Terug

 • Voor 16:00 uur besteld morgen in huis
 • Erectiepillen anoniem verzonden
 • Erectiemiddelen op natuurlijke basis

Kussen en tongzoenen

Kussen en tongzoenen

Volgens sommige andere deskundigen zou zoenen voortvloeien uit het pogen om in de geborgenheid van de ander te komen.

Is (tong-)zoenen wel gezond?

Al vele eeuwen houdt de kus ons in haar ban. Voor zover tot op heden bekend de oudste afbeelding van een tongzoen is zo’n 15 eeuwen oud en dook op in India. Kussen is tot op de dag van vandaag nog steeds omgeven met mystiek. We doen het, maar waarom? Wat is er zo fijn en opwindend aan? Wat kan er zoal mee misgaan het wat is de beste manier van zoenen? Wel staat voor iedereen vast dat het een van de meest intieme ervaringen is die je op seksueel gebied ook maar kunt beleven. Mits ‘goed uitgevoerd’ levert het een overweldigende sensatie op die onvoorwaardelijk is verbonden met onze seksualiteit.

Het gestel volledig op z’n kop

Eigenlijk kunnen we stellen dat zoenen het hele gestel in een keer op z’n kop zet.  Uw stofwisseling trekt een sprintje, de bloeddruk vliegt omhoog en ook de ademhaling versnelt. En dan hebben we nog onze speekselklieren die op hol slaan, een hartslag die normaal gesproken rond de 60 slagen per minuut telt neem een vlucht naar in sommige gevallen 100 slagen per minuut. En dan zijn er nog de hersenen die endorfine* beginnen af te scheiden. Dientengevolge verwijden de pupillen zich, wordt de huid strakker en er kan zich bij lang kussen ook nog een rozig gevoel ontwikkelen. Het maakt dus nogal wat los in een mens.

Elkaar besnuffelen

Zoenen wordt als universeel beschouwd maar omtrent het waarom tasten we in het duister aangezien de meningen hieromtrent zijn verdeeld. Lucretius, een oude Romeinse chroniqueur, zag in zoenen een poging om samen te smelten met de partner hetgeen in zekere zin ook waar is. Carl Jung, een bekende Zwitserse psychiater, had daarentegen een aanmerkelijk meer basale uitleg. In zijn ogen ging zoenen om een overdracht van voedsel. In het begin van de menselijke historie zouden moeders op die wijze hun kroost eten hebben toegediend.  En inderdaad komt men die vorm van voedsel toedienen in de dierenwereld bij zowel vogels als sommige zoogdieren ook tegen, dus wie weet. Volgens Sigmund Freud, de bekende negentiende eeuwse Oostenrijkse neuroloog en bedenker van de psychoanalyse, betrok de kus zich op seks en een op de moeder gerichte obsessie. Zoenen zou voortvloeien uit een dwangmatige en egocentrische neiging tot terugkeer naar de moederschoot.

Volgens sommige andere deskundigen zou zoenen voortvloeien uit het pogen om in de geborgenheid van de ander te komen. Een aantal antropologen kwam weer met een andere mening op de proppen: wij zouden in een ver verleden ongeveer op de zelfde wijze als honden elkaar tijdens de kennismaking hebben besnuffeld zoals honden dat nog steeds plegen te doen. En uit dat besnuffelen zou het kussen zijn voortgekomen. Hedendaagse deskundigen hebben de explicaties van zowel Jung als Freud omarmd en komen vervolgens bij de moederborst uit, het zoenen zou voortvloeien uit het zuigen en sabbelen aan voornamelijk de tepel in de allereerste menselijke levensfase. Erotisch kussen is, zo neemt men dus aan, een vorm van zogen. Het genot dat wij er aan ontlenen houdt verband met liefde en vertrouwdheid. We onderscheiden een aantal verschillende manieren van kussen. Zo hebben we de manier waarop we elkaar kussen ter begroeting bij een ontmoeting en de vriendschappelijke kus. Deze vormen van zoenen benoemen we als ‘zakelijke’ zoenen. Deze  dienen we elkaar vervolgens ook bij het afscheid weer toe. In Nederland doen we dit met de bekende drie zoenen beurtelings op beide wangen (in Frankrijk vind men dit wat veel en houdt men het bij twee zoenen).

Liefdeskus

Uiteraard is de liefdeskus van een geheel andere aard en verschaft ons ook een totaal ander gevoel. Allereerst is er de tongzoen waarbij de beide tongen een soort rituele dans uitvoeren dan gebruiken we soms ook de nekzoen en de bijtkus. Vrouwen geven veelvuldig aan dat de nek bij uitstek een plek is waar zoenen op prijs wordt gesteld (je zou de nek zelfs tot erogene zone kunnen benoemen). En last but not least de zuigzoen, doorgaans ook in de nek toegediend.

Wat er mis kan gaan bij het kussen?

‘A kiss from hell‘ is een mislukking die vrijwel net zo wijdsverbreid is verbreid als het hemelse kussen en voor u het weet heeft u er zo maar een te pakken. Tot de beroerdste ‘kisses from hell’ kan u de grotzoen rekenen. Wanneer dit u overkomt voelt het aan alsof u met uw tong in een loze ruimte bent beland waar de zg. partner zijn of haar tong volledig heeft teruggetrokken. Een andere buitengewoon vervelende situatie doet zich voor als een van beide partners de mond stijf dicht houdt terwijl u de mening bent toegedaan dat de tijd rijp is voor een heerlijke tongzoen.

Verder onderscheiden we de dambreukzoen als een heel vervelende ervaring, hierbij krijgt een van beide partners een vloedgolf aan speeksel toegediend. En in geval van de propellerzoen is er zeker ook sprake van een mislukking. Hierbij draait de tong van de een als een dolle door de mondholte van de ander zonde dat het ook maar enigerlei prettig gevoel geeft. Maar als ‘worst of all’ (er-)kennen we met afstand de rioolzoen. Die komt er op neer dat diegene die u in eerste instantie zo leuk en aantrekkelijk vond bij de allereerste kus uit z’n straatje blijkt te stinken, met recht een afknapper van jewelste!

Enkele tips om al deze debacles te voorkomen:

 • Mijd in alle gevallen iedere vorm van akelige geurtjes;
 • Zorg dat u zich in een comfortabele positie bevindt zodat u niet plotsklaps kunt verkrampen en het kussen langdurige kunt continueren;
 • Doe ook aan liefkozen tijdens de liefdeszoen, dit maakt het geheel veel opwindender, strelen, aaien en zelfs een lichte nekmassage maakt het zoenen aanzienlijk intenser;
 • Probeer verschillende manieren van kussen uit, draai niet doorlopend met uw tong in de rondte maar wissel ook eens van tempo en diepte;
 • Ook de partner een beetje ‘teasen’ door te vertragen wil nog wel eens wat passie bij de partner doen oplaaien;
 • Blijf steeds attent voor de manier waarop partner reageert op uw avances, zo gauw u in gaten krijgt wat een positieve reactie creëert kan u daar handig op inspelen.

Tot slot: uit onderzoek is gebleken dat zoenen effectief helpt tegen hooikoorts en zelfs het effect van een verjongingskuur. Tijdens het zoenen krijgen de lichaamscellen meer zuurstof toegediend en je verbrandt aanzienlijk meer calorieën. Ergo zoenen is gezond. Een leuker excuus om te zoenen is dus nauwelijks dankbaar! 

Informatie
De informatie op het Erectiepillenwinkel.nl blog is gebaseerd op informatie uit diverse bronnen. De teksten en eventuele adviezen op zijn niet bedoeld om adviezen van professionele artsen vervangen. 

Bron
Redactie, Gezond.be.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box