het ook in kleine hoeveelheden geproduceerd door de eierstokken en de bijnieren. De productie van testosteron begint tijdens het foetale leven en speelt een rol bij de ontwikkeling van geslachtskenmerken, die start in de derde maand van de zwangerschap. Hoewel de productie van testosteron stopt bij de geboorte, begint het opnieuw tijdens de puberteit.

Rol van testosteron

Testosteron is een androgeen hormoon, wat betekent dat het verantwoordelijk is voor de mannelijke fysieke kenmerken. Het stimuleert de ontwikkeling van de mannelijke geslachtsorganen, lichaamsbeharing en stemverandering. Bovendien heeft testosteron een anabolisch effect, wat betekent dat het de groei van spieren en botten stimuleert. Het is ook essentieel voor de productie van sperma. Daarom kan het ook wel het 'libidohormoon' worden genoemd.

Erectiestoornissen door een tekort aan testosteron

Een tekort aan testosteron kan leiden tot een verminderd libido en erectiestoornissen, ook wel impotentie genoemd. Sommige vormen van obesitas kunnen het testosterongehalte verlagen. Bij een sterke toename van de vetmassa wordt testosteron namelijk gedeeltelijk omgezet in oestrogeen. Dit vrouwelijke geslachtshormoon kan leiden tot typisch vrouwelijke kenmerken, zoals borstgroei, bij mannen.

Leeftijdsgebonden afname van testosteron

Een tekort aan testosteron komt vaak voor bij het ouder worden. In veel gevallen kunnen de geassocieerde erectiestoornissen worden behandeld met medicijnen. Het is echter raadzaam om, voordat je begint met een behandeling om het testosterongehalte te verhogen, eerst te worden gescreend op prostaatkanker. Een dergelijke behandeling kan namelijk de groei van kankercellen bevorderen bij mensen die tot de risicogroep behoren, vooral vanaf de leeftijd van 50 jaar. Het is belangrijk om te begrijpen dat erectieproblemen en testosteron deficiëntie complexe kwesties zijn. Hoewel testosteron boosters en behandelingen mogelijk opties zijn, is het altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen voordat je ze gaat gebruiken. Een arts kan de oorzaak van het probleem beoordelen en de meest geschikte behandeling voorstellen. Bovendien is het handhaven van een gezonde levensstijl, stressvermindering en open communicatie met een partner essentieel voor het bevorderen van een gezond seksueel leven.

Feiten en weetjes over de penis

Er bestaan veel verrassende feiten en weetjes over de penis, een orgaan dat de helft van de bevolking bezit en waar de andere helft mee in aanraking komt. Een paar feitjes en weetjes over de penis:

 • De lengte van een slappe penis varieert doorgaans tussen 6,02 en 12,3 centimeter bij 95% van de mannen.
 • Met een gemiddelde lengte van meer dan 13 centimeter overtreft de mens zijn naaste verwanten, zoals de gorilla en de chimpansee.
 • Veel mannen zijn zich er niet van bewust dat er een spier rondom hun geslachtsorgaan aanwezig is.
 • Als iemands ringvinger aanzienlijk langer is dan zijn wijsvinger, is de kans groter dat hij een groter geslachtsdeel heeft.
 • Het verliezen van 10 kilogram kan de penis onmiddellijk een extra centimeter geven.
 • Een langere penis heeft een grotere kans om krom te staan, en het risico op verwondingen neemt ook toe, waardoor de erectie soms moeilijk te bereiken is.
 • Er is geen enkele ingreep die de penis zonder schade langer kan maken.
 • Vrouwen kijken eerst naar de schouders, dijen, billen en de algehele spierontwikkeling voordat ze naar de bult in de broek kijken.
 • Ongeveer 95% van de mannen die een chirurgische penisverlenging hebben ondergaan, betreurt achteraf hun keuze.
 • De gevoeligheid van de vagina bevindt zich voornamelijk aan de buitenkant, niet diep van binnen. Een dikkere penis kan deze gebieden beter stimuleren.
 • Visueel gezien wordt een ideale penis beschouwd als een die niet opvalt in een naakt mannenlichaam, omdat de verhoudingen kloppen.
 • Naast bescherming en stimulatie biedt de voorhuid van de penis ook glijvermogen bij een partner die niet voldoende vochtig is.
 • De voorhuid heeft een groter oppervlak dan de meeste personen denken. Wanneer volledig uitgevouwen, heeft het de afmetingen van een postkaart.
 • De vorm van een erectie is puur functioneel, namelijk het penetreren van de vagina.
 • Mannen krijgen gemiddeld 6 tot 8 erecties per nacht, hoewel ze er meestal niets van merken.
 • De kwaliteit van erecties is het beste tijdens de puberteit en tot in de twintiger jaren.
 • De gemiddelde hoeveelheid sperma bij een zaadlozing is ongeveer 5 milliliter, wat overeenkomt met de inhoud van een koffielepel.
 • Experts vergelijken de geur van het sperma met die van kastanjebloesem en Chinese sierpeer.
 • De testikels produceren voortdurend zaadcellen, waarbij jonge mannen tot wel 1.000 zaadcellen per seconde kunnen produceren.
 • Het regelmatig ejaculeren, ongeveer 21 keer per maand, kan helpen bij het voorkomen van prostaatkanker. Over het algemeen geldt dat regelmatig ejaculeren gezond is voor de prostaat, terwijl te weinig zaadlozingen ongezond kunnen zijn.
 • De kracht van de ejaculatie heeft geen significant verband met vruchtbaarheid.
 • Zaadcellen zwemmen in het lichaam met een snelheid van 1 tot 3 millimeter per minuut.
 • De gemiddelde tijd tussen het binnendringen van de vagina en het orgasme bedraagt 2 à 3 minuten. Bij mannen die vroegtijdig klaarkomen, kan dit echter slechts enkele seconden zijn.
 • Er bestaat een trucje tegen nadruppelen na het plassen: drukken op het gebied tussen de anus en het scrotum.
 • Bij ongeveer 1 op de 100 jongens bevindt het plasgaatje zich niet op de top van de penis, maar juist onder de eikel, op de schacht of het scrotum.

Risico erectieproblemen

Het risico op erectieproblemen is groter bij mannen die minder groenten en fruit eten en meer alcohol en zuivelproducten consumeren. Een vegetarisch dieet wordt daarentegen beschouwd als gunstig voor de gezondheid van het mannelijke geslachtsorgaan.

Aantal erecties per dag voor een man

Het aantal erecties dat een man per dag heeft, kan variëren van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder leeftijd, hormonale niveaus, gezondheid en seksuele activiteit. Hoewel er geen vaststaand aantal is dat voor alle mannen geldt, kan het nuttig zijn om te begrijpen wat normaal is en wat als abnormaal kan worden beschouwd. Over het algemeen is het normaal dat een gezonde man meerdere erecties per dag krijgt, zowel tijdens de slaap als in wakkere toestand. Deze erecties worden vaak veroorzaakt door verschillende fysiologische processen in het lichaam en maken deel uit van het normale functioneren van de mannelijke geslachtsorganen.

Nachterectie of ochtenderectie

Een van de meest voorkomende soorten erecties is de 'nachterectie' of de 'ochtenderectie', die optreedt tijdens de REM-slaapfase. Mannen kunnen tijdens deze fase meerdere erecties ervaren, vaak in cycli van 90 tot 120 minuten. Deze erecties zijn niet gerelateerd aan seksuele opwinding en kunnen zelfs voorkomen bij mannen die geen erotische dromen hebben. Het is een normaal fysiologisch verschijnsel en wordt beschouwd als een teken van een gezond functionerend erectiesysteem.

Spontane erecties

Naast nachterecties kunnen mannen ook overdag spontane erecties krijgen. Deze erecties worden vaak veroorzaakt door seksuele opwinding, fantasieën of zelfs willekeurige stimuli, zoals het zien of ruiken van iets seksueel stimulerends. Ze zijn een normaal onderdeel van de seksuele responscyclus en kunnen optreden zonder enige externe fysieke stimulatie.

Frequenties van erecties

De frequentie van erecties kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren. Leeftijd is bijvoorbeeld een belangrijke factor. Bij pasgeborenen en baby's kunnen erecties vaak voorkomen als gevolg van de ontwikkeling en activiteit van het zenuwstelsel. Naarmate mannen ouder worden, kan de frequentie van erecties afnemen als gevolg van veranderingen in hormonale niveaus en de algemene gezondheidstoestand.

Gezonde volwassen mannen en erecties

Bij gezonde volwassen mannen wordt aangenomen dat het normaal is om gemiddeld vijf tot zes erecties per nacht te hebben, inclusief zowel REM- als niet-REM-slaapfasen. Overdag kunnen erecties ook sporadisch optreden, afhankelijk van de seksuele prikkels en stimuli waaraan de man wordt blootgesteld. Dit aantal kan echter variëren en sommige mannen kunnen meer of minder erecties ervaren zonder dat dit noodzakelijkerwijs wijst op een onderliggend gezondheidsprobleem. Het hebben van minder erecties dan normaal is niet altijd een reden tot bezorgdheid is, tenzij het gepaard gaat met andere symptomen, zoals een verlies van seksueel verlangen, erectiestoornissen of pijn. Als een man zich zorgen maakt over zijn erecties of veranderingen in zijn seksuele gezondheid, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een professionele beoordeling. Erecties worden niet alleen veroorzaakt door seksuele opwinding. Fysieke stimulatie, visuele prikkels, geuren, fantasieën en zelfs bepaalde medicijnen kunnen allemaal bijdragen aan het optreden van een erectie. Het menselijk lichaam reageert op verschillende prikkels op verschillende manieren, en daarom kan het aantal erecties per dag variëren van persoon tot persoon. Daarnaast kunnen factoren zoals stress, vermoeidheid, angst en bepaalde gezondheidsproblemen ook van invloed zijn op de frequentie van erecties. Bijvoorbeeld, mannen die last hebben van erectiestoornissen kunnen merken dat ze minder erecties hebben dan normaal. Erectiestoornissen kunnen het gevolg zijn van verschillende oorzaken, waaronder fysieke problemen zoals diabetes, hoge bloeddruk, hartziekten, hormonale onevenwichtigheden, obesitas en psychologische factoren zoals angst en depressie.

Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een deskundige. Een gezonde levensstijl en een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Overleg het altijd met de arts en volg het advies op.

Bron: Redactie, https://www.healthline.com/health/erectile-dysfunction/surprising-facts.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box