Terug

  • Voor 16:00 uur besteld morgen in huis
  • Erectiepillen anoniem verzonden
  • Erectiemiddelen op natuurlijke basis

Asperges; het witte goud, ook voor de slaapkamer

Asperges; het witte goud, ook voor de slaapkamer

Asperges zijn eigenlijk goed voor je hele lichaam. Ze bevatten veel vitamine B1, vitamine B3, foliumzuur (vitamine B11), vitamine C, vitamine E én vitamine K!

Belangrijke voedingsstoffen voor het libido

In het voorjaar (zo aan het begin van de maand april) steken ze hun bleek gouden kopjes voorzichtig boven de aarde en raken de liefhebbers ervan al danig van dat goede nieuws in extase. Het is dan namelijk tijd voor het enige echte witte goud van Nederlandse bodem: de asperge. De asperge is een echte seizoengroente die tot en met midden juni verkrijgbaar is in de Nederlandse winkels. Dan is deze witte groente ook op zijn lekkerst. De witte asperge is in Nederland het meest beroemd en geliefd en wordt in vele gerechten toegepast. Maar wist je dat er ook groene en paarse asperges zijn? En dat alle kleuren asperges een positieve bijdrage kunnen leveren aan je libido?

De verschillen

Groen, wit of paars? Asperges zijn er in verschillende kleuren. De kleuren ontstaan door de verschillende manieren van telen. Groene en paarse asperges groeien boven de grond, witte asperges onder de grond. Hierdoor zijn witte asperges ook dikker en hebben ze een hardere schil. Het witte goud moet voor het koken dus nog even van zijn jasje worden ontdaan. Bij het bereiden van groene asperges hoeft alleen het kontje eraf gesneden te worden. Paarse asperges kun je, in tegenstelling tot groen en wit, rauw eten. Deze bevatten meer suikers en kun je daarom ook als zoetere toevoeging in een salade. Witte asperges zijn in Nederland het meest populair, groene en paarse winnen aan populariteit.

Asperges in de oudheid

Wist je dat de asperge al ruim 5000 jaar bekend is als een groente? Maar het was meer dan dat. Het was in de Oudheid ook een graag geziene gast in verschillende decoraties, zoals is gevonden in de piramide van Sakkara. En het werd gezien als een geneeskrachtig kruid. De aspergecultuur van Nederland is pas 100 jaar oud, maar daarin is de teelt wel gegroeid, zoals wij die nu kennen.

Geneeskrachtig kruid

In de traditionele geneeskunde komt de asperge veelvuldig voor. Het werd bijvoorbeeld gebruikt als medicijn bij bijensteken, maar ook tandpijn, verschillende hartproblemen en zelfs duizeligheid zouden door de asperge genezen kunnen worden, zo vertelt de overlevering. Wat wel al snel ontdekt werd is dat de asperge goed kan zijn voor de nierfunctie. Nu weten we dat dat komt door het aminozuur asparagine waar de asperge rijk aan is. Hierdoor zou het dus als urine afdrijvend middel gebruikt kunnen worden. Maar… aan asperges worden ook libido verhogende kwaliteiten toegedicht en dat het – door zijn uiterlijk – gebruikt kan worden als afrodisiacum.

Goed voor je nieren

Laten we eerst nog even stilstaan bij dat asperges goed zijn voor de werking van de nieren. Zo passen asperges in een zoutarm dieet, omdat ze zelf al een uitgesproken smaak hebben die geen toevoegingen nodig heeft. Daarnaast helpt het vocht af te drijven. In de urine worden vervolgens ook andere afvalstoffen meegenomen het lichaam uit, die je niet nodig hebt. Dat is wel zo prettig, want dat is beter voor je lichaam en energiehuishouding. Let wel dat je urine na het eten van asperges een typische geur kan krijgen – overigens ook veroorzaakt door een verbinding met het asparaginezuur. Nu is dat op zich heel natuurlijk en niet iedereen heeft het, maar het is wel goed om daar natuurlijk een beetje rekening mee te houden in het spel der liefde.

Voedingsstoffen voor het libido

Asperges bevatten verschillende belangrijke voedingsstoffen die het libido zeker kunnen helpen verhogen. Hierbij maakt het overigens niet uit welke kleur asperge je eet, want ze bevatten allemaal dezelfde vitaminen en mineralen. Het gehalte vitamine C kan iets verschillen tussen de kleuren, maar dat verschil valt te verwaarlozen op een portie asperges. Dus als je groene asperges lekkerder vindt dan witte, dan zet je gewoon die op het menu.

Goed voor je lichaam

Asperges zijn eigenlijk goed voor je hele lichaam. Ze bevatten veel vitamine B1, vitamine B3, foliumzuur (vitamine B11), vitamine C, vitamine E én vitamine K! Deze vitamines zijn verantwoordelijk voor heel veel processen in het lichaam van de celdeling tot aan het immuunsysteem. Ook zijn ze belangrijk voor je weerstand, bloedstolling en de gezondheid van botten, huid en haar. Vitamine K is een vitamine die we in kleine hoeveelheden zelf aan maken in de darmen. Het is vooral verantwoordelijk voor de bloedstolling. Maar wist je dat deze vitamine helpt om het testosterongehalte op peil te houden. En testosteron speelt weer een belangrijke rol in het libido en de zaadproductie. De meeste B-vitaminen (goed voor de energiehuishouding) bevinden zich in het kopje van de asperge en laat dat nu net het lekkerste deel zijn van deze groente.

Rijk aan vitamine E

B-vitamines zijn niet de enige die je energiehuishouding een boost geeft. Vitamine E (ook bekend onder de naam tocoferol) doet dit ook. Vitamine E is onder meer verantwoordelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en dat is weer goed voor de energie van onder meer spieren en bloedsomloop. Beide zijn natuurlijk belangrijk bij seks, want het maakt je actiever in bed en een goede bloedtoevoer naar de genitaliën verhoogd de sensibiliteit. Bovendien kom je tot een betere erectie met een verhoogde bloedtoevoer. De penis bevat namelijk zwellichamen die door opwinding volstromen met bloed. Hierdoor kan de penis tot een goede erectie komen. Hoe beter de bloedtoevoer, des te beter is de erectie – en heb je er langer plezier van, wat natuurlijk het plezier samen enorm vergroot. Overigens is een verbeterde bloedtoevoer naar de vagina ook wel zo fijn. Het verhoogt de vochtigheid van de vagina en de gevoeligheid ervan, waardoor seks intenser wordt beleefd. Ideaal dus voor een fijne vrijpartij. Asperges zijn overigens een van de weinige verse groentesoorten die zo rijk zijn aan vitamine E.

Kalium & calcium voor hormoonbalans

Of ze nu onder of boven de grond groeien; asperges zijn rijk aan verschillende mineralen. Magnesium bijvoorbeeld, wat goed is voor de spieren, maar ook ijzer (voor de zuurstoftoevoer in je bloed en rode bloedlichaampjes), zink (onder meer voor de weerstand) en veel calcium en kalium. Bij deze laatste twee staan we even stil in het kader van het verhogen van je libido. Calcium en kalium zijn namelijk twee mineralen die helpen de hormoonhuishouding van het lichaam in balans te houden. Als die niet in balans is, heeft dat als gevolg dat je minder zin hebt in seks. Maar is de balans er wel, dan zit het met je libido ook wel goed. Calcium en kalium zijn tevens belangrijke bouwstenen voor spieren, botten en gewrichten en geven je beide meer energie. Iets wat heel belangrijk is voor je uithoudingsvermogen in bed.

Asperges op het menu

Dus heb je zin in een spannende avond? Dek de tafel voor zijn tweetjes, dim het licht en plaats wat kaarsen op tafel. Duik dan de keuken in en zet voor je lief eens een heerlijk gerecht met asperges op het menu. Het Aspergecentrum heeft heel veel lekkere suggesties voor je. Naast de klassieker met roombotersaus, een gekookt eitje en ham zijn er namelijk tal van recepten te vinden die de asperge in de spotlight plaatst. Bijvoorbeeld met spinazie en zalm – ook boordevol goede voedingsstoffen voor een beter libido – of met pasta en een eitje. Of maak een lauwwarme salade met asperges, tonijn en aardappeltjes. Op zich zijn asperges licht verteerbaar, wat fijn is als je nog een sensuele activiteit had gepland voor na het romantische diner voor twee. Let dan wel op waarmee je de asperges combineert om de maaltijd een beetje luchtig te houden.

Eet smakelijk!

Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een deskundige. Een gezonde levensstijl en een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. 

Bron: Vitamine-info.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/101203-de-geneeskracht-van-asperges.html, aspergecentrum.nl.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box