Terug

 • Voor 16:00 uur besteld morgen in huis
 • Erectiepillen anoniem verzonden
 • Erectiemiddelen op natuurlijke basis

Verschil tussen capsules en tabletten

Verschil tussen capsules en tabletten

Capsules en tabletten | Voedingssupplementen nodig: tabletten of capsules? | Voordelen en nadelen van tabletten | Voordelen en nadelen van capsules | Zijn supplementen in capsules beter dan tabletten?

Capsules en tabletten

De meeste mensen kennen de termen capsules en tabletten wel, maar wat is eigenlijk het verschil tussen beide termen? Het is wel van belang om dat te weten, want stel je voor je staat bij de apotheek en ze vragen wat je het liefst wil, dan is het wel prettig om te weten hoe je je medicatie het meest eenvoudig in kunt nemen. Ook qua voedingssupplementen krijg je hiermee te maken. Daarom besteden we in dit artikel aandacht aan het verschil van capsules en tabletten, zodat je nooit meer hoeft te twijfelen. Het is voor iedereen heel persoonlijk wat voor hem of haar prettig is qua inname, maar daar kun alleen jij het beste over oordelen! Lees je daarom goed in en dan weet jij de verschillen en wat er het beste voor jou is, als je een keuze zou moeten maken.

Meer over capsules, pillen en tabletten

Capsules en tabletten zijn twee veelvoorkomende vormen van medicatie en voedingssupplementen die we dagelijks tegenkomen in apotheken en gezondheidswinkels. Hoewel beide dienen om actieve ingrediënten in ons lichaam af te leveren, bestaan er aanzienlijke verschillen tussen deze twee vormen. Hier gaan we dieper in op het verschil tussen capsules en tabletten en benadrukken we hun specifieke kenmerken en toepassingen. Het advies is om het op je gemak door te nemen zodat je goed weet hoe je een tablet of capsule kunt herkennen.

King Active erectiepillen kuur met 60 capsules

King Active capsules

Capsules

Capsules zijn omhulsels die meestal zijn gemaakt van gelatine of plantaardige materialen en ze kunnen hard of zacht zijn. Het omhulsel bevat het actieve ingrediënt in de vorm van poeder, vloeistof of gel. Capsules hebben een aantal kenmerken:

 • Capsules lossen doorgaans sneller op dan tabletten, waardoor de actieve stoffen sneller in de bloedbaan worden opgenomen. Dit kan een voordeel zijn als een snel effect nodig is.
 • Omdat de actieve ingrediënten ingekapseld zijn, hebben capsules meestal geen onaangename smaak of geur, wat ze aantrekkelijker maakt om in te nemen.
 • Capsules zijn gevoeliger voor vochtigheid en omgevingscondities, wat hun houdbaarheid kan beperken.
 • Capsules kunnen soms minder flexibel zijn als het gaat om dosering aanpassen, omdat je ze meestal niet kunt breken of pletten.

Tabletten

Tabletten zijn harde, samengeperste vormen van medicatie of supplementen en bestaan uit poederige ingrediënten die in een vaste vorm zijn gebracht. De kenmerken van tabletten zijn:

 • Tabletten lossen over het algemeen langzamer op dan capsules, wat kan betekenen dat het langer duurt voordat de actieve stoffen in het lichaam worden opgenomen.
 • Tabletten hebben vaker de neiging het maag-darmkanaal te irriteren dan capsules, wat soms kan leiden tot maagklachten.
 • Tabletten hebben over het algemeen een langere houdbaarheid dan capsules, omdat ze minder gevoelig zijn voor omgevingsfactoren.
 • Tabletten kunnen vaak gemakkelijk worden gebroken of geplet, waardoor de dosering kan worden aangepast. Sommige tabletten zijn er zelfs om op te mogen kauwen.

Keuze maken? Afhankelijk van diverse factoren

De keuze tussen capsules en tabletten hangt af van verschillende factoren, zoals de snelheid van effect die je nodig hebt, persoonlijke voorkeuren en eventuele gevoeligheid voor bepaalde ingrediënten. Het is altijd raadzaam om het advies van een arts of apotheker te raadplegen bij het kiezen van de juiste vorm van medicatie of supplementen, omdat zij kunnen helpen bij het bepalen welke vorm het meest geschikt is voor jouw specifieke behoeften. Je weet van jezelf wat jij het beste kunt doen. Bij kinderen wordt er vaak gekeken naar medicatie waar ze op kunnen kauwen, of bijvoorbeeld met een smaakje. Op deze manier is het voor hen mogelijk minder lastig om medicatie of supplementen in te nemen. Bij volwassenen wordt dat niet gedaan, maar je moet zelf wel kijken hoe jij het beste iets in kan nemen. Sommige mensen moeten bijvoorbeeld snel kokhalzen, anderen kunnen het eenvoudig doorslikken.

Level Performance erectiepillen kuur met 60 capsules

Level Erectiepillen kuur capsules

Voedingssupplementen nodig: tabletten of capsules?

Het is vanzelfsprekend dat een gezonde en gevarieerde voeding belangrijk is, maar in sommige gevallen kunnen voedingssupplementen van nut zijn om het lichaam te voorzien van de benodigde vitaminen en mineralen. Vaak kun je bij voedingssupplementen kiezen tussen tabletten en capsules. Maar wat is eigenlijk het onderscheid? Beide werken op vergelijkbare wijze door een supplement via het spijsverteringskanaal af te geven, maar is er een betere keuze? Hoewel tabletten en capsules op een vergelijkbare manier functioneren, zijn er aanzienlijke verschillen. In sommige situaties is de ene vorm inderdaad geschikter dan de andere, maar dit kan variëren per persoon. Daarom hebben we alles voor je op een rijtje gezet, nog even kort de verschillen en de voordelen- en nadelen van capsules en tabletten.

Wat zijn de verschillen tussen capsules en tabletten precies?

Tabletten zijn het meest gangbare type pil. Ze zijn een effectieve, veilige manier om supplementen in te nemen. De vitamines en mineralen worden samengesteld uit één of meerdere poedervormige ingrediënten, die vervolgens worden samengeperst tot een stevige, gladde pil die in het spijsverteringskanaal wordt afgebroken. Daarna worden de supplementen in je bloedbaan opgenomen. Capsules bevatten eveneens poedervormige supplementen, maar deze zitten los in een omhulsel. De buitenste schil wordt afgebroken in het spijsverteringskanaal, waardoor het poeder in je bloedbaan kan worden opgenomen. Er zijn twee hoofdtypen capsules: harde gelcapsules en zachte gelcapsules. Harde gelcapsules bevatten doorgaans poeder, terwijl zachte gelcapsules vloeistof of gel bevatten.

Voordelen en nadelen van tabletten

Speciaal voor jou hebben wij de voordelen en de nadelen van tabletten eerst op een rijtje gezet.

Voordelen van tabletten

De voordelen van tabletten zijn als volgt:

 • Kosten effectiever, goedkoper is prettiger, voor je verzekeringsmaatschappij, het milieu en jouw portemonnee.
 • Duurzamer en een langere houdbaarheid, prettig voor bijvoorbeeld mensen die chronisch ziek zijn en dagelijks medicatie in moet nemen. Zij kunnen dan voor een langere tijd de tabletten in huis halen (in plaats van elke maand naar de apotheek te moeten gaan).
 • Hogere dosering mogelijk, zodat je geen kleine pillen hoeft te slikken, maar bijvoorbeeld gewoon één van de juiste dosering.
 • Kan worden gebroken indien nodig, dit is fijn als je bijvoorbeeld maar een halve moet innemen, dan kun je het goed breken en neem je nooit teveel in.
 • Soms kauwbaar, dit kan ideaal zijn als je het niet eenvoudig door kunt slikken of snel gaat kokhalzen. Door er op te kauwen wordt het kleiner en kun je het ook beter doorslikken.
 • Variabele afgifte, dit kan ideaal zijn bij bepaalde medicatie die een langere tijd moet doorwerken, bijvoorbeeld verspreid over de hele dag.

Nadelen van tabletten

De nadelen van tabletten zijn als volgt:

 • Meer kans op irritatie van het maag-darmkanaal, daar moet je dus voor oppassen, als je erg gevoelig bent is de kans groot dat je daar last van kunt krijgen. Overleg daarom altijd met een arts wat je kunt doen om dat zoveel als mogelijk te voorkomen.
 • Langzamere opname, het duurt dus langer voordat het werkt, dit kan nadelig zijn als je bijvoorbeeld pijn hebt en daarvoor een tablet moet slikken.
 • Minder smaakvriendelijk, als je toch al moeite hebt met medicijnen innemen kan dat lastig zijn omdat je dan een vieze smaak erbij krijgt in je mond.

Voordelen en nadelen van capsules

De voordelen en nadelen van capsules hebben we voor je op een rijtje gezet. Op je gemak doornemen en dan ben je hier ook weer van op de hoogte!

Voordelen van capsules

Het is van belang om de voordelen van capsules te weten. Daarom hebben we deze voor je op een rijtje gezet:

 • Een van de belangrijkste voordelen van capsules is dat ze over het algemeen sneller oplossen in het spijsverteringskanaal dan tabletten. Dit betekent dat de actieve ingrediënten in capsules sneller in de bloedbaan worden opgenomen, wat kan leiden tot een sneller begin van de effecten. Dit kan vooral belangrijk zijn bij medicijnen die onmiddellijke verlichting nodig hebben.
 • Capsules hebben meestal geen onaangename smaak of geur, omdat de actieve ingrediënten zijn ingekapseld. Dit maakt ze aantrekkelijker voor mensen die moeite hebben met het doorslikken van tabletten.
 • Capsules hebben de neiging om minder irritatie van het maag-darmkanaal te veroorzaken dan tabletten. Dit kan gunstig zijn voor mensen met een gevoelige maag.
 • Capsules bieden vaak een precieze dosering, omdat de inhoud nauwkeurig wordt gemeten en verdeeld over de capsules.
 • Sommige medicijnen hebben een onaangename smaak, en capsules kunnen helpen om deze smaak te verbergen, wat de inname vergemakkelijkt.

Nadelen van capsules

Dan zijn er ook nog enkele nadelen te benoemen die horen bij capsules en ook deze hebben we voor je op een rijtje gezet:

 • Capsules kunnen soms minder flexibel zijn als het gaat om dosering aanpassen. Omdat je ze meestal niet kunt breken of pletten, ben je gebonden aan de beschikbare doseringen.
 • Capsules kunnen duurder zijn om te produceren dan tabletten, wat kan resulteren in hogere kosten voor de consument.
 • Capsules zijn gevoeliger voor omgevingsfactoren zoals vochtigheid, wat hun houdbaarheid kan beperken in vergelijking met tabletten.
 • Sommige actieve ingrediënten kunnen niet goed in capsulevorm worden verwerkt vanwege hun eigenschappen, wat betekent dat tabletten in bepaalde gevallen de enige optie zijn.
 • De meeste capsules worden gemaakt van gelatine, wat afkomstig is van dierlijke bronnen. Dit maakt ze ongeschikt voor veganisten en vegetariërs.

Het verpletteren van tabletten of openen van capsules brengt risico's met zich mee, omdat de manier waarop het supplement in je lichaam wordt opgenomen kan veranderen. Dit kan ervoor zorgen dat je te weinig of juist te veel van de stoffen binnenkrijgt. Daarom moet je daar erg voorzichtig mee zijn en nooit zomaar doen voordat je het met een arts hebt besproken.

Kleinere risico’s tabletten en capsules

Al met al zijn er kleine risico's verbonden aan zowel tabletten als capsules. Tabletten bevatten over het algemeen meer ingrediënten dan capsules, wat de kans op gevoeligheid of allergie kan vergroten. Daarnaast bevatten capsules vaak additieven. Harde capsules bevatten doorgaans minder extra stoffen, terwijl zachte gelcapsules een groter aantal synthetische ingrediënten kunnen bevatten. Tabletten hebben een langere houdbaarheid, zijn verkrijgbaar in diverse vormen en kunnen een hogere dosis van een werkzame stof bevatten dan capsules. Echter, ze werken iets langzamer en kunnen in sommige gevallen ongelijk in je lichaam afbreken. Capsules werken daarentegen sneller, maar zijn minder lang houdbaar en kunnen duurder zijn. Bovendien zijn ze vaak gemakkelijker door te slikken dan tabletten, mocht dat een zorg zijn.

Zijn supplementen in capsules beter dan tabletten?

Voedingssupplementen zijn van onschatbare waarde bij het voorzien van je lichaam van de benodigde vitaminen en mineralen. Bij het kiezen van supplementen heb je de optie tussen capsules en tabletten. Maar wat zou jij dan kiezen? Tabletten en capsules hebben vergelijkbare werkingsmechanismen, maar er zijn belangrijke verschillen tussen deze supplementvormen. Wat je in gaat nemen is dus een heel persoonlijke keuze. Neem daarom de tijd om zelf te ontdekken wat jij prettig vindt en bespreek dat met je arts of apotheker.

Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een deskundige. Een gezonde levensstijl en een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Overleg het altijd met de arts en volg het advies op.

Bron: Redactie, https://www.healthline.com/health/capsule-vs-tablet#capsule-pros-and-cons.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box