Klaarkomen uitstellen

Ejaculatie uitstellen

Het probleem van te snel klaarkomen (premature ejaculatie) kan voor een man een groot probleem zijn. Bij een te snelle zaadlozing wordt het bijna onmogelijk om je partner te bevredigen. Ejaculatie is het loskomen van sperma uit de penis. Dit is het gevolg van erotische stimulatie. Door een erotische opwinding ontstaat een e...

Ejaculatie uitstellen

Het probleem van te snel klaarkomen (premature ejaculatie) kan voor een man een groot probleem zijn. Bij een te snelle zaadlozing wordt het bijna onmogelijk om je partner te bevredigen. Ejaculatie is het loskomen van sperma uit de penis. Dit is het gevolg van erotische stimulatie. Door een erotische opwinding ontstaat een erectie en uiteindelijk volgt de ejaculatie. Uiteraard komt het bij iedere man wel eens voor dat hij sneller klaarkomt dan hij zou willen. Maar er is ook een grote groep mannen waar dit wel erg vaak voorkomt.

Hoe een orgasme uitstellen?

Bij personen die last hebben van te snel klaarkomen vindt de zaadlozing binnen 1 á 4 minuten plaats na penetratie. De man heeft weinig controle over zijn erectie meer en kan de ejaculatie niet tegenhouden. Dit gebeurt sneller dan je eigenlijk zou willen en dit kan erg onaangenaam zijn. Gelukkig is er het nodige te doen tegen premature ejaculatie. In onze winkel vind je verschillende producten die helpen om langer door te kunnen gaan tijdens de seks.

Wat is klaarkomen precies?

Wanneer je ejaculeert dan komt je sperma uit je penis. Dit kan op tal van manieren tot stand komen, maar het uitgangspunt is te allen tijde een seksuele stimulans.  Door die stimulans raakt een man opgewonden en wanneer daar een vervolg aan wordt gegeven, het zij door seks, het zij door masturberen dan heeft dat een zaadlozing tot gevolg. En die zaadlozing komt op de volgende wijze tot stand: de zaadcellen die zich in de bijbal bevinden bewegen zich daar vanuit langs de zaadleiders, zaadblaasjes en de prostaat naar de pisbuis. Bij de zaadblaasjes wordt er vocht aan het zaad toegevoegd en in de prostaat worden er voedingsstoffen toegevoegd, met als resultaat dat je sperma hebt aangemaakt. Door de samentrekking van de spieren in de penis en de bekkenbodem wordt het sperma vervolgens onder stevige druk de penis uitgespoten. Nu zijn er mannen waarbij dit hele proces zich inclusief de zaadlozing binnen luttele minuten voltrekt. Dit kan onder meer worden veroorzaakt door een (over-)gevoelige penis. Een andere opvatting is dat het door eerder gedrag een gewoonte is geworden, iets in de trant het moet bij een stiekem ‘vluggertje’ blijven.

Tips tegen te snel klaarkomen

Voorafgaand aan een aantal tips zullen we eerst een uiteenzetting geven van wat daaronder wordt verstaan. Op die manier hopen we het probleem in z’n ware omvang te duiden en kunnen naar een oplossing gaan kijken. Om te beginnen is het een misvatting om te veronderstellen dat goede seks minimaal een kwartier dient te duren. We spreken van een voortijdige zaadlozing wanneer er allereerst vrijwel geen voorspel heeft plaatsgevonden, maar je als man niettemin heel snel penetreert en vervolgens heel snel klaarkomt. Het gevolg daarvan is dat het meteen over is met de pret, je kunt als man gewoon een tijdje niet verder. En dus is een voor beide partners bevredigende vrijpartij uit den boze. Met andere woorden je hebt eerder dan in de bedoeling lag voor de zoveelste keer je hoogtepunt bereikt. Dit betekent voor mensen die er voor hebben doorgeleerd (seksuologen bijv.) dat je in hooguit 3 minuten een zaadlozing hebt gehad. Mocht een stel dit prima vinden dan is er natuurlijk niets aan de hand, maar dat zal zelden het geval zijn. 

Meer zelfcontrole ejaculatie

Door een gebrek aan zelfbeheersing, c.q. zelfcontrole komen sommige mannen veel te snel klaar, af en toe in 2 à 3 minuten na de partner te hebben gepenetreerd. Veel van deze mannen weten zich hiermee geen raad, ze zouden ongetwijfeld anders willen. Laten we wel wezen, een van de grote verschillen tussen de mens en alle andere zoogdieren is dat seks voor de mens een van de meest pure vormen van genot is en wie wil daar niet zo lang mogelijk van genieten. Maar er is nog hoop, er zijn wel degelijk een aantal mogelijkheden om dit probleem op te lossen. Allereerst kun je vanuit je psyche proberen een ejaculatie uit te stellen door tijdens de seks aan heel andere zaken te denken. Dat is niet eenvoudig en bovendien gaat een deel van de intimiteit waarmee seks gepaard dan verloren wat wel heel jammer is. Een andere, eveneens tamelijk in grijpende manier om de vroege zaadlozing te voorkomen is het gebruiken van een condoom. Dat neemt een deel van het gevoel weg met als gevolg dat je veel later een zaadlozing krijgt. Ook simpele dingen als aan je balzak (laten) trekken of zacht in je ballen knijpen hebben effect maar zijn verre van ideaal. De laatste 15 jaar zijn fabrikanten druk bezig om erectiepillen te produceren die een effect hebben dat mannen het langer kunnen uithouden. Ook zijn er heden ten dage condooms die zijn behandeld met een lichtelijk verdovende crème. Zodoende kom je ook niet zo snel meer klaar. Maar dat maakt het allemaal wel weer wat makkelijker. 

Een vroege zaadlozing kan een serieus probleem zijn

De zogenaamde premature ejaculatie is overigens een probleem waar je niet te licht over moet denken. Niet wanneer dat incidenteel als een ongelukje gebeurt, zeer zeker wel als het structureel gebeurt. Dan leidt het niet alleen voor jezelf, maar in veel grotere mate voor je partner tot flinke frustraties. Dientengevolge kan een hele relatie naar de knoppen gaan. Een partner voelt zich tekort gedaan en hij/zij gaat ergens anders zijn/haar heil zoeken en dat is toch vaak het begin van het einde. Kortom doe er wel wat aan!

Hoe lang duurt normale seks dan wel?

In Noord-Amerika is ooit een heel breed onderzoek opgezet ten einde vast te stellen hoe lang de gemiddelde vrijpartij duurt. Werkelijk duizenden stellen werden hierbij anoniem bevraagd. Dat leverde een aantal uitkomsten op die er als volgt uitzien:

  • de kortste niet langer dan 2 minuten;
  • bevredigend bleek te worden gevonden een vrijpartij met een duur van gemiddeld 10 minuten met uitschieters naar boven, dit als de gulden middenweg;
  • langer dan een kwartier, dit werd echter door een aantal ondervraagden als te lang ervaren.

Mocht je als man al denken dat hij zo maar een half uur seks vol moet kunnen maken dan heb je een niet al te realistisch verwachtingspatroon, er is geen enkele negatief gevoel nodig wanneer je denkt dat je tekort bent geschoten bij het vrijen, je voldoet gewoon aan het gemiddelde.

Is prematuur ejaculeren veel voorkomend?

Wanneer een man zeer regelmatig een heel vroeg zaadlozing krijgt, dat wil zeggen in minder dan 3 minuten dan is er sprake van prematuur ejaculeren. Enkele andere factoren spelen daarbij ook een rol:

  • er zit geen variatie in de snelheid van ejaculeren;
  • bij alle variërende manieren van vrijen (wisselende standjes, fellatio, etc.) dient zich telkens een heel snelle zaadlozing aan;
  • iedere greep op de zaadlozing ontbreekt volledig.

Primaire en secundaire ejaculatie

Los van de primaire ejaculatie (PE) is er ook sprake van een secundaire ejaculatie (SE). Van PE is sprake wanneer een man al bij aanvang van geslachtsgemeenschap voortijdig klaarkomt. In geval het voortijdig klaarkomen op pas latere leeftijd wordt geconfronteerd met een gebrek aan controle over een zaadlozing dan is er sprake van SE.

De volgende oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan te snel ejaculeren:

  • een te laag serotonine gehalte leidt vaan tot te snelle zaadlozingen. Serotonine is en stofje dat in de hersenen zorgt voor informatieoverdracht. Zodoende speelt dit stofje ook een belangrijke rol bij het klaarkomen. Het is een tekort aan serotonine dat hiertoe kan leiden. Zodoende krijgen de hersenen te snel het correcte signaal om een ejaculatie te laten bereiken;  
  • ook de wil om te presteren, dan wel faalangst in combinatie met de gevolgen daarvan, zoals niet kunnen ontspannen, maar gestrest blijven leidt tot een geringere controle over het eigen orgasme met als gevolg een te snelle zaadlozing;
  • ook een onder- dan wel overactiviteit van de bekkenbodemspieren speelt een rol waar het gaat om het onder controle houden van een orgasme. Wanneer deze spieren niet lekker kunnen ontspannen vanwege onder meer stress, of een extra sterke seksuele prikkeling kan dit eveneens een snelle ejaculatie tot gevolg hebben. Maar ook een te ontspannen (onder actieve) bekkenbodem kan het zelfde probleem doen ontstaan.
  • bij mannen die te maken hebben met een ontstoken prostaatklier blijkt dat ca. de helft van deze mannen ook wordt geconfronteerd met te vroeg ejaculeren. Het zal je duidelijk zijn dat, wanneer de ontsteking adequaat wordt behandeld ook het orgasme weer normaal gaat functioneren.

Hebben veel mannen te maken met te snelle zaadlozing?

Een percentage 2 or 4 % van de mannelijke bevolking wordt regelmatig geplaagd door een snelle zaadlozing. Bij een enkeling is een korte aanraking of streling genoeg om klaar te komen. Daar staat tegenover dat een veel grotere groep mannen veronderstelt te vroeg kaar te komen. In Nederland ligt dit percentage zelfs ruim boven de 60 %. De meesten van hen hebben hier ook wel problemen mee.

Meer
Toon 1 - 8 of 8 items
Toon 1 - 8 of 8 items