Terug

  • Voor 16:00 uur besteld morgen in huis
  • Erectiepillen anoniem verzonden
  • Erectiemiddelen op natuurlijke basis

De Vagina | Feitjes en fabeltjes

  • Door Jean
  • 28 / 02 / 2019 0
De Vagina | Feitjes en fabeltjes

De vagina is het inwendige deel van het vrouwelijk geslachtsorgaan. Het is een elastische, buisvormige structuur tussen de baarmoederhals en het uitwendige lichaam.

De vagina is het inwendige deel van het vrouwelijk geslachtsorgaan

Naar redelijkerwijs aangenomen kan worden beschikt globaal om en nabij de helft van het menselijk deel van de wereldbevolking over een dergelijk orgaan. Niettemin blijkt telkens weer dat er voor de meesten van ons nog meer dan genoeg aan kennis op te doen is omtrent de vagina. Zaken die immer weer vragen oproepen zijn bijvoorbeeld ‘is iedere vagina hetzelfde van vorm’ of ‘kan de tampon erin verdwijnen’ of is er een manier’ of hoe houd ik mijn vagina in goede conditie’. Langs deze weg presenteren wij u een 8-tal feiten en fabels omtrent wat voor velen het meest favoriet orgaan pleegt te zijn.

De vagina is een orgaan dat uit een aantal delen bestaat

Dat is niet het geval. De vagina is het inwendige deel van het vrouwelijk geslachtsorgaan. Het is een elastische, buisvormige structuur tussen de baarmoederhals en het uitwendige lichaam. Daar gaat de vagina over in de schaamlippen, het uiteinde van de urinebuis en de clitoris. Dit geheel is genaamd de vulva. Wanneer er over de vagina wordt gesproken bedoelen we in de volksmond doorgaans zowel het inwendige als het van buiten zichtbare deel van het vrouwelijke geslachtsdeel. Er zijn natuurlijk nog een aantal andere benamingen voor de vagina in omloop, maar die zullen we hier verder buiten beschouwing laten.

De vagina heeft zelfreinigend vermogen

Dat is juist. De vagina beschikt inderdaad over een groot zelfreinigend vermogen. Een en ander vloeit voort uit het feit dat er sprake is van een lage pH waarde (max. 7). Deze lage pH waarde heeft tot gevolg dat er sprake is van een hoge zuurgraad. Zodoende kunnen de meeste ziektekiemen in de vaginale flora vrijwel niet overleven. Consequentie van een en ander is dat het wassen met zeep of het anderszins reinigen van de vagina niet goed is. Dan wordt namelijk de zuurgraad verstoord, met als mogelijk gevolg een verhoogd risico voor infecties.

Iedere vrouw heeft er een

Dat is niet geheel juist. Het betreft in Nederland slechts een heel klein aantal baby’s (ca. 20 meisjes) die jaarlijks worden geboren zonde vagina en baarmoeder. Deze afwijking wordt het ‘MRK syndroom’ (syndroom van Mayer-Rokitanski-Küster) genoemd. Deze vrouwen hebben wel eierstokken en alle verdere uitwendige geslachtsdelen zoals clitoris en schaamlippen. In voorkomende gevallen zit er een kuiltje op de plaats waar gewoonlijk de vagina zit. De eierstokken zijn wel ontwikkeld en functioneren ook normaal. Iedere maand vindt er dus ook een eisprong plaats. Verder is ook het chromosomenpatroon normaal.

Iedere vagina ziet er weer anders uit

Dat is zeker het geval. Er bestaat niet zoiets als een standaardmodel voor een vagina. Stuk voor stuk verschillen ze in meer of mindere mate allemaal van elkaar. Dit is overigens ook het geval met alle andere lichaamsdelen. Om te beginnen is iedere vagina een anders diepte, doorgaans variërend van 6 tot 12 centimeter. Wanneer een vrouw opgewonden raakt kan de diepte nog enigszins toenemen. De breedte is al even gevarieerd. Deze kan bij een bevalling enorm opgerekt worden. Niet alleen vanbinnen, maar ook aan de buitenkant zijn er verschillen waar te nemen. Met name schaamlippen bestaan in allerlei vormen en maten, soms zo klein dat ze nauwelijks waar te nemen zijn. Ook de clitoris kent vele verschillende uitvoeringen van groot tot klein.

Overmaat aan afscheiding wijst op infectie

Een onvervalst fabeltje. De mate waarin vrouwen te maken hebben met vaginale afscheiding is verschillend, de een produceert nu eenmaal meer afscheiding dan de ander. Er is dus ook niet vast te stellen wat een ‘normale “afscheiding” is. Bovendien verandert de afscheiding gedurende de menstruatiecyclus van hoeveelheid. Met name tijdens de eisprong en vlak voorafgaand aan de menstruatie heeft men doorgaans wat meer last van afscheiding. Wel is het zo dat, wanneer de geur of de kleur ineens aan verandering onderhevig is, er mogelijk iets mis is en in dat geval is een bezoek aan de huisarts zeker gerechtvaardigd. Ook wanneer afscheiding bloed bevat maar men niet ongesteld is dan is waakzaamheid gepast, evenals in geval van jeuk, buikpijn, of een branderig gevoel bij het plassen.

Vaginale klachten zeldzaam

Ook dit is een fabel. Zeker 80 % van alle vrouwen heeft van tijd tot tijd weleens vaginale klachten. Dit in de vorm van afwijkende afscheiding, aanhoudende jeu of irritatie. Tenminste 60 % van alle vrouwen heeft weleens een vaginale schimmelinfectie gehad zo leerde een eerder representatief onderzoek onder zo’n 1.000 vrouwen. Men dient zich daarbij te realiseren dat er in potentie altijd tientallen verschillende schimmels op het lichaam aanwezig zijn.

Oefenen zou een orgasme verhevigen

Zeker geen fabel maar werkelijkheid. De bekkenbodemspieren spelen bij het hebben van seks een belangrijke rol. Als men opgewonden raakt of een orgasme krijgt dan trekken deze spieren samen. Wanneer men zich bewust is van de aanwezigheid van deze spieren en waar ze zich bevinden dan kan men middels bekkenbodemoefeningen deze spieren sterker maken. Dan kan men tijdens het vrijen deze spierenexpres aanspannen ten einde de opwinding te doen toenemen. Deze bekkenbodemoefeningen worden ook wel kegeloefeningen genoemd, dit vanwege de bedenker ervan, de gynaecoloog Arnold Kegel. Op de site van Erectiepillenwinkel.nl vind je verschillende producten die het orgasme van de vrouw stimuleren zoals Queen Active en Female Libido Booster

Queen Active | Libido vrouw

Er kan een tampon zoekraken

In werkelijkheid natuurlijk niet. Want waar zou een tampon naar toe moeten. Een tampon kan niet door de baarmoederhals want daar is die te nauw voor en kan het ding met geen mogelijkheid in de baarmoeder belanden. Een tampon kan wel met touwtje en al verder naar binnen raken, dit kan onder meer gebeuren wanneer u seks hebt en de tampon niet verwijdert. Een andere mogelijkheid is wanneer u, al dan niet per ongeluk een tweede tampon inbrengt. Zo’n op drift geraakte tampon kan wel een broeinest voor bacteriën worden en dus dient ze zo snel mogelijk te worden verwijderd. Wat in een dergelijk geval weleens wil helpen is om op de hurken te gaan zitten en te persen. Een andere optie is om met een paar schone vingers in de vagina te voelen of u hem te pakken kunt krijgen. Mocht dit niet lukken dan moet u beslist naar de huisarts om die de klus te laten klaren. Weliswaar zult u dat als gênant ervaren maar u bent zeker niet de eerste die vanwege dit probleem een beroep op een arts doet.

Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. 

Referentie

Redactie, Cosmopolitan.com,  Sense.info

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box