Terug

 • Voor 16:00 uur besteld morgen in huis
 • Erectiepillen anoniem verzonden
 • Erectiemiddelen op natuurlijke basis

Oestrogeen hormoon

Oestrogeen hormoon

Om bijna alle lichaamsweefsels op peil te houden heeft u dit hormoon nodig. Bij veel vrouwen treedt na de overgang huidveroudering op, dit komt omdat vrouwen dan veel minder oestrogeen aanmaken.

Tips voor een goed oestrogeenpeil

Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon en heeft verschillende eigenschappen

Het zorgt bijvoorbeeld voor een mooie gezonde huid en sterke botten. Bij de ontwikkeling van de vrouwelijke eigenschappen zoals zwangerschap en de menstruele cyclus speelt dit hormoon een belangrijke rol. Maar oestrogenen zijn ook belangrijk voor andere lichamelijke eigenschappen:

 • sterke botten
 • vochtige vagina
 • normale bloeddruk
 • gezonde huid
 • emotioneel 
 • gewicht
 • goede hersenfuncties
 • elastische slagaderwanden
 • goede cholesterolspiegel

Oestrogeen kunt u zien als de vrouwelijke tegenhanger van testosteron

Om bijna alle lichaamsweefsels op peil te houden heeft u dit hormoon nodig. Bij veel vrouwen treedt na de overgang huidveroudering op, dit komt omdat vrouwen dan veel minder oestrogeen aanmaken. Dit hormoon zorgt voor een goed evenwicht in de hormoonbalans. Oestrogeen kunt ook wel zien als de vrouwelijke tegenhanger van testosteron. Wanneer u de 35 bent gepasseerd, begint uw oestrogeenpeil al te dalen. Een zowel tekort als teveel van dit hormoon brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Het is meestal niet de hoeveelheid van dit hormoon die gezondheidsproblemen veroorzaken. Als uw oestrogeenpeil schommelt kan dat ook problemen veroorzaken. Uw levensstijl is belangrijk voor de balans in uw oestrogeenpeil. Het is belangrijk dat u voor een gezond oestrogeenpeil uw vetpercentage in de gaten houdt.

Aanmaak van vet

In de aanmaak van vet spelen oestrogenen een rol. Als dit hormoon niet in evenwicht wordt gehouden door progesteron of als oestrogeen in grote hoeveelheden door de eierstokken wordt afgescheiden, kan dit leiden tot gewichtstoename. Oestrogenen worden door het vet zelf ook geproduceerd waardoor er nog meer oestrogenen worden aangemaakt en de vethoping nog sneller gaat. Een te laag vetpercentage kan zorgen voor een tekort aan dit hormoon. Een tekort aan oestrogeen kan leiden tot botontkalking, haaruitval of het uitblijven van de menstruatie.

Oestrogeen_Hormoon

Gezonde voeding en plantaardige oestrogenen

Om gezond te blijven is het belangrijk om gezond te eten. Sommige stoffen uit voeding kunt u als vrouw goed gebruiken zoals bijvoorbeeld plantaardige oestrogenen. Plantaardige oestrogenen komen voor in bepaalde granen, groente en vruchten maar ook bijvoorbeeld in sojamelk. Plantaardige oestrogenen hebben een zwakkere werking dan menselijke oestrogenen, maar hebben toch genoeg positieve eigenschappen. De menopauzeklachten worden bijvoorbeeld verlicht dat komt doordat de plantaardige oestrogenen de oestrogeenreceptoren blokkeren.

Langdurige stress en spanningen

Stress en spanning hebben ook invloed op uw oestrogeenpeil. Als u langdurig stress heeft wordt progesteron gebruikt om cortisol te maken. De hoeveelheid oestrogeen wordt in evenwicht gehouden door progesteron. Progesteron is daarom een belangrijk hormoon. Stress kan ervoor zorgen dat de verhoudingen tussen progesteron en oestrogeen uit balans raken. In de eierstokken vindt de productie van progesteron plaats. Ook worden er in de bijnier kleinere hoeveelheden progesteron geproduceerd. Na uw 35ste levensjaar kan de productie van progesteron achteruit gaan. En na uw 40ste levensjaar gaat de productie van progesteron nog sneller achteruit. Vrouwen hebben in de prémenopauze een tekort aan progesteron. Om het proces in balans te houden is het belangrijk stress te vermijden.

Botontkalking en uw oestrogeenpeil

Uit onderzoek is gebleken dan vrouwen die voldoende bewegen minder last hebben van botontkalking en de overgang. Tevens werkt sport stressverminderend. Botontkalking en overgangsklachten hebben meestal te maken met uw oestrogeenpeil. Het is belangrijk om na uw 35ste levensjaar te werken aan een gezond oestrogeenpeil.

Vrouwen die roken en het oestrogeenpeil

Roken heeft een negatieve werking op uw oestrogeenpeil. Vrouwen die roken komen een paar jaar eerder in de overgang. Niet alleen roken heeft een negatieve invloed op uw oestrogeenpeil. Let daarom goed op het te veel consumeren van bepaalde producten.

Producten waar u rekening mee moet houden
producten die veel eiwitten bevatten, conserveringsmiddelen, suiker en producten van wit meel?, alcohol, frisdranken, koffie, thee, frituren, gebakken en verborgen vetten, gebak, snacks, te weinig consumeren van goede vette vis. 

Over het algemeen zijn er acht belangrijke hormoonregels

H = heilzame voeding (groenten en fruit);

O = Ontstressen;

R = Ritme en regelmaat (op tijd opstaan en naar bed, regelmatig eten);

M = Matig in voeding die roofbouw pleegt: alcohol, koffie, snacks, verzadigde vetten;

O = Opgeruimde levenshouding, opgewekt zijn;

N = Niet te lang binnen blijven Ga elke dag naar buiten (vit D);

E = Essentiële stoffen nemen zoals: omega 3 vetzuren, tarwekiemen, peulvruchten, noten, zaden, volle granen, vette vis, ei.

N = Negentig minuten bewegen per dag.

Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen.

Bronnen
Redactie, Very well health - Andrea Chisholm, MD.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box